gefeliciTAART.nl - Black Friday

Verhuizen is een grote verandering, zeker als je kind een kleuter is of op de basisschool zit. Om het gemakkelijker voor jou en je kind te maken heb ik hier een aantal tips om te verhuizen met kinderen.

 

Tips om te verhuizen met kinderen

Alhoewel het aantal verhuizingen afneemt in vergelijking met voorgaande jaren zijn het nog altijd rond de 450.000 mensen die per jaar verhuizen. Hiervan zijn ook een groot aantal gezinnen. Een verhuizing brengt veel veranderingen met zich mee voor alle gezinsleden. Voor kinderen betekent dit echter nog zo veel meer. Een kind moet wennen aan een nieuwe omgeving, is alle vertrouwde dingen kwijt ook al krijgt je kind de mooiste kamer. Soms betekent verhuizen ook afscheid nemen (soms is dit voor kinderen de eerste aanraking met het fenomeen afscheid nemen). Nieuwe indrukken, nieuwe omgeving, wellicht nieuwe school, het zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden.

Hierbij komt dat je zelf veel stress ervaart rondom de verhuizing, zelfs al ben je nog zo goed voorbereidt. Ook voor jou en je partner betekent verhuizen opnieuw beginnen. Om de verhuizing voor kinderen makkelijker te maken heb ik verschillende tips om te verhuizen met kinderen verzameld. Op die manier kun je de overgang en de stress hopelijk tot een minimum beperken.

Bereid je kinderen op juiste wijze op verhuizing voor

Alles begint met een goede voorbereiding. Dat geldt niet alleen voor de verhuizing zelf, maar ook voor je kinderen. Voor peuters en kinderen tot 6 jaar kun je een maand voor de verhuizing beginnen met voorbereiden. Dat doe je door rustig en kalm uit te leggen dat jullie naar een andere woning gaan verhuizen. Leg je kind uit dat lang niet alles zal veranderen: belangrijke zaken zoals zijn of haar speelgoed, kleding, inrichting, de huisdieren enz. Alles gaat mee.

Ook leuk om te doen: geef je kind een kindercamera en laat hem of haar nog allemaal foto’s maken van het oude huis, zijn/haar kinderkamer, de omgeving, eventueel de school, vriendjes en vriendinnetjes. Laat hier een leuk album van maken en zorg dat jullie nieuwe huis en de nieuwe kamer op de laatste pagina’s van het album te vinden zijn.

Heb je de mogelijkheid, neem je kind dan ook vooral mee naar het nieuwe huis. Laat de kamer zien, de keuken, woonkamer enz. Vergeet ook niet om de nieuwe omgeving te laten zien, waarbij je de nadruk legt op alle leuke dingen (kinderboerderij, speeltuin, ijssalon enz).

 

Geef de ruimte om verdrietig te zijn

Hoe spannend het ook is om in een nieuwe omgeving te komen en hoe zeer je kind zich er misschien op verheugd, het kan toch ook veel verdriet met zich meebrengen. Dat geldt zeker wanneer je kind afscheid moet nemen van iemand waarvan het houdt. Denk daarbij aan vriendjes, vriendinnetjes, maar ook grootouders of een vaste oppas waar je kind aan gewend was. Afstand kun je overbruggen door af en toe af te spreken, te videobellen of gewoon te bellen. Zorg er in elk geval voor dat je kind de ruimte krijgt om verdrietig te zijn. Volgens experts duurt het minimaal 6 maanden voordat je kind compleet geacclimatiseerd is in het nieuwe huis en de nieuwe omgeving. Houd hier rekening mee.

 

Geef zelf het goede voorbeeld

Hoeveel stress je rondom de verhuizing ook ervaart, blijf vooral zo positief mogelijk. Een kind kan jouw stress en angst overnemen, wat voor een negatieve associatie met de nieuwe woning zal zorgen. Daarnaast moet je jouw kind ook laten zien dat het voor jou ook niet zo makkelijk is om afscheid te nemen. Het is belangrijk dat je kind ziet hoe jij met deze emoties omgaat en daarvan kan leren. Probeer niet de nadruk te leggen op alle negatieve dingen (afscheid enz), maar onderdruk emoties ook niet. Op die manier kun je je kind optimaal begeleiden bij alle emotionele stress die het rondom de verhuizing ervaart.

