Fouten maken is menselijk en ook als ouder ben je niet perfect. Let op: deze 11 dingen die je kind nooit zal vergeven wil je niet maken.
Table of Contents
Opvoeden is een vak apart
Kinderen opvoeden is een hele opgave en verloopt nooit helemaal vlekkeloos of zoals je zou willen. Ouders zijn ook maar mensen en maken fouten. Toch zijn er fouten die je beter niet kunt maken of er zeker geen gewoonte van maken. Want deze fouten zal je kind je nooit vergeven.
11 Dingen die je kind je nooit zal vergeven
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor onderstaande fouten.
1. Zwijgen of negeren als straf
Als je je kind wil straffen, doe dit dan met een logische straf die het kind ook daadwerkelijk snapt. Als je ervoor kiest om je kind te negeren of te zwijgen als straf, dan zal je kind dit niet begrijpen. Op dat moment zal het voor je kind aanvoelen alsof het afgewezen wordt. Als je je kind negeert of niet meer met hem of haar praat, dan voelt dit voor je kind alsof het er niet meer toe doet, alsof het lucht is.
2. Kinderen constant naar anderen brengen
Vanaf het moment dat je ouder bent, ben jij de hoofdverantwoordelijke voor je kind. Je kind constant naar anderen brengen, het maakt daarbij niet uit of het om familie of vrienden gaat, om zelf meer vrije tijd te hebben, zal de ouder-kind relatie niet ten goede komen.
Kinderen kunnen zich dan al snel afgewezen of overbodig en ongewenst voelen. Het maakt daarbij niets uit of ze liefdevol opgevangen worden door het familielid of de vrienden.
Als je kind oud genoeg is zal het de keuze kunnen maken om zelfstandig naar anderen te gaan. Tot het zo ver is, zal je zo veel tijd als mogelijk met je kind door moeten brengen. Dit zorgt voor vertrouwen van je kind naar jou toe. Daarnaast komt het ook het zelfvertrouwen van je kind ten goede. Vergeet niet: als ouder ben je voor je kind onvervangbaar!
3. Verwaarlozing van je kind
Als je je kind het gevoel geeft dat je je niet druk maakt om zijn of haar gedrag, dan speel je met vuur. Als je als ouder niet reageert op het feit dat je kind spijbelt of opstandig is, dan vergeet je je plicht als ouder. Kinderen hebben niet alleen regels, maar ook aandacht van hun ouders nodig. En soms houdt dit ook in dat je aan de teugels moet trekken als je kind buiten zijn boekje gaat.
Ben je als ouder constant aan het werk en heb je te weinig quality time met je kind, dan is de kans groot dat je kind het gevoel krijgt dat je het niet belangrijk genoeg vindt. Het voelt zich minderwaardig en het zelfvertrouwen brokkelt af. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt: dit kan zich uiten door nog meer opstandig en tegendraads gedrag. Daarmee probeert je kind jouw aandacht te trekken. Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht.
4. Kind de schuld geven van voortdurende ruzies
Als jij en je partner niet meer overweeg kunnen met elkaar, maar voor de kinderen bij elkaar blijven, dan is de kans groot dat je kind zich daar vroeg of laat de schuld van gaat geven. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen denken dat zij fout zitten. Het gezin dat een veilige toevluchtsoord moet zijn valt uit elkaar en je kind heeft er geen vertrouwen meer in.
5. Je kind uitlachen als het bang is
Kinderen kunnen voor van alles en nog wat bang zijn. Voor jou misschien lachwekkend, maar je kind is misschien echt hartstikke bang. Het laatste wat je in dit geval wil doen is je kind uitlachen. Op het moment dat je je kind uit gaat lachen zal dit verregaande psychische gevolgen hebben voor je kind. Je kind heeft het gevoel dat het vernederd wordt en dat je geen begrip hebt voor zijn of haar gevoelens. Dit zorgt voor minder zelfvertrouwen.
6. Lievelingsspeelgoed weggooien
Kinderen kunnen om verschillende redenen gek zijn op bepaald speelgoed. Als je als ouder dit speelgoed ineens weggooit, zonder te overleggen met je kind, dan zal je kind dit niet zo snel vergeten en vergeven. Als je speelgoed van je kind weg wil doen, doe dit dan altijd in goed overleg met je kind. Hiermee geef je namelijk aan dat je rekening houdt met de wensen en gevoelens van je kind.
