gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ben jij ook bezig met bezuinigen en besparen? Kijk dan eens naar de aanleg van een groen dak! Ontdek nu waarom je juist in deze tijd voor een groendak zou moeten kiezen.

 

Wat is een groendak?

Een groendak is eigenlijk niets anders dan een bestaand dak dat bedekt wordt met groen. Daarbij kun je denken aan groen zoals vetplanten, heide, gras en struiken. Voor een plat dak geldt dat je hier zelfs een moestuin of kruidentuin  op aan zou kunnen leggen. Een groen dak, ook wel bekend als vegetatiedak of een daktuin is opgebouwd uit verschillende lagen, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor lekkage als je de planten aan het verzorgen bent.

 

Waarom je juist in deze tijd voor een groendak zou moeten kiezen

Juist in deze tijd waarin mensen op zoek zijn naar allerlei manieren om geld te besparen kan de aanleg van een groen dak voordelig zijn. Niet alleen wat de kosten voor dakbedekking betreft, maar vooral de besparingen en voordelen die je hiervan hebt.

1. Energiebesparing en warmteregulatie

Een groen dak zorgt voor een extra isolerende laag op het dak. Dat wil zeggen dat je hierdoor energie bespaart. In de winter kun je daardoor besparen op gas en in de zomer zorgt een groen dak juist voor wat verkoeling. De planten absorberen namelijk zonlicht. Hierdoor neemt de omgevingstemperatuur, maar ook de temperatuur op en onder het dak af. Dit zorgt voor een prettige afkoeling tijdens een hete zomer, waardoor het gebruik van een ventilator of een airco overbodig wordt.

 

2. Verhoogt het rendement van zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak? Dan is het raadzaam om dit te combineren met een groendak. Het groen verhoogt namelijk het rendement van de zonnepanelen. Dat komt omdat de beplanting de temperatuur op het dak verlaagt. Dit komt dan weer ten goede van de opbrengst en de werking van de zonnepanelen.

 

3. Verlengt levensduur van je dak

Als je kijkt naar wat kost dakbedekking dan zie je dat je in het meest gunstige geval 29,00 euro per m2 kwijt bent. Afhankelijk van de gekozen dakbedekking gaat een dak gemiddeld 25 jaar mee. Wil je langer profiteren van je dak en kosten voor vernieuwen uitstellen? Dan is een vegetatiedak een goed idee. De oorspronkelijke dakbedekking wordt namelijk beschermd tegen schadelijke straling van zonlicht, waardoor deze langer meegaat. Je kunt ervan uitgaan dat een vegetatiedak ervoor zorgt dat je dak 2 – 3 keer langer meegaat dan een traditioneel dak. Een mooie besparing dus!

 

4. Verhoogt waarde van je woning

Heb je een eigen woning? Dan is het altijd goed om naar manieren te zoeken om de waarde van je huis te verhogen. Een redelijk simpele oplossing is het aanleggen van een groen dak. Een groene omgeving is direct mooier, vooral als je in een drukke stad woont. Daarnaast zorgt de aanleg voor energiebesparing, waardoor je huis aantrekkelijker wordt bij een eventuele verkoop. Bovendien zorgt een groene dakbedekking ook nog eens voor geluidsisolatie. En wie wil er nu niet in alle rust wonen?

 

5. Positieve invloed op je algehele gezondheid

Naast het feit dat een groen dak isolerend en energiebesparend is en de waarde van je woning verhoogt heeft het een positieve invloed op je gezondheid. Groen roept namelijk een gevoel van ontspanning op en dat is in een tijd van veel stress onbetaalbaar.

 

Wat kost een groen dak?

Misschien vraag je je na het lezen van bovenstaande wel af: ‘Wat kost een groendak nou eigenlijk?’ Waarschijnlijk veel minder dan je zou denken. Gemiddeld moet je denken aan een prijs van 40 – 70 euro per m2. Dit zijn alleen de kosten, hier moet je natuurlijk nog alle besparingen bij optellen. Al met al is het aanleggen van een daktuin zeer rendabel en is deze tijd juist een aanrader.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips voor de eerste telefoon voor je kind
Volgend artikelBesparen op stroom dankzij zonnepanelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in