gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je baby gezegend is met haren, veel of weinig, dan kom je er niet onderuit om deze goed te verzorgen. Ontdek hier alles over de verzorging van babyharen. Van hoe vaak wassen tot kammen en het dragen van haarspeldjes.

 

Babyharen

Sommige baby’s worden geboren met een hoofd vol haartjes, terwijl andere baby’s nog maanden na de geboorte behoorlijk kaal zijn. Mijn zoon had heel fijn blond haar, terwijl mijn dochter geboren is met heel veel donkerblond haar. Bij haar was het zelfs mogelijk om de dag na de geboorte een staartje te maken.

Heb jij ook een kleintje met veel haar? Dan zijn onderstaande tips over de verzorging van babyhaar speciaal voor jou. Want er worden helaas nog te veel fouten gemaakt bij de haarverzorging.

 

 

Alles over de verzorging van babyharen

Om te beginnen zul je alles wat je tot nu toe deed waarschijnlijk achterwege kunnen laten. Shampoo voor baby’s haar gebruiken? Dat is in de meeste gevallen overbodig. Leuke vlechtjes of een staartje maken? Doe maar niet…

Leestip: 5 Makkelijke kapsels voor moeders

 

Hoe vaak moet je de haren van je baby wassen?

Net als voor jezelf geldt: was de haren van je baby niet te vaak. 1x per week of hooguit twee keer per week is meer dan voldoende. Heeft je baby overgegeven en is dit in de haren terecht gekomen? Pak dan een washandje met warm water om het uit te spoelen. Eventueel kun je dan gebruik maken van wat kindershampoo.

 

Babyharen wassen met shampoo: wel of niet doen?

In principe hoef je voor de verzorging van babyharen geen gebruik te maken van shampoo. Wil je dat toch doen? Let er dan op dat je hele milde shampoo gebruikt geschikt voor zuigelingen/baby’s. Heeft je kleintje kroes haar, veel krullen of fijn en droog haar? Was het haar dan niet vaker dan 1x per week om verder uitdrogen en klitvorming te voorkomen.

 

Moet ik de ogen van mijn baby beschermen tijdens haren wassen?

Daarop kan volmondig ja gezegd worden. Het is namelijk niet alleen de shampoo die eventueel prikt. Baby’s zijn heel gevoelig en zelfs een beetje water kan er al voor zorgen dat je kind in tranen uitbarst. Dus al gebruik je milde shampoo die niet prikt, zorg dat de ogen van je kind beschermd zijn om huilen (en drama) te voorkomen.

Overigens hoef je daarvoor niets speciaals in huis te halen. Houd het hoofdje van de baby lichtjes achterover en zorg dat je met de douchekop of eventueel een gieter de shampoo uit het haar spoelt. Je kunt ook nog een washandje gebruiken en dit voor de ogen houden van je kind. Op die manier is de kans heel klein dat er water en of shampoo in de ogen terechtkomt.

 

Babyharen kammen of niet?

Over het al dan niet kammen van het haar is veel te doen. Je kunt de haren van je kind gerust kammen. Dit doe je bij voorkeur op het moment dat het haar nat is. Na het wassen de haren voorzichtig droog deppen en niet over de hoofdhuid schuren. Hierdoor creëer je namelijk klitten en om die uit het haar te halen…

Wil je de haren kammen gebruik dan de volgende borstels/kammen:

 • Baby haarborstel: heel fijn en weinig haar, geschikt voor nat haar
 • Brede of grove kam: dik, droog of kroeshaar
 • Brede haarborstel: dik, krullend haar
 • Fijne kam: voor sluik, fijn haar

 

Heeft je kleintje klitten in het haar? Kam deze er dan voorzichtig uit. Je kunt je hand op de hoofdhuid plaatsen om de pijn van het borstelen te verminderen.

 

Kan ik de haren van mijn baby föhnen?

Vermijd het gebruik van de föhn. Afgezien van het feit dat je baby het harde geluid waarschijnlijk niet zal waarderen is het ook helemaal niet nodig. Gebruik een katoenen handdoek om de haren te drogen of laat deze gewoon aan de lucht drogen.

 

Haarspeldjes gebruiken in babyhaar

Het is hartstikke schattig als je een baby met staartjes ziet. Eerlijk is eerlijk: ik heb dit ook gedaan, MAAR, het is allesbehalve goed voor de haren. Tot de leeftijd van 1 jaar zet je het beste geen haarspeldjes in het haar. Laat je kind het haar los dragen in plaats van in een staart of vlecht om het haar in optimale conditie te houden.

 

Gebruik van gel, haarlak enz.

Hoe minder je gebruikt in de haren van de baby hoe beter dit is. Heeft je kind echt heel droog haar? Gebruik dan een heel klein beetje opgewarmde kokosolie of arganolie en verdeel dit over het haar. Gel en haarlak is een no go. Dit zijn chemische producten die je zo lang als mogelijk weg moet houden bij je kind. Wil je het haar van je kind toch in model brengen? Kies dan voor zelfgemaakte lijnzaadgel of gebruik pure aloe vera gel.

 

Zo maak je de verzorging van haren leuker

Vind je kind het maar niets als je aan de haren zit? Maak dan gebruik van een spiegel! Kinderen tot 12 maanden vinden het fascinerend om zichzelf in de spiegel te zien. Dan zien ze ook direct wat jij met hun haar aan het doen bent. Je kunt deze truc ook gebruiken als je de haren wast.

 

Heb jij nog een handige tip voor het verzorgen van babyharen?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel5 Tips om makkelijk een oppas te vinden
Volgend artikelDoe mee en maak kans op een Osmo-kit

3 REACTIES

 1. leuke tips, mijn zoon en dochter hadden allebei super veel haar na de geboorte.
  Heb je ook nog tips voor het knippen?
  Bij mijn dochter heb ik het gewoon laten uitgroeien maar bij mijn zoon wil ik dat juist niet.
  En na elke knip beurt ziet het er ongelijk uit haha.

  Liefs,

  Angela

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in