gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een kinderfeestje kan nogal wat stress met zich meebrengen. Met deze 8 tips voor een stressvrije kinderverjaardag geniet jij, je kind en alle gasten van een geweldige dag.

 

Kinderfeestje ja of nee?

Of je een echt feestje organiseert hangt af van je budget, je eisen en wensen. Je kunt het daarbij zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Kies voor een thema of maak er gewoon een leuke dag van. Nodig alleen naaste familie uit of geef een uitbundig feest voor familie, vrienden en klasgenoten. Alles hangt af van wat jij voor ogen hebt en natuurlijk de leeftijd van je kind. Hoe ouder je kind hoe groter en uitbundiger het feest mag zijn in de meeste gevallen.

 

8 Tips voor stressvrije kinderverjaadag

De meeste ouders slaat de schrik om het hart als het aankomt op het organiseren van een kinderfeestje. Dat is echter niet nodig, want met deze tips geniet je van een stressvrij kinderverjaardag.

 

1. Begin ruim op tijd met de voorbereidingen

Houd voor het organiseren van de kinderverjaardag 6 weken tijd aan. Met het kopen van een cadeau kun je zelfs al eerder beginnen. Bestel je decoratie of iets anders bij AliExpress? Dan moet je zelfs nog eerder beginnen met plannen. Maak voor jezelf een grove schets wat je voor ogen hebt:

 • Bepaal eerst je budget
 • Hoeveel gasten wil je uitnodigen?
 • Wie nodig je allemaal uit?
 • Ga je voor een thema of niet?
 • Wanneer en waar wordt de verjaardag gevierd?
 • Heeft je kind bepaalde wensen waar je rekening mee moet of wilt houden
 • Maak eventueel een cadeaulijst voor als gasten willen weten wat ze voor de jarige mee kunnen nemen
 • Wat doe je wat eten en drinken betreft?
 • Verjaardagstaart zelf maken of uitbesteden (dan moet je de taart ruim van tevoren bestellen)
 • Denk na over de traktaties

 

2. Verstuur de uitnodigingskaarten op tijd

Om teleurstellingen te voorkomen is het handig om zeker 6 weken van tevoren de uitnodigingen de deur uit te doen. Zorg dat je alle benodigde informatie op de kaart zet. Geef eventueel ook aan als je kind speciale wensen heeft wat betreft het cadeau. Dat voorkomt stress van dubbel krijgen of om moeten ruilen.

 

3. Jouw kind, zijn of haar kinderfeestje

Het lijkt alsof ouders tegenwoordig steeds meer met elkaar moeten wedijveren: wie heeft het duurste feestje, wie heeft de meeste gasten, wie gaat met de kinderen de leukste dingen doen. Laat je niet gek maken. Het is jouw kind en zijn of haar kinderverjaardag.

Jullie bepalen zelf wat je al dan niet doet. Wil je met de hele klas naar een pretpark? Prima. Liever een slaapfeestje thuishouden met een paar vrienden? Perfect. Organiseer je thuis een Ninjago Lego feest? Ook goed. Naar anderen kijken zorgt alleen maar voor stress, doe dit dus niet.

 

4. Zorg voor een leuk programma en houd je eraan

Zorg dat je op de dag van het feestje precies weet wat je wanneer wilt doen en probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden. Hierdoor wordt het een stressvrije kinderverjaardag en kan iedereen volop genieten van alles. Je kunt bijvoorbeeld onderstaande planning aanhouden:

 • Half uur voor het ontvangen van alle gasten (niet iedereen zal misschien op tijd komen)
 • Doe dan een leuke activiteit met de kinderen voor een uur of anderhalf, afhankelijk van waar je het feestje viert, met hoeveel kinderen en hoe oud de kinderen zijn
 • Dan is er ruimte voor eten, drinken en taart
 • Daarna kun je nog een keer een activiteit plannen

Op die manier kun je een hele leuke middag plannen. Heb je wat inspiratie nodig? Ik schreef al eerder tips voor indoor spelletjes op een kinderverjaardag. Probeer de tijd die je op de uitnodigingskaart aangegeven hebt ook daadwerkelijk aan te houden. Dit is zeker een must als het om een kinderverjaardag van een peuter en kleuter gaat. Een feestje van 3 uurtjes is dan echt lang genoeg.