7. Dwingen om een bepaald geloof aan te hangen
Niet is zo mooi als je kind iets van je eigen geloof mee te geven. Toch moet je ervoor waken om je kind te dwingen het geloof zelf aan te hangen. Laat je kind de vrije keuze om zelf voor dit geloof te kiezen. Het heeft geen nut om je kind tot iets te dwingen waar het zelf niet achter kan staan. Sterker nog: dwang kan ertoe leiden dat je kind zich juist afkeert van dit geloof.
8. Verbieden om een eigen mening te hebben
Als je je kind verbiedt om een eigen mening te hebben, dan kan dit ervoor zorgen dat je kind opgroeit met weinig zelfvertrouwen en zonder eigen mening. Dit kan tot grote problemen leiden op het moment dat je kind volwassen wordt. Je kind heeft dan nooit geleerd om een eigen mening te hebben en zal daarom niet makkelijk en snel voor zichzelf op kunnen komen.
Het is belangrijk dat je kind leert dat zijn of haar eigen mening ertoe doet en dat het gehoord mag worden. Dit kun je je kind leren door een discussie aan te gaan, naar ideeën en suggesties te luisteren. Overigens wil dat niet zeggen dat je het altijd eens met elkaar bent. Of dat je je kind altijd maar zijn of haar zin geeft. Door te luisteren geef je alleen aan dat een andere mening ook ertoe doet.
9. Geen privacy geven
Respecteer de privacy van je kind, ongeacht de leeftijd. Natuurlijk moet je altijd naar je onderbuikgevoel luisteren. Dus is je peuter verdacht stil op de kamer, dan is het tijd om even een kijkje te nemen. Maar onder andere omstandigheden: leer je kind dat het recht heeft op privacy en dat dit andersom ook voor jou geldt.
Door je kind geen privacy te geven, zeg je eigenlijk dat je geen respect hebt voor je kind. Je kind zal dit gedrag kopiëren en respectloos omgaan met familie, vrienden en vreemden.
10. Gevoelens onderdrukken
Je kind is net als jij een mens met gevoelens, ook al is je kind nog zo klein. Gevoelens zijn er om geuit te worden. Het maakt daarbij niet uit of je kind woedend, verdrietig of chagerijnig is. Als ouder moet je je kind de mogelijkheid geven om deze gevoelens te uiten.
Verwacht je als ouder dat je kind zich altijd goed gedraagt, bijvoorbeeld omdat er visite in aantocht is? Dan kan dit voor je kind een teken zijn dat de eigen gevoelens er niet toe doen.
Kinderen moeten van jongsaf leren dat er verschillende emoties en gevoelens bestaan. En ook dat deze gevoelens gerust geuit mogen worden. Natuurlijk is het niet handig om met een boos kind bezoek te ontvangen, maar dit kun je oplossen door je kind even apart te nemen.
11. Succes niet aanmoedigen of erkennen
Kinderen zijn van nature erop gericht om de goedkeuring van ouders te krijgen. Als je dit negeert of nooit aangeeft hoe trots je bent op je kind, dan kan dit negatieve gevolgen hebben.
Je kind kan hiermee op twee manieren omgaan. Of je kind wordt een echte streber met als gevolg dat het op de lange duur een burn out krijgt (als volwassene), omdat het over de eigen grenzen gaat om maar erkenning te krijgen. Of je kind gooit er met de pet naar en zal geen moeite meer doen.
Beide hebben verregaande gevolgen die je als ouder eenvoudig kunt voorkomen door je kind af en toe te laten weten hoe trots je bent op hem of haar.
Nu je weet welke fouten je absoluut moet vermijden, hoop ik dat je bovenstaande 11 fouten als ouder nooit maakt. Want de gevolgen en de impact zijn enorm en kunnen nog lang doorwerken, zelfs als je kind al lang en breed volwassen is.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
[…] Leestip: 11 Dingen die je kind je nooit zal vergeven […]