gefeliciTAART.nl - Black Friday

Voor veel ouders is het na de geboorte zoeken naar hoe ze dingen het beste kunnen doen. Dat geldt ook voor douchen met de baby. Veel ouders kijken hier erg tegenop, omdat ze bang zijn dat het kind uit de handen glijdt. Daarom vandaag heel veel tips met als thema: ‘Zo douche je veilig met je baby’.

 

Douchen met je baby

Er zijn verschillende manieren om je baby te wassen: dat kan in een babybad, met een Tummytub of samen met jou onder de douche. Als jij je goed genoeg voelt kun je hier al vrij snel na de geboorte mee beginnen. Samen met je baby douchen is niet alleen heerlijk voor jou en de baby, het is ook een extra intiem moment waarop je kleine huid-op-huid contact kan hebben met jou. Dit is erg belangrijk voor de hechting van je baby.

 

Extra paar handen

Alhoewel je het prima kan redden om alleen onder de douche te stappen met je kleintje is het handig om dit te doen als er een extra paar handen in de buurt is. Op die manier kan de baby aangegeven worden als jij onder de douche staat en aangepakt als je klaar bent met douchen.

 

Gebruik maken van douchehandschoen

Is er niemand in de buurt? Zorg dan dat je in elk geval gebruik maakt van hulpmiddelen. Een goed hulpmiddel om alleen te douchen met je kind is een zogenaamde douchehandschoen. De Baby shower glove bedekt je hele onderarm. De stof wordt wat ruwer als deze in aanraking komt met water en zorgt op die manier ervoor dat je kind niet zo makkelijk uit je handen kan glijden.

Zo douche je veilig met je baby 1

Zo douche je veilig met je baby

Voordat je met je baby onder de douche stapt is het handig om onderstaande tips door te lezen. Hiermee kun je met een gerust hart genieten van het samenzijn onder de douche.

 

Voor het douchen

Een goede voorbereiding is een must, zeker in dit geval. Door een goede voorbereiding kun je genieten van de quality time met je kind.

  • Leg handdoeken klaar voor jou en je baby. Naast een handdoek is het handig om voor je kind een hydrofiele luier klaar te leggen, een nieuwe luier, eventuele verzorgingsproducten en natuurlijke schone kleertjes
  • Leg een aankleedkussen op de grond of zet de maxi cosi binnen handbereik. Ideaal om je kind even neer te leggen of in te zetten, terwijl jij je klaar maakt om te gaan douchen
  • Zorg voor een prettige omgevingstemperatuur van 20 – 21°C
  • Zet de douche aan en zorg dat deze op een aangename temperatuur staat. De beste temperatuur voor een douche is 37°. Geen zin om elke keer te zoeken naar de juiste temperatuur? Of wil je tijdens het douchen niet voor verrassingen komen te staan? Maak dan gebruik van een thermostaatkraan van Grohe.
  • Leg op de vloer van de douche een antislipmat
  • Vergeet niet om voor jezelf een badjas en schone kleren klaar te leggen

 

Tijdens het douchen

Tijdens het douchen is het belangrijk dat je de veiligheid van jou en je kind altijd in het oog houdt. Maar vergeet ook niet om te genieten van dit fijne moment samen.

  • Tijdens het douchen is het belangrijk dat je je baby goed in je armen vasthoudt. Ben je een beetje onzeker? Leg dan een hydrofiele luier over je arm. Op die manier voelt het allemaal minder glibberig aan
  • Je hoeft niet per se onder de douche te staan. Je kunt ook gebruik maken van een douchekruk of gewoon op de vloer zitten. Zorg er dan wel voor dat je makkelijk op kunt staan, zeker als je er alleen voor staat
  • Let op dat je kind niet constant water in het gezicht krijgt, dat is voor je baby niet zo prettig en kan ervoor zorgen dat je kind in paniek raakt. Dat is het laatste wat je wil, omdat een beweeglijk kind veel sneller uit je hand kan glijden
  • Gebruik bij het douchen geen zeep. De tere babyhuid heeft eigenlijk niet veel nodig wat betreft verzorging. Als je zeep gebruikt heb je bovendien kans dat alles inclusief jezelf en de baby heel glibberig worden. Dit verhoogt de kans op een ongeluk. Douche dus alleen met warm water. Mocht je zelf wel met zeep willen douchen? Doe dit dan nadat je baby onder de douche vandaan is

Leestip: Haarverzorging van baby

 

Na het douchen

Extra fijn is het als er iemand aanwezig is die de baby van je over kan nemen als je klaar bent met douchen. Op die manier kun jij nog even nagenieten (en douchen met zeep), terwijl de ander voor je baby zorgt. Is er niemand die je kan helpen? Zorg dan dat je je baby direct in een hydrofiele doek en een baddoek wikkelt. Leg je kind vervolgens op het aankleedkussen of zet hem/haar even in de maxi cosi. Stap vervolgens zelf onder de douche vandaan en droog je even snel af. Hang een baddoek om je heen of maak gebruik van een badjas.

Ga nu eerst verder met het drogen van je kind,  doe een schone luier om en kleed je kind aan. Is je kind helemaal droog en aangekleed? Leg je kind dan op een veilige plek en ga jezelf aankleden.

 

 

Tot welke leeftijd douchen met je kind?

Hoe lang je met je kind doucht is helemaal afhankelijk van jezelf, maar ook van je kind. Er is geen exacte leeftijd aan te geven wanneer je zou moeten stoppen met douchen met je kind. Belangrijk is wel dat jij en je kind er fijn bij voelen en dat de wederzijdse privacy en gevoelens gerespecteerd worden.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelRecept egel cupcakes
Volgend artikelTips voor een onvergetelijke babyshower

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in