gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wil jij als ouder (to be) een steentje bijdragen aan meer duurzaamheid? Dan is de overstap naar wasbare luiers een logische beslissing. Veel ouders schrikt dit af omdat ze weinig tot geen kennis hebben over herbruikbare luiers. Lees daarom snel verder en ontdek alles wat je wil weten over wasbare luiers.

 

Wegwerp luiers: een grote berg afval

Wist je dat een kind tot het zindelijk is ongeveer 5.000 luiers heeft gebruikt? Als je dit aantal op één hoop zou gooien, dan zou je een meters hoge berg wegwerpluiers krijgen. Niet zo gek, want gemiddeld zorgen wegwerpluiers voor 300 kilo extra afval per jaar (25 kilo op maandbasis). Afgezien van de berg afval die deze luiers produceren wordt er veel energie verbruikt voor de productie ervan.

Wat de kosten betreft kun je het zo duur maken als je zelf wil. Je hebt de keuze uit bekende en minder bekende (huis)merken. Toch lopen de kosten per luier al snel op tot 0,25 cent. Op jaarbasis betekent dit dat je gemiddeld ruim 550 euro kwijt bent alleen aan luiers.

 

Alles over wasbare luiers

Wil je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee sparen? Dan kun je beter overwegen om wasbare luiers te kopen. Waren wasbare luiers jaren geleden niet meer dan doekjes die je om het middel van je kind moest knopen, tegenwoordig zijn wasbare luiers ook echte luiers. Het knopen of vastpinnen van doeken is niet meer nodig. De luiers zijn gemaakt van stof en voorzien van drukknopen of klittenband, waarmee je de luiers makkelijk aan en uit kunt doen.

Je hebt de keuze uit heel veel verschillende designs en leuke stoffen waar de luiers van gemaakt zijn. Ideaal want het oog wil natuurlijk ook wat. De luiers was je in principe in zijn geheel, tenzij je gebruik maakt van een extra inleg (bijvoorbeeld als je kind door tandjes krijgen spuitluiers heeft en je net iets meer absorptievermogen nodig hebt).

 

Verschillende soorten wasbare luiers

Als je denkt dat er maar één soort wasbare luier bestaat dan heb je het mis. Er zijn namelijk net als met wegwerpluiers verschillende soorten (en maten). Zo kun je kiezen voor All-in-one luiers, snap-in-one luiers, maar ook vouwluiers, overbroekjes en nachtbroekjes. Allemaal afgestemd op de behoeften van jouw kleintje.

 

Onderhoud van wasbare luiers

De wasbare luiers van Nappy’s was je op 60 graden voor het schoonste resultaat. Gebruik bij voorkeur een wasnetje om de luiers netjes te houden en te voorkomen dat deze beschadigen. Drogen kun je de luiers gewoon op de waslijn.

 

Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?

Wat het aantal luiers betreft heb je in principe voldoende aan 24 stuks. Dit komt overeen met minder dan 1 normaal pak wegwerpluiers! Hiermee doe je dan een aantal maanden mee, aangezien de luiers op maat te maken zijn en dus gebruikt kunnen worden vanaf baby tot peuterleeftijd.

 

Kosten van wasbare luiers

De aanschafkosten per luier liggen een stuk hoger dan de eerder genoemde 0,25 per wegwerpluier. Hoeveel je uitgeeft ligt aan jezelf, aangezien dit per luier en design verschilt. Gemiddeld moet je rekenen op ongeveer 10 – 15 euro per luier. Hier komen dan nog de kosten voor het wassen (water en wasmiddel bij). Dit lijkt in eerste instantie veel, vooral vanwege de aanschafkosten, maar al met al ben je gemiddeld 500 euro goedkoper uit als je kiest voor wasbare luiers.

 

Zindelijk worden met wasbare luiers

Of je nu compleet de overstap maakt naar wasbare luiers of dit pas doet als je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt: wasbare luiers zijn ideaal als het gaat om zindelijk worden van je kind. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die wasbare luiers gemaakt van katoen of bamboe veel makkelijker zindelijk worden. Dat heeft alles te maken met het feit dat het voor kinderen vooral leuk is om zelf de wasbare luierbroekjes aan en uit te doen.

 

Al met al zijn wasbare luiers een duurzame en goedkope keuze, waarbij je niet bang hoeft te zijn dat je kind doorlekt of dat je de luiers niet omkrijgt.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel11 x Het leukste buitenspeelgoed voor kinderen tot 10 jaar
Volgend artikelMust haves voor je kind om buiten te spelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in