gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is zover: Nederland is veranderd in wit wonderland. Daarom deel ik de leukste activiteiten en spelletjes in de sneeuw met jullie. Leuke tips waar je misschien niet direct aan denkt.

 

Sneeuw in Nederland

Het is bijna een rariteit aan het worden: een flink pak sneeuw in de winter. Toch is het anno 2021 eindelijk weer eens zo ver. En niet een klein beetje ook. Op de meeste plaatsen ligt een flink pak sneeuw. Daarbij blijft het een hele week flink koud, waardoor er minimaal een week lang genoten kan worden van sneeuwpret.

 

De leukste activiteiten en spelletjes in de sneeuw

De meeste mensen kennen dingen als sneeuballen gevecht en een sneeuwpop maken wel. Met sneeuw is echter zo veel meer mogelijk. Zelf ben ik opgegroeid in het zuiden van Duitsland (vlakbij de Oostenrijkse grens, op een uur rijden van München) en ken ik niets anders dan een winter met veel sneeuw. Als kinderen hebben we ons urenlang vermaakt in de sneeuw. Van sneeuwpoppen maken tot skiën, sleeën en nog veel meer.

Benieuwd wat je nog meer met en in de sneeuw kunt doen? Lees dan snel verder.

 

Maak ijs van sneeuw

De één gruwelt ervan, de ander vindt het heerlijk. Is jouw kind dol op ijs? Dan kun je zelf ijs maken met sneeuw. Gebruik hiervoor gewoon de bovenste laag sneeuw. Neem sneeuw waarvan je zeker weet dat deze schoon is (bijvoorbeeld de bovenste laag van de tuinstoel). Hoe je het ijs precies moet maken zie je hieronder in de video

 

 

Gekleurde ijsblokjes

Het sneeuwt en vriest. Neem een ijsblokjesvorm, giet hierin wat waar je kleurstof aan toe hebt gevoegd. Leg de ijsblokjesvorm buiten en binnen no time heb je gekleurde ijsblokjes. Deze vallen op in de witte sneeuw en geven het spelen in de sneeuw extra dimensie. Je kunt er hele spelletjes mee spelen of je gebruikt de gekleurde ijsblokjes voor de sneeuwpop of andere bouwwerken van sneeuw.

 

 

Binnenshuis spelen met sneeuw

Vooral voor kleine kinderen kan de sneeuw al snel te koud worden. Wil je je kind toch met sneeuw laten spelen? Neem dan een bakje vol sneeuw mee naar binnen. Je kunt je kind nu gewoon in huis met de sneeuw laten spelen. Je kunt er ook voor kiezen om de sneeuw te gebruiken als sensory bin. Ideaal in combinatie met Lego of Playmobil poppetjes. Zorg er overigens wel voor dat je een handdoek onder de bