gefeliciTAART.nl - Black Friday

Vanaf het moment dat je zwanger bent staat je leven op zijn kop. Er komt heel veel op je af en heel veel dingen in je leven moeten ineens veranderen. Dat geldt ook voor je huisinrichting. Je wil immers dat je kind veilig is. Geen idee waar te beginnen? Zo creëer je een kinderproof interieur

 

Veiligheid staat voorop

Wanneer je voor het eerst ouder wordt komt er heel veel op je af. Naast alle dingen die je ineens aan moet schaffen, moet de moeder op haar voeding letten. En ineens besef je ook dat je huis misschien minder geschikt is voor de komst van een kleintje. Want, die planten zijn hartstikke leuk, maar is dat wel zo handig wanneer de baby straks begint te kruipen? En die mooie glazen salontafel staat ontzettend leuk, maar is met een kleintje misschien minder ideaal vanwege de scherpe hoeken.

Veiligheid voor jou als zwangere en straks de kleine moet altijd voorop staan. Ga daarom eens op je gemak door het huis en bekijk alles met andere ogen.

 

Zo creëer je een kinderproof interieur

Hieronder vind je tips om je huis kindvriendelijk te maken, mocht je nog wat hulp nodig hebben. Tips voor een kidsproof keuken, woonkamer, slaapkamer en natuurlijk badkamer. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

 

Tips voor een kindvriendelijke woonkamer

De woonkamer is voor de meeste gezinnen de place to be. Hier staat de tv en is de meeste ruimte. Grote kans dat je in gedachten hier al de box ziet staan met daarin je kleintje. Voor een kidsproof woonkamer is het belangrijk dat er voldoende bewegingsruimte is. Dat geldt zeker voor kinderen die net beginnen te lopen. Daarnaast is het voor kinderen moeilijk om alles altijd netjes te houden. Zorg dus dat er voldoende ruimte is om te spelen en ruimte om het speelgoed op te bergen.

 

Veiligheid met betrekking tot stopcontacten

Kinderen houden van ontdekken en net als water hebben stopcontacten een grote aantrekkingskracht op kinderen. Niet zo gek, want er zitten twee gaten in en daar kun je van alles en nog wat instoppen. Om te voorkomen dat je kind het stopcontact als speelgoed ziet kun je hiervoor afdekplaten kopen.

Overigens zijn niet alleen stopcontacten een gevaar. Dat geldt ook voor snoeren en kabels. Heb je een stopcontact met USB waar naast een gewoon snoer ook de oplaadkabel van je telefoon aan hangt? Zorg er dan in elk geval voor dat je kind hier niet over kan struikelen of dit om te spelen kan gebruiken.

 

Tips voor een kidsproof badkamer

De badkamer kan een potentieel gevaar zijn voor kinderen, net als de keuken. Daarom moet je diverse maatregelen treffen om de badkamer kindvriendelijk te maken. De belangrijkste regel wat veiligheid in de badkamer betreft is dat je kind nooit zonder toezicht in bad of onder de douche mag gaan tot een bepaalde leeftijd.

Zelfs een kleine laag water kan gevaarlijk zijn voor je kind. Jaarlijks gebeuren er ongelukken waarbij kinderen (bijna) verdrinken in een klein laagje water. Daarnaast kan je kind zich verbranden aan het water als het zelf bij de kraan kan komen. Of je kind draait juist het koude water open, schrikt en valt met alle gevolgen van dien.

Zorg ook dat je kind niet bij de verzorgingsproducten kan komen. Deze bewaar je het liefst op een hoge plek of in een afgesloten kast, buiten handbereik van je kind. Tenslotte is het raadzaam om in de badkamer een antislipmatje te gebruiken. Op die manier kun je ongelukken voorkomen.

 

Zo maak je de keuken kindvriendelijk

Net als de badkamer is een keuken een redelijk gevaarlijke plek voor je kind. Zeker voor hele jonge kinderen die, als ze eenmaal beginnen te kruipen, graag op ontdekkingstocht door het huis gaan. Ook hier geldt: laat je kind niet zonder toezicht in de keuken. Een keukenkast is snel geopend, horizontale grepen zijn handig om op te klimmen.

Veel ouders bewaren schoonmaakmiddelen in het kastje onder het aanrechtblad. Zorg dat je dit kastje ontoegankelijk maakt voor je kind door middel van een slotje. Is dit niet mogelijk? Berg de schoonmaakmiddelen dan op een hogere plek op. Voorkom dat je kind zich bezeert aan messen en andere scherpe voorwerpen in de keuken. Plaats een ovenhekje rondom de oven, zodat je kind zich niet kan verbranden. Pannen op het vuur? Laat je kind dan niet in de keuken, tenzij hij of zij in een stoeltje zit.

Voor hele kleintjes kun je het beste een traphekje plaatsen bij de ingang van de keuken. Op die manier weet je zeker dat je kind niet zomaar de keuken inkomt zonder jouw toezicht.

 

Tips voor een kidsproof slaapkamer

In de babykamer zul je er waarschijnlijk alles aan doen om deze zo veilig mogelijk in te richten voor je kind. De kans is echter groot dat je kind vooral de eerste tijd vaker bij jou op de slaapkamer is. Daarom is het handig om even je eigen kamer door te lopen om te kijken of alles veilig is. Zijn er geen snoeren en kabels waarover jij of de kleine kan struikelen? Slaapt je kleine bij jou, is het dan wel veilig genoeg?

Leestip: Zo kun je wel veilig slapen met je baby

Verder moet er ook in de slaapkamer voldoende loopruimte zijn voor jou en de kleine. Vergeet ook niet naar het raam te kijken. Kan je kind hier makkelijk bij door bijvoorbeeld op het bed, een stoel of het nachtkastje te klimmen? Is dit het geval, zorg dan dat je het raam beveiligd.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDeze 10 dingen moet je nooit doen in je opvoeding omdat ze gevaarlijk zijn voor je kind
Volgend artikelDeze tips over kinderkleding moet elke ouder kennen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in