gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een nieuwe mijlpaal in de leven van je kind: je kind mag zijn of haar eerste verjaardag vieren. Geen idee waar te beginnen? Vandaag deel ik mijn tips voor de eerste verjaardag van je kind. Van organiseren tot cadeau tips.

 

Eerste verjaardag

Negen maanden heb je moeten wachten op je kleine wondertje en dan hou je hem of haar voor het eerst in je armen. Voor je het weet begint je kind te rollen, te zitten, te kruipen en misschien zelfs al te lopen. De eerste tandjes zijn er al en je kind begint voorzichtig aan te praten.

En ineens realiseer je je: je kind wordt binnenkort één. Een mijlpaal in het leven van je kind, maar zeker ook in jouw leven. Je kind stapt een nieuwe levensfase in: van baby naar dreumes. Een fase met nieuwe uitdagingen en hoogtepunten. Daarom is het zeker belangrijk om de eerste verjaardag van je kind uitgebreid te vieren.

 

Tips voor de eerste verjaardag van je kind

Een leuke verjaardag organiseren vergt nou eenmaal tijd. Begin op tijd en voorkom bijvoorbeeld teleurstellingen bij het bestellen van de taart of het vinden van geschikte bedankjes. Door ruim op tijd te beginnen weet je zeker dat de verjaardag helemaal naar je wens gerealiseerd kan worden.

 

Thema en aankleding verjaardag

Alhoewel je kind waarschijnlijk zelf niet zo heel veel mee zal krijgen van een bepaald thema is het toch leuk om een bepaalde stijl aan te houden. Dan kan al door voor bepaalde kleuren te kiezen, maar zeker als je veel kinderen uitnodigt is het handig om hier een heus thema aan te koppelen. Stem het thema vooral af op de leeftijd van de meeste kinderen, zodat zij ook optimaal kunnen genieten. Denk daarbij aan thema’s als Pumba, Nijntje en Paw Patrol. Je kunt het daarbij zo gek maken als je zelf wilt.  Natuurlijk zijn slingers en ballonnen in een bepaalde kleur ook al voldoende. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

 

Gasten en uitnodigingen

Je kunt een verjaardag zo uitgebreid vieren als je zelf wilt. Veel mensen kiezen voor een eerste verjaardag vooral een feest in familiekring. Maar nogmaals: dat is helemaal aan jou. Hou bij het organiseren van de eerste verjaardag wel rekening met de locatie. Vier je de verjaardag thuis, stem het aantal gasten af op de beschikbare ruimte. Eventueel kun je de ruimte vergroten door een deel van de gasten naar de tuin te verplaatsen bij mooi weer. Ook kun je grote meubels zoals een eettafel tijdelijk verplaatsen om meer ruimte te creëren. Vier je de verjaardag uitbundig en verwacht je veel gasten? Dan is het misschien handig om een klein zaaltje te huren.

Verstuur ongeveer 4 weken voor de verjaardag de uitnodigingen. Hierdoor hebben mensen voldoende tijd om de verjaardag in hun schema in te plannen. Een week of twee voor de verjaardag kun je dan nog eens een reminder sturen om mensen aan de verjaardag te herinneren. Natuurlijk stem je de uitnodiging af of het thema of de stijl. Ook kun je op de kaart aangeven als je bepaalde wensen hebt met betrekking tot het cadeau of andere dingen waar de gasten rekening mee kunnen houden.

 

Verjaardagstaart en cake smash

Bij een eerste verjaardag mag een taart natuurlijk niet ontbreken. Deze stem je ook weer helemaal af op je eigen wensen en voorkeur. Houd daarbij wel rekening met het aantal gasten dat je verwacht. Je kunt een taart zelf bakken of deze laten maken. Ook hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Ga voor een taart in thema met meerdere lagen of maak een simpele chocoladetaart waar iedereen van kan smullen. Vergeet de kaars niet, want ook dat is een hoogtepunt en zal je kind zeker interessant vinden.