8 Tips voor stressvrije kinderverjaardag 2

 

5. Houd één tijd aan voor het eten

Afhankelijk van je planning kun je voor het eten het beste 1 tijdstip aanhouden. Niet dat er constant gelopen wordt voor snacks, eten, taart enz. Hierdoor creëer je namelijk alleen maar onnodig stress. Zorg dat de tafel gedekt is met alles dat nodig is en laat de kinderen met z’n allen in één keer eten en drinken. Heb je echt eten (bijvoorbeeld patat met snacks) en taart dan kun je eventueel een kleine pauze inlassen of afwisselen met activiteiten.

 

6. Vraag hulp

Bij een kinderverjaardag is een extra handje nooit teveel. Sterker nog: het zorgt voor veel minder stress als je weet dat er nog iemand is die bij kan springen mocht het even niet lukken. Met kinderen weet je maar nooit wat er kan gebeuren. Dat kan variëren van een glas drinken dat valt tot een kind dat het allemaal teveel wordt en begint te huilen. Op zulke momenten is het echt fijn als er iemand is die jou helpt. Biedt één van de ouders zich dus aan, neem de hulp aan voor een stressvrije kinderverjaardag.

 

7. Uitbesteden of zelf doen

Het lijkt een hele hype: bijna iedereen doet alles zelf. En ook daarin proberen ouders elkaar de troef af te steken. Als jij echter weet dat taart maken niet aan jou besteed is, probeer het dan ook niet. Het levert veel meer stress op als je de keuken induikt en probeert met man en macht iets in elkaar te flansen, in plaats van naar de lokale bakker te gaan om daar een taart te bestellen. Dat geldt niet alleen voor de taart voor ook voor het eten, traktaties en nog veel meer. En ook hierbij geldt: vraag hulp als je het niet weet, niet meer redt of gewoon een extra handje kunt gebruiken.

8 Tips voor stressvrije kinderverjaardag 1

 

8. Wees flexibel

Hoe goed je plannen ook zijn, er kan altijd van alles misgaan. Met bepaalde dingen kun je rekening houden en een plan B in het achterhoofd hebben (bijvoorbeeld als het weer niet meezit), maar andere dingen kun je niet voorzien. Niet druk maken en flexibel zijn is dan de beste oplossing. Doe je dat niet, dan schiet je alleen maar in de stress en dat slaat over op de kinderen. Mochten er dingen niet zo lopen als gepland? Geen nood, zet je erover heen en maak er gewoon het beste van.

 

Heb jij nog handige tips voor een stressvrije kinderverjaardag?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelGebruik van duurzame babyartikelen + winactie
Volgend artikelMoestuinieren met kinderen + winactie en korting

21 REACTIES

 1. Die verjaardagsfeestjes met een heleboel kinderen kunnen inderdaad erg druk en stressvol zijn 🙂

  Wat ook altijd succes had en wat rust bracht op die feestjes was een gezamenlijke activiteit rond een grote tafel met eten (fruitsla of fruit-spiesjes maken bijvoorbeeld of koekjes bakken of een taart versieren ofzo) of een workshop met knutselen/kleuren/schilderen.

 2. Vooral je laatste punt vind ik belangrijk. Ik vind een planning heel fijn als leidraad maar vooral met kleine kindjes loopt het vaak net wat anders en dan moet je kunnen schakelen en je plannen aanpassen wil je niet de stress inschieten. Ik vond kinderverjaardagen organiseren een van de leukste dingen ever, helaas zijn mijn kids nu te groot ervoor 🙁

  • Ja, maar dat vind ik sowieso voor alles gelden hoor: met kinderen moet je gewoon flexibel zijn. Ik vond het ook altijd geweldig om feestjes te plannen, maar hier zijn ze helaas ook al groot. Alhoewel ik de 18e verjaardag van mijn dochter van de zomer wel mocht plannen (kon ook niet anders: zij was met haar vader op vakantie)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in