gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ontdek vandaag 11 verrassende feiten over broers en zussen. Heb je minimaal twee kinderen? Lees dan snel verder, want meerdere kinderen hebben heeft een grote invloed op de kinderen zelf. Zowel tijdens het opgroeien als in hun volwassen leven

 

Broers en zussen

Deze verrassende feiten zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op jouw kinderen. Misschien herken je dingen zelf wel omdat je bijvoorbeeld een broer(tje) of zus(je) hebt. Leuk om dit artikel dan ook te delen met je broer/zus en op die manier een leuk gesprek aan te knopen. Misschien kijkt hij of zij heel anders tegen dingen aan of herkennen jullie juist heel veel dingen.

11 Verrassende feiten over broers en zussen 1

11 Verrassende feiten over broers en zussen

Onderstaande is speciaal geschreven voor alle ouders met meer dan 1 kind. Dat kinderen invloed op elkaar hebben is duidelijk. Toch gaat dit vaak nog veel verder dan bijvoorbeeld met elkaar op willen trekken. Wist je bijvoorbeeld dat een studie uitgewezen heeft dat kinderen die niet alleen opgroeien een verminderde kans hebben om later te gaan scheiden? Of dat het hebben van een broer(tje) of zus(je) de kans op het ontwikkelen van obesitas vermindert?

 

1. Broers en zussen brengen meer tijd met elkaar door dan met wie dan ook

Als je opgroeit is het niet meer dan logisch dat je de meeste tijd met je broer of zus doorbrengt. Een studie heeft uitgewezen dat een kind van 11 jaar ongeveer 33 % van zijn of haar tijd doorgebracht heeft met broer of zus. Ook als kinderen ouder worden, wordt gemiddeld genomen nog steeds 10 uur per week met broer of zus doorgebracht. In grote gezinnen met meer dan 2 kinderen loopt dit zelfs op tot 17 uur per week.

 

2. Broer of zus heeft een grote invloed op ons uiterlijk, persoonlijkheid en gedrag

Alhoewel de meeste mensen denken dat het vooral de ouders zijn die invloed hebben op het gedrag, uiterlijk en persoonlijkheid van de kinderen zijn het juist de broer of zus die hierin de grootste rol spelen. Drinkt of rookt een broer of zus? Dan is de kans groot dat het jongere kind dit gedrag over gaat nemen en ook gaat drinken of roken. Niet zo gek als je bedenkt dat je ongeveer 1/3 van je hele leven doorbrengt met je broer of zus. Sommige studies suggereren zelfs dat het hebben van een broer of zus zelfs invloed heeft op depressies, meer zelfvertrouwen en meer voldoening in het leven.

 

3. Broers en zussen lijken op elkaar qua uiterlijk en soms intelligentie, maar niet in persoonlijkheid

Ook al hebben kinderen dezelfde ouders en lijken ze qua uiterlijk op elkaar, dat gaat vaak niet op voor de persoonlijkheid. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat kinderen zich van de ander willen onderscheiden.

 

4. Oudste kind is meest intelligent

Lange tijd was dit een twijfelachtig feit, maar nu lijkt het eindelijk bewezen: het oudste kind in een gezin het slimst. Dit heeft een Duits onderzoek aan het licht gebracht. Helemaal verrassend is dat natuurlijk niet: als oudste moet je alles zelf ontdekken, terwijl een jonger kind heel veel leert van zijn broer of zus. Ook het feit dat het oudste kind mama en papa een tijdje voor zichzelf heeft gehad en de aandacht niet hoefde te delen met anderen kan hierbij een rol spelen. Overigens is het verschil miniem: het IQ verschilt vaak maar 1,5 punten.

 

5. Jongste kinderen zijn vaak extravert en nemen grotere risico’s

Dit verrassende feitje moet toch met een korreltje zout genomen worden, omdat er eigenlijk nog te weinig onderzoek naar gedaan is. In veel gevallen lijkt het er in elk geval op dat het jongste kind extravert is en bereid is om meer risico te nemen. Het feit dat de jongste voor zichzelf op moet komen om aandacht te krijgen kan hier ten grondslag aan liggen.

 

6. De jongsten hebben minder kans op allergieën

Een heel verrassend feit: maar vaak heeft de jongste in een gezin toch echt veel minder kans op het ontwikkelen van een allergie. Waarschijnlijk is dat te danken aan het feit dat dit kind in een omgeving komt waar al genoeg ziektekiemen, allergenen en bacteriën zijn (dank je wel aan de oudere kinderen!). Hierdoor bouwt het kind direct antistoffen op en heeft het minder kans op het ontwikkelen van een allergie.

11 Verrassende feiten over broers en zussen 2

 

7. Slechts de helft heeft hetzelfde economische en schoolniveau

Sommige studies hebben aangetoond dat broers en zussen in de helft van de gevallen niet op hetzelfde economische en schoolniveau zitten. Waar dat door komt is nog de vraag.

 

8. Makkelijker in omgang met de andere sekse

Het is aangetoond dat mannen die een oudere zus hebben of omgekeerd vrouwen die een oudere broer hebben makkelijk in de omgang zijn met het andere geslacht. Een gesprek aanknopen vormt geen probleem voor deze mensen.

 

9. Broer of zus om obesitas te voorkomen

Hoe gek het ook klinkt, het hebben van een broer(tje) of zus(je) heeft invloed op je gewicht. Dit geldt vooral voor gezinnen met dochters. Een studie heeft uitgewezen dat voor elk kind extra de kans op het ontwikkelen van obesitas afneemt met maar liefst 14%. Kinderen houden elkaar actief en bij meisjes heeft dat waarschijnlijk ook nog eens te maken met het feit dat uiterlijk een grote rol speelt, vooral in de tienerjaren.

 

10. Hoe meer broers of zussen hoe kleiner de kans op een scheiding

Dat het hebben van boers of zussen ook in het latere leven een grote impact heeft blijkt uit het volgende. Hoe meer broers of zussen iemand heeft, hoe kleiner de kans is dat iemands huwelijk later op de klippen loopt. Dit komt omdat in een groot gezin veel meer tolerantie is. Je moet meer met elkaar rekening houden en het feit dat je niet altijd je zin krijgt speelt daarbij ook een grote rol. Dit is een groot voordeel en pluspunt voor het in stand houden van een (goed) huwelijk.

 

11. Ouders hebben ondanks alles toch echt een lichte voorkeur voor één kind

Hoe graag je als ouders het ook wilt: onbewust is er altijd voorkeur voor één van de kinderen. Studies hebben uitgewezen dat maar liefst 65 – 70% van de ouders een hele lichte voorkeur hebben voor een kind. In veel gevallen gaat de voorkeur daarbij uit naar het oudste kind in het gezin. Natuurlijk is dat niet iets om aan de grote klok te hangen en je zult hier ook maar weinig ouders tegenkomen die dit volmondig zullen beamen.

 

Heb je zelf een broer(tje) of zus(je) en herkennen jullie bovenstaande 11 verrassende feiten over broers en zussen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZakgeld: op welke leeftijd en hoeveel geef je
Volgend artikel9 Tekenen die op een zwangerschap kunnen wijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in