Veel mensen organiseren rondom de eerste verjaardag ook een zogenaamde cake smash. Deze rage is overgewaaid uit de VS net als bijvoorbeeld de babyshower. Voor de cake smash wordt een aparte kleine taart gemaakt waar je kind lekker in mag graaien. De bedoeling is dat je kind mooi aangekleed voor de taart gaat zitten en dan zelf met de taart aan de slag mag gaan. Dit alles wordt vastgelegd op foto’s. Vaak wordt voor de cake smash een fotograaf ingehuurd die de mooiste foto’s van je kind kan maken. Je snapt: dit moet op tijd aangevraagd en ingepland worden.

Tips voor de eerste verjaardag van je kind cake smash

 

Hapjes en drankjes

Naast taart is het goed om na te denken over wat je wel of niet gaat serveren tijdens het feestje. Kies je voor simpele hapjes en een drankje of ga je voor een uitgebreid buffet of een warme maaltijd? Waar je voor kiest hangt af van de volgende factoren:

 • Hoeveel gasten verwacht je?
 • Wanneer wordt het feestje gevierd (in de middag voldoen taart en wat hapjes, in de avond is een maaltijd gewenst)?
 • Wie komen er allemaal (kinderen hebben sneller honger, zeker als ze een tijdlang kunnen ravotten en spelen)?
 • Wat is je budget?
 • Zelf maken of uitbesteden (wellicht kunnen familieleden iets meenemen)?
 • Welk seizoen is je kind jarig (bbq in de zomer en bijvoorbeeld snert in de winter)?

Hapjes kun je snel zelf maken en als je verschillende hapjes maakt is er ook voldoende variatie. Een buffet tafel is ook een idee, maar nogmaals: je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. En ook hier geldt: als je een bepaald thema hanteert kun je dat zelfs in de hapjes of in het eten terug laten komen.

 

Tips voor cadeau eerste verjaardag

Heb je bovenstaande zaken geregeld, dan moet je nadenken over de cadeautjes voor de eerste verjaardag. Wat geef je zelf en wat kun je van anderen vragen? Denk bij het samenstellen van een verlanglijst ook een beetje vooruit: wat kan je kind nu gebruiken en wat vindt hij/zij over een half jaar leuk als er weer nieuwe stappen in de ontwikkeling zijn genomen? Als je een verlanglijst opstelt houd er dan ook rekening mee dat je cadeautjes in verschillende prijscategorieën hebt. Zeker als je de lijst doorstuurt naar je gasten. In plaats van speelgoed kun je ook alternatieve cadeautjes vragen. Bijvoorbeeld een dierentuin abonnement of een andere leuke beleving voor je kind en jou.

Wil je toch speelgoed vragen dan heb ik hieronder een aantal suggesties voor jou:

 • V-tech heeft heel veel leuk speelgoed voor dreumessen, zoals bijvoorbeeld een babytablet, V-Tech toet toet auto’s en interactieve leerkubus
 • Duplo
 • Nijntje speelgoed
 • Fisher Price
 • Mega Bloks
 • Little Tikes

Bij Bol.com kun je bijvoorbeeld zoeken op leeftijd en dan zie je een heleboel suggesties, helemaal afgestemd op de leeftijd van je kind. Selecteer op interesses en wat je kind leuk vindt. Geef je kind niet alle cadeautjes om uit te pakken. Dat zou te veel indruk maken en alleen verwarring kunnen veroorzaken bij je kleine. Een paar cadeautjes zijn voldoende om uit te pakken. Bij je kind zal vooral het scheuren van het cadeaupapier voor veel pret zorgen.

 

Maak blijvende herinneringen

Zorg dat je iemand hebt die deze geweldige dag vastlegt voor jullie. Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan en foto’s maken, maar beter is het om iemand te vragen, zodat jij je handen vrij hebt en kunt genieten van alle aandacht die je kind krijgt. Daarnaast viert je kind maar 1x zijn of haar eerste verjaardag en dat wil je goed vastleggen. Natuurlijk hoef je geen fotograaf in te huren, maar kijk eens in je vrienden- of kennissenkring. Tegenwoordig zijn veel mensen handig met een camera of telefoon. Misschien kun je daar iemand vinden die een uurtje of twee langs wil komen om mooie foto’s te maken. De mooiste foto’s kun je af laten drukken in een mooi fotoalbum.

