gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je kind een bepaalde leeftijd bereikt heeft zal hij of zij een slaapfeestje willen organiseren. Geen idee waar je aan begint? Zo organiseer je een succesvol slaapfeestje zonder al te veel stress.

 

Slaapfeestjes of sleepover

Vanaf een jaar of 5 of 6 kan het gebeuren dat je kind om een slaapfeestje of sleepover vraagt. Dat is op zich een goede leeftijd: kinderen zijn oud genoeg om een nachtje van huis te zijn en ze kunnen goed duidelijk maken als er iets is. Vaak wordt een slaapfeestje gecombineerd met een kinderfeestje. Om het slaapfeestje te laten slagen moet je in elk geval zorgen voor een stressvrije kinderverjaardag. Als dit niet lukt ben je voordat het slaapfeestje begonnen is al gaar en niet meer in staat om alles in goede banen te leiden.

 

Zo organiseer je een succesvol slaapfeestje

Onderstaande tips helpen jou als ouder om een succesvolle sleepover te organiseren voor jouw zoon of dochter.

De voorbereiding

Het allerbelangrijkste is natuurlijk een goede voorbereiding. Deze voorbereiding begint al met het uitnodigen van de gasten. Wees hier heel selectief in: nodig alleen kinderen uit waarvan je weet dat ze goed met jouw kind overweg kunnen. Als je de ouders een beetje kent is dat ook een pluspunt. Zorg ervoor dat de kinderen al een keer bij je thuis zijn geweest, zodat je een beetje zicht hebt op de drukte die je kunt verwachten en of er dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Is het bijvoorbeeld een heel rustig kind dat snel van slag raakt bij te veel drukte? Is het een druk kind dat door de zenuwen van een sleepover nog drukker wordt? Allemaal dingen die je eigenlijk vooraf al een beetje in kaart wilt hebben.

Daarnaast is het ook goed om niet te veel kinderen uit te nodigen. Dat geldt niet alleen als je beperkte ruimte hebt, maar zeker voor een eerste slaapfeestje is het goed om het aantal kinderen beperkt te houden. Kies liever voor 2 – 3 goede vriendjes en vriendinnetjes dan een huis vol. Natuurlijk ligt dat ook aan je eigen energie, de leeftijd van de kinderen en wat er verder omheen wilt organiseren.

 

De uitnodiging

Maak een duidelijke uitnodiging voor de kinderen die mogen komen. Zet daarop niet alleen dingen als adres en telefoonnummer van jou en bijvoorbeeld je partner, maar ook dingen die bijvoorbeeld nodig zijn. Denk daarbij aan zaken als een slaapzak, een kussen of een luchtbed. Geef ook aan dat de ouders een telefoonnummer door moeten geven waarop zij gegarandeerd bereikbaar zullen zijn mocht dit nodig zijn. Laat de ouders ook tijdig doorgeven of hun kind al dan niet komt. (Veel ouders zullen hier gretig gebruik van maken, want dat betekent een rustige avond, zonder dat ze hiervoor een oppas in hoeven te schakelen 🙂 Dan weet jij waar je aan toe bent. Ook belangrijk: geef aan wanneer het kind de volgende dag opgehaald moet worden.

 

Ontvangst van de kinderen

Als de kinderen er eenmaal zijn zorg je er eerst voor dat de kinderen hun spullen kwijt kunnen. Een rondleiding door het huis is ook niet onbelangrijk. Laat kinderen vooral zien waar ze gaan slapen, zet alvast de bedden klaar indien nodig en vergeet niet de badkamer en toilet te laten zien. Maak ook duidelijk wat de regels zijn (bijvoorbeeld niet al te luidruchtig zijn na een bepaalde tijd, wanneer naar bed wordt gegaan en dat je niet wilt dat de kinderen de hele nacht lopen te kletsen). Verder moet je ook duidelijk aangeven dat je altijd beschikbaar bent als er iets is. Mocht een kind zich toch bedenken dan is dat geen ramp, als je het maar te horen krijgt.

 

Het avondeten

Uitgebreid koken is af te raden. Zorg dat je een makkelijke maaltijd kunt serveren. Fast food doet het altijd goed. Omdat kinderen kieskeurig kunnen zijn, moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Gooi wat frietjes in de oven en bak wat hamburgers, frikadellen en kroketten erbij. Een aantal sausjes op tafel en de kinderen kunnen naar hartenlust eten wat ze willen. Pannenkoeken willen ook nog wel eens een goed idee zijn, zolang je voldoende variatie hebt voor de toppings.

 

Zorg voor voldoende drinken en snacks

Je kunt de hele avond rennen van de keuken naar de woonkamer of de slaapkamer, maar makkelijker is het als je bij voorbaat rekening houdt met het feit dat de kids veel willen drinken en willen snacken. Koop kleine pakjes chips, noten en vul een paar bakjes met lekkernijen (koekjes, snoepjes) en zet deze in de buurt van de kinderen. Dat geldt ook voor drinken. Een paar pakjes sap in verschillende smaken of als je daar de voorkeur aan geeft een paar flesjes fris in de buurt van de kinderen gezet voorkomt geren. Maak wel duidelijk dat er wat de snacks betreft geen aanvulling is.

Succesvol slaapfeestje

 

Vermaak in één kamer

Om te voorkomen dat de kinderen het hele huis door rennen en in elke kamer kort iets spelen kun je afspreken om alles in de woon- of slaapkamer te doen. Zorg zelf voor wat vermaak in de vorm van een leuke film, het spelen van spelletjes of het maken van filmpjes. Stem het vermaak af op de leeftijd en de interesses van de kinderen. Voorkom ook dat de kinderen de hele avond alleen bezig zijn met hun mobiele telefoon door echt met ze bezig te zijn. Enkele ideeën: cupcakes bakken en versieren, escape room spelletje doen, bordspelletjes spelen en voorlezen (ideaal voor iets jongere kinderen). Natuurlijk kun je een leuke film opzetten of de kinderen een tijdje laten gamen.

 

Zorg voor een fijne omgeving om in te slapen

Of je nu de woonkamer ombouwt om daar te slapen of de slaapkamer van je kind ervoor gebruikt, zorg dat het een fijne omgeving is. Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld fijn als er een nachtlampje is als ze in een nieuwe omgeving slapen. Voorkom ook ongelukken door alle overbodige spullen in de buurt op te ruimen. Wat slaapgelegenheid betreft kun je creatief zijn: leg matrassen op de grond, laat een kind op het bankstel slapen of koop wat luchtbedden en creëer een soort campinggevoel.

 

Internet gaat uit

Zet na een bepaalde tijd internet uit. Natuurlijk kan het zo zijn dat de kinderen gewoon mobiele data hebben, maak dan de afspraak dat de telefoon na een bepaalde tijd uitgezet wordt. Of laat de kinderen de telefoon op een bepaalde plek leggen na een bepaalde tijd, zodat er rust komt en de kinderen ook gaan slapen.

 

Tussendoor controleren

Het is handig om tussendoor te controleren of alles goed gaat. Ga gerust nog een keer naar de woon- of slaapkamer als de kinderen al slapen om te kijken of alles goed is.

 

Ontbijten na een slaapfeestje

Zorg dat jij als eerste op bent en de kinderen kunt begroeten voor het ontbijt. Ook hier geldt: zoveel kinderen zoveel wensen en smaken. Zorg voor voldoende beleg en variatie. Hoe meer keuze hoe beter. Zet alles klaar voordat de kinderen wakker worden, zodat ze direct aan kunnen schuiven om te ontbijten.

Zo organiseer je een succesvol slaapfeestje 2

 

Opruimen en afscheid nemen

En dan is het tijd om weer naar huis te gaan. Laat de kinderen zelf hun spullen pakken, zodat ze niets vergeten. Natuurlijk loop je alles nog even na (keer ook even de matrassen om om te kijken of er niet een verloren sok onder ligt). Zorg dat de kinderen klaar zijn voordat de ouders ze op komen halen. Een kleinigheid meegeven als bedankje voor de komst maakt het slaapfeest zeker tot een groot succes.

 

Heb jij wel eens een slaapfeestje georganiseerd en hoe heb je dat aangepakt?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste tips voor quality time met je dochter
Volgend artikelZo wordt je in 6 stappen een gelukkige moeder

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in