gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je dit jaar van je vakantie in eigen achtertuin wilt genieten, dan moet je tuin wel gezellig genoeg zijn. Met deze tips kun je de tuin gezellig maken voor je staycation. Ideaal voor jezelf, maar ook je partner en eventuele kinderen.

 

Voor een vakantie hoef je niet verder dan je eigen tuin

Veel mensen denken dat ze alleen tot rust komen als ze tijdens de vakantie naar het buitenland kunnen. Of op zijn minst naar de camping of een leuk hotel in eigen land. De waarheid is echter dat je ook in je eigen achtertuin helemaal tot rust kunt komen. Vooral als je achtertuin helemaal naar jouw smaken en wensen ingericht is.

Heb je een gezin? Ook dan hoef je niet per se op vakantie. Kinderen zijn al snel tevreden en kunnen ook in de eigen achtertuin volop genieten. Als je maar bij de inrichting rekening houdt met het feit dat je kinderen voldoende mogelijkheden hebben om te ontspannen in de tuin.

 

De tuin gezellig maken voor je staycation

Wat heb je nu eigenlijk nodig om je tuin gezellig te maken, zodat het er goed toeven is tijdens de thuisvakantie? Dat is eigenlijk heel persoonlijk. Belangrijk is dat je de beschikbare ruimte optimaal inricht en gebruikt. Daarbij hou je rekening met de volgende aspecten:

 • Hoeveel onderhoud wil je hebben aan de tuin?
 • Voor wie moet de tuin ingericht worden?
 • Wat wil je vooral kunnen doen in de tuin?
 • Voldoet de tuin aan wat ik wil doen?
 • Hoeveel geld heb je ter beschikking?

 

Wat wil je vooral kunnen doen in de tuin?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat wil je in de tuin doen? Is dat een hele dag genieten van de zon? Wil je in de tuin kunnen zwemmen? Of vind je het ontspannend om een eigen moestuintje aan te leggen? Is je tuin meer bedoelt voor gezellige avonden met vrienden en familie? Afhankelijk van wat je in de tuin wilt doen kun je keuzes maken wat nodig is om deze gezellig te maken.

 

 

Hoeveel onderhoud wil je hebben aan de tuin?

Daarna is het goed om na te denken hoeveel tijd je wilt en kunt besteden aan het onderhoud van de tuin. Een gazon onderhouden kost meer tijd dan tegels schoonvegen om de zoveel tijd. Planten geven de tuin een natuurlijke uitstraling, maar moeten ook op tijd water krijgen. Het onderhoud van de tuin gaat natuurlijk verder dan alleen de keuze voor gazon of tegels. Wat dacht je van de schutting? Beplanting? Maar ook zaken zoals tuinmeubilair.

 

Voor wie moet de tuin ingericht worden?

Heb je een gezin, dan moet je bij de inrichting van de tuin rekening houden met de leeftijd van je kinderen. Ook de tijd die je verwacht dat zij in de tuin door zullen brengen speelt een rol bij de keuze. Is de tuin alleen bedoelt om in de zomer te genieten van heerlijke barbecues samen met vrienden en heb je geen kinderen? Dan kun je de tuin heel anders inrichten. Ben je nu nog maar met z’n tweeën, maar verwacht je binnen afzienbare tijd gezinsuitbreiding? Dan is het goed om hier alvast rekening mee te houden als je de tuin onder handen wilt nemen.

 

 

Voldoet de tuin aan wat ik wil doen?

Je kunt nog zo veel willen, maar een tuin moet natuurlijk wel aan een aantal dingen voldoen. Denk daarbij aan de ligging van de tuin. Een tuin op het noorden is over het algemeen wat minder zonnig dan een tuin op het zuiden. In een tuin op het noorden is het aanleggen van een moestuin iets lastiger, gewoonweg omdat er minder zon op komt.

Is je tuin bovendien wel groot genoeg om al je plannen te realiseren? In een hele kleine tuin moet je de ruimte heel slim indelen, terwijl een grote tuin ruimte biedt om verschillende hoeken in te richten, zodat er voor ieder wat wils is.

 

Hoeveel geld heb je ter beschikking?

Heel belangrijk: hoeveel geld heb je ter beschikking om de plannen ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren? Misschien kun je het vakantiegeld dat je niet gebruikt om weg te gaan wel inzetten om je tuin op orde te krijgen. Maak een globale inschatting van de kosten die je kunt verwachten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

 

Hoe kun je de tuin gezellig maken voor je staycation?

Als je eenmaal bovenstaande vragen beantwoord hebt kun je aan de slag gaan. Misschien heb je helemaal geen idee en zoek je nog wat inspiratie wat je nodig hebt voor een gezellige tuin. Hieronder vind je een aantal ideeën die je naar eigen inzicht uit kunt werken:

 • Overkapping met zithoek: deze kun je het hele jaar door gebruiken, zeker als je zorgt voor een kacheltje in de winter. Ook leuk: zet er een jacuzzi neer, die je het hele jaar door kunt gebruiken
 • Buitenkeuken: altijd lekker om in de zomer (en eventueel winter) buiten kunt koken/barbecueën
 • Speelhoek voor de kinderen: afhankelijk van de leeftijd kun je kiezen voor een zandbak, zwembadje, schommel, speelhuisje, groot speeltoestel met klimmogelijkheden
 • Knus hoekje met terrasset en een parasol bij te veel warmte en zon
 • Zwembad: kijk welk zwembad het beste bij jou past
 • Barbecue: er zijn uiteenlopende modellen: van klein tot modellen die een vaste plek innemen in de tuin
 • Groen en bloeiende planten zorgen voor meer leven in de tuin
 • Accessoires die een tuin gezelliger maken: (solar) lampjes, kussens, vuurkorf, grote bloempotten met planten, fakkels (niet geschikt in een tuin met kleine kinderen!), lampionnen, kaarsen, natuurlijke producten gemaakt van hout

 

Hoe je de tuin uiteindelijk gezelliger maakt is dus heel persoonlijk. Je kunt er alle kanten mee op en alles is afhankelijk van je eigen wensen, het beschikbare budget en de ruimte die je hebt.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWat te doen bij tepelkloven?
Volgend artikelBad nemen als zwangere: hierop moet je letten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in