 

Houd je aan het schema

Heb je thuis een bepaald schema? Een bepaald dagritme? Probeer je ook tijdens de verhuizing zo veel als mogelijk aan het schema te houden. Probeer rond dezelfde tijd als je normaal ook doet te eten, zorg dat je kind rond dezelfde tijd naar bed kan (zeer belangrijk voor peuters!). Hoe minder het dagritme van je kind afwijkt, hoe makkelijker de overgang zal zijn. Dit geldt ook voor je nieuwe huis. Probeer zo snel als mogelijk het oude vertrouwde schema aan te houden.

 

Geef je kind een beetje inspraak

Verhuizen, het is niet makkelijk en misschien probeert je kind hierin inspraak te krijgen. Natuurlijk laat je je verhuizing niet afhangen van zijn of haar wil, maar je kunt je kind wel inspraak geven. Zeker bij kinderen vanaf 5 of 6 jaar is het raadzaam om ze deel uit te laten maken van de verhuizing, meer nog de inrichting van hun nieuwe kamer. Je kunt bijvoorbeeld de keuze voor bepaald beddengoed, tapijt of de kleur voor gordijnen bij je kind laten. Geef de keuze uit twee of drie verschillende opties, zodat je kind het idee heeft dat het ook inspraak heeft.

Soms helpt het ook om je kind te verrassen met iets dat hij of zij heel graag zou willen en dat dan in vervulling gaat na de verhuizing. Wil je kind een huisdier? Begin dan met de aanschaf van een aquarium met twee goudvissen. De overgang wordt op die manier veel minder en je kind associeert het nieuwe huis met het in vervulling gaan van een wens.

tips om te verhuizen met kinderen 2

Verwacht terugslag

Een verhuizing maakt grote impact op je kind. Dit kan resulteren in terugslag: een kind dat zindelijk was kan ineens weer in de broek plassen en een kind dat tot nu toe altijd doorsliep kan daarmee problemen krijgen. Maak je niet druk, maar help je kind door deze periode heen, want het is niet meer dan een periode. Stel je kind gerust en laat het zich niet schuldig voelen over deze terugslag. Geef je kind de tijd om alles te verwerken. Dit kan een aantal maanden duren, probeer er vooral niet om te stressen, want dat kan het verergeren. Met deze tips om zindelijk te worden kun je in elk geval weer aan de slag gaan.

 

Laat je kind kennis maken met de nieuwe buren en de buurt

Betrek je kind bij alles: laat ook je kind kennis maken met de nieuwe buren. Het is voor je kind belangrijk om te weten wie er naast, boven of onder jullie woont. Daarnaast kun je ook direct op zoek gaan naar kinderen die eventueel in de buurt wonen en geschikt zijn als vriendje en vriendinnetje van je kind. Bezoek samen de kinderboerderij en ga geregeld met je kind naar de speeltuin. Gaat je kind naar een nieuwe school? Spreek dan zo snel als mogelijk af met klasgenoten en laat je kind speeldates hebben.

Tips om te verhuizen met kinderen 1

Zorg voor het vertrouwde

Krijgt je kind in het nieuwe huis nieuwe meubels? Voorkom dan dat het overweldigd wordt door nog meer nieuwe dingen. Een nieuw bed kan al spannend genoeg zijn, zorg dat je vertrouwd beddengoed gebruikt en vergeet vooral niet de favoriete knuffels van je kind op bed te doen.

Door vertrouwde dingen te behouden wordt de overgang een stuk makkelijker ook met nieuwe dingen. Als je de mogelijkheid hebt, zorg dan dat je bijvoorbeeld het oude bed nog wel meeneemt. Wordt het echt te veel voor je kind, dan kun je het oude vertrouwde bed opzetten. Het nieuwe bed komt dan wel op het moment dat je kind er zelf aan toe is en meer gewend is aan de nieuwe omgeving.

Cheryl deelt onder andere de kosten die komen kijken bij het verhuizen met kinderen.

 

Heb jij nog een tip om te verhuizen met kinderen? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om je kind door te laten slapen
Volgend artikel6 Tips om je kinderen de waarde van geld te leren

3 REACTIES

  1. […] Terwijl jij waarschijnlijk staat te stressen vanwege al het werk wat bij een verhuizing komt kijken, kijkt je kind heel anders tegen een verhuizing aan. Een nieuw huis, het onbekende tegemoet, misschien wel wisselen van school… Je kind staat op het punt om een nieuwe stap in het leven te maken en dat kan behoorlijk beangstigend zijn. En niet alleen beangstigend, maar natuurlijk ook spannend. Daarom is het goed om je kind goed voor te bereiden op de aanstaande verhuizing. Dat doe je het beste op het niveau van je kind. Hoe je dat allemaal in de juiste banen leidt lees je hier. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in