 

Traktatie en bedankjes

Als je kind naar het kinderdagverblijf gaat dan kun je daar voor de kinderen een leuke traktatie meegeven. Wat je kind gaat trakteren ligt helemaal aan jou. Ook hier kun je het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Kies voor gezond, een leuk speeltje of iets lekkers. Zelf maken of kant-en-klaar bestellen, de keuze is aan jou. Hou er wel rekening mee dat je dit op tijd plant. Zeker als je zelf iets maakt en je bijvoorbeeld iets nodig hebt van Alie Express. Hier vind je tips voor traktaties voor het kinderdagverblijf.

Als je gasten hebt is het misschien ook leuk om aan het einde van het feestje een bedankje mee te geven. Dat kan een simpel kaartje zijn met daarop een bedankje en een foto van je kind (bijvoorbeeld van de cake smash) of iets anders. Voor kinderen die op het feestje zijn geweest kun je een snoepzakje vullen met lekkers.

 

Invulling van de verjaardag zelf

Wat je op de grote dag zelf doet kun je van tevoren ook al een beetje inplannen of in elk geval opschrijven. Maak geen strakke planning, maar hou een klein beetje een tijdschema aan. Hou daarbij ook rekening met de aanwezige gasten (kinderen) en de bedtijd van je eigen kind(eren). Er zijn talloze mogelijkheden om de dag onvergetelijk te maken.

 • Zet wat leuke muziek op en laat iedereen op zijn of haar manier genieten
 • Zorg voor een leuk programma voor de aanwezige kinderen
 • Zorg dat je kind aandacht krijgt, maar zeker niet overprikkeld raakt
 • Laat het vooral een leuke en gezellige dag worden voor iedereen, dus ook voor jou

 

Opruimen

Opruimen hoort bij een feestje. Huur je een zaal, dan zul je direct na het feestje op moeten ruimen. Zorg er voor dat je dit niet alleen hoeft te doen. Hoe meer mensen helpen, hoe sneller de boel opgeruimd zal zijn. Durf gewoon om hulp te vragen, zodat je niet aan het einde van de avond gesloopt bent, terwijl je ook nog moet zorgen voor je kind die misschien wat meer moeite met slapen zal hebben door alle opgedane indrukken. Vooraf mensen vragen scheelt een heleboel en dan weten mensen ook waar ze aan toe zijn en kom jij niet voor verrassingen te staan als ineens iedereen opstapt.

Vier je de verjaardag thuis? Overweeg dan om niet alles in één keer op te ruimen. Morgen is er weer een nieuwe dag en kun je de rest opruimen. Doe alleen het hoognodige en zorg dat je de rest van de avond als het even mogelijk is wat me-time inplant. Of gebruik die tijd om nog een keer uitgebreid te knuffelen met je kind.

 

Heb jij nog tips voor de eerste verjaardag van je kind die ik vergeten ben?

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste adventskalenders 2021 voor kinderen
Volgend artikelKids Weekend bij Kinepolis voor Frozen fans

14 REACTIES

 1. Ik vond de eerste verjaardag wat hoor, pff dat betekende dat ik ook al weer een jaar moeder was. Eerlijk gezegd deden we er niet zo heel veel aan hoor, ja met familie en opa en oma, maar ik had ook het idee ze weten hier toch nog niks van en ik was aardig emotioneel die dag dat weer wel.

 2. Bij de jongste hebben we een cakesmash gedaan, maar hij moest er niks van hebben haha. Er ging een hiel op de taart, maar dat was het dan ook.

  Wij doen eigenlijk niet veel met verjaardagen, kopen gewoon de standaard dingen in en regelen een passende taart. Bij ons komt altijd het standaard groepje, dus we zijn zo klaar 🙂

  • Hahaha… ik zie dat zo voor me met die hiel in de taart 😉 Zo lang jullie je er goed bij voelen, als jullie maar genieten dat is het belangrijkste.

 3. Ik kan me voorstellen dat het voor ouders een belangrijke mijlpaal is, 1 jaar! Dat moet passend gevierd worden. Ikzelf vind zo’n kinderverjaardag al snel veel te druk, met veel prikkels (geluid, vooral).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in