gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niets zo vervelend als de overgang van zomer- naar wintertijd en omgekeerd. Ineens is het een uur vroeger en in het andere geval een uur later. Voor kinderen in het bijzonder is deze overgang vaak heel lastig. Hun hele slaaproutine moet ineens omgegooid worden en niets klopt meer met zoals het eerst was. Ontdek daarom nu tips om je kind te helpen met de overgang van winter- en zomertijd.

 

Waarom winter- en zomertijd?

In 1977 voerde de Nederlandse overheid de zomertijd in. Deze regeling werd door diverse Europese landen ingesteld en was bedoelt om energie te besparen. Voor deze tijd werd altijd dezelfde tijd gehanteerd en was er geen verschil. In 1980 werd de zomertijd Europees geregeld, zodat je overal dezelfde tijd hebt. Dat geldt natuurlijk niet voor landen die door de tijdzone een uur voor lopen (bijvoorbeeld Griekenland).

 

Winter- en zomertijd: tips om je kind te helpen met de overgang

Waarschijnlijk heb je er zelf ook al moeite mee dat de ene keer de klok een uur vooruit en de andere keer een uur achteruit gezet wordt. Niet zo gek, want je biologische klok moet weer wennen aan eerder of juist later opstaan. Het kan best een paar dagen duren voordat je lichaam daaraan gewend is. Voor een kind kan dit nog lastiger zijn.

De ene keer staat je kind daarom ineens om 5:00 uur voor je neus en de andere keer juist om 7:00 uur. In beide gevallen lastig als je kind normaal om 6:00 uur op zou moeten staan. Met onderstaande tips kun je je kind beter voorbereiden op de overgang van zomer- naar wintertijd en omgekeerd.

 

1. Bereid je kind tijdig voor op veranderingen

De wisseling naar zomer- en wintertijd gebeurd elk jaar op een vast moment. Van zomer- naar wintertijd is het laatste weekend van oktober en van winter- naar zomertijd in het laatste weekend van maart. De klok wordt dan in de nacht van zaterdag op zondag om 2:00 uur verzet: of een uur terug of een uur vooruit.

Hier kun je rekening mee houden en al 1 – 2 weken ervoor beginnen met het aanpassen van het slaapschema. Verschuif de bedtijd  elke dag met 15 minuten, zodat de overgang minder abrupt is en je kind makkelijker door kan slapen. Hierdoor geef je je kind de mogelijkheid om zich aan te passen aan de nieuwe tijd en maak je de overgang makkelijker.

 

2. Houd de slaapomgeving comfortabel

Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind comfortabel ook als het eerder licht wordt. Maak gebruik van verduisteringsgordijnen om licht buiten te houden en zorg voor een comfortabele kamertemperatuur.

 

3. Hou vast aan een vaste slaaproutine

Kinderen  hebben baat bij de drie R’en: rust, reinheid en regelmaat. Dat geldt ook zeker voor de slaaproutine. Wijk hier niet vanaf ook als de tijd verschuift. Het enige dat daarbij moet verschuiven is de tijd waarop je het ritueel uitvoert. Op die manier wordt het minder verwarrend voor je kind.

 

4. Lichamelijke activiteit aanmoedigen

Laat je kind overdag (met name in de ochtend en vroeg middag) voldoende bewegen. Probeer activiteiten in de buitenlucht te plannen om ze aan natuurlijk daglicht bloot te stellen. In de avond moet je kind juist meer rust hebben om alvast in een rustiger tempo te komen, zodat inslapen makkelijker wordt.

 

5. Werk met een slaapwekker

Sommige kinderen hebben baat bij een slaapwekker. Deze geeft aan wanneer je kind op (mag/moet) staan en wanneer het tijd is om te slapen. Voor het gebruik ervan hoeft je kind nog geen klok te kunnen kijken. De meeste slaaptrainers werken namelijk met geluid of bijvoorbeeld met geuren. Op die manier voorkom je dat je kind ineens veel te vroeg naast je bed staat als er omschakeling is van winter- naar zomertijd.

6. Wees geduldig

Het aanpassen aan de winter- of zomertijd kan een tijdje duren. Dat zul je bij jezelf ook merken. Wees daarom vooral geduldig als je kind moeite heeft met de verandering. Het is heel normaal dat je kind even moeten wennen aan de nieuwe routine. Is je kind eerder moe dan de eigenlijke slaaptijd? Maak er geen probleem van en zorg dat je ook wat eerder op bed ligt.

 

7. Zorg voor voldoende daglicht

Probeer overdag voldoende tijd in natuurlijk daglicht door te brengen. Daglicht speelt een cruciale rol bij het reguleren van de biologische klok en helpt daardoor de aanpassing aan de wintertijd te vergemakkelijken.

 

8. Vraag om hulp

Lukt het echt niet om het slaappatroon om te gooien? Merk je dat je kind hier grote last van ondervindt (bijvoorbeeld omdat het in de ochtend moeite heeft met school)? Vraag dan hulp van je huisarts, consultatiebureau of een slaapcoach. Soms kijken buitenstanders net iets anders tegen situaties aan, waardoor je weet wat je moet doen om je kind te helpen.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

1 REACTIE

  1. Erg handige tips.
    De tip van 15minuten verschuiven ga ik zeker toepassen.
    Met 3 kids is het soms al lastig genoeg 🙂

    Liefs,

    Angela

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in