gefeliciTAART.nl - Black Friday

Of je nu een huis koopt of een huis huurt, verzekeren van je huis is altijd goed. Sommige woonverzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig om te hebben. Ontdek nu alles wat je moet weten over verzekeren van je huis en waarop je moet letten.

 

Wat is een woonverzekering?

Onder woonverzekering vallen eigenlijk verschillende verzekeringen die allemaal te maken hebben met alles in en om je huis. Denk daarbij aan opstal, inboedel en aansprakelijkheid. Daarbij is een opstalverzekering verplicht als je een eigen huis koopt. Zonder een opstalverzekering krijg je geen hypotheek. Een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn niet verplicht, maar wel heel handig om te hebben.

 

Wat is een opstalverzekering?

Als je een huis koopt moet je verplicht een opstalverzekering, ook wel bekend als woonhuisverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de meest voorkomende schades aan je woning. Denk daarbij aan waterschade, blikseminslag, storm (niet altijd!) en bijvoorbeeld brand. Hoe hoog de dekking is ligt aan het gebied waarin je woont, de provincie/stad, de grootte van je huis en de waarde van je huis.

Ben je huurder? Dan is de huiseigenaar verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Overigens zijn vaak niet alleen het hoofdgebouw, maar ook bijzaken zoals een schuur of garage verzekerd. In geval van schade moet de verhuurder ervoor zorgen dat deze opgelost wordt, zonder dat jouw woongenot verstoord wordt.

 

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering valt ook onder woonverzekeringen, maar is niet verplicht. Wel is het raadzaam om deze af te sluiten. Deze verzekering dekt namelijk schade aan je inboedel. Onder je inboedel vallen alle spullen die niet vast zijn in je huis, zoals meubels, sieraden, kleding, speelgoed van de kinderen en keukenspullen. Ook multimedia en andere woonaccessoires vallen onder deze verzekering. Mocht er brand ontstaan of je spullen worden gestolen, dan kun je via de inboedelverzekering aanspraak maken op schadevergoeding.

De hoogte van de dekking hangt af van de waarde van je inboedel. Je moet daarom vooraf een lijst invullen, zodat er een zo goed mogelijke schatting gemaakt kan worden van de waarde van je inboedel.

 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering is evenmin verplicht, maar zeker een aanrader voor gezinnen met kinderen. Deze verzekering dekt namelijk schade die jij of je kind toebrengt aan de spullen van iemand anders. Ideaal dus als je kind per ongeluk een bal door de ruit van de buren schopt of je kind de televisie van zijn vriendje sloopt tijdens het spelen van een game.

Verzekeren van je huis: hierop moet je letten

Voordat je overstapt of een nieuwe verzekering afsluit is het dus goed om te kijken welke verzekering je echt nodig hebt. Houd er rekening mee dat het soms voordeliger is om meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten (vaak krijg je dan een beetje korting). Verzeker alleen wat verplicht is en jij absoluut niet kunt betalen. Soms hebben mensen dubbele verzekeringen of verzekeringen die helemaal niet nodig zijn.

Alhoewel een woonverzekering meer zekerheid biedt, zijn er toch uitzonderingen waarbij de verzekering niets uitkeert. Geen enkele verzekering keert uit als er sprake is van oorlog of een aardbeving. Heb je kinderen en/of huisdieren? Dan is het goed om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Houd er rekening mee dat sommige verzekeraars een eigen risico hanteren. Dat betekend dat je bij een eventuele claim altijd eerst zelf in moet komen met een bepaald bedrag. In sommige gevallen kun je je uitwonende (studerende) kind nog een tijdje meeverzekeren voor bijvoorbeeld de inboedel.

Denk niet dat dingen je nooit overkomen. Dat dachten wij ook en toch hadden wij brand in ons huurhuis (was niet eens onze schuld, want wij waren op dat moment op familiebezoek in het buitenland)! De schade was enorm en op zo een moment ben je blij dat er verzekeringen bestaan.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel7 Tips voor een ontspannen start van het nieuwe schooljaar
Volgend artikel9 Milieuvriendelijke tips om als ouder te besparen

10 REACTIES

  1. Wauw, bedankt voor deze heldere uitleg/informatie/opsomming. Ik weet echt veel te weinig af van deze zaken, maar het is dus super belangrijk om hier toch wat meer over te weten. Ik ga zeker verder aan de slag met deze uitleg. Bedankt hiervoor 🙏🏼

  2. Tip: aan je verzekering vragen of zonnepanelen apart verzekerd moeten worden. Bij de ene maatschappij is dit wel het geval, bij de andere niet.

  3. Binnenkort nog maar eens een keertje goed de verzekering onder de loep nemen… dat van die zonnepanelen (tip van Monica), wist ik bv. niet!

  4. Tja, verzekeren voelt inderdaad als weggegooid geld totdat je het een keer nodig hebt, en dan ben je erg blij dat het goed geregeld is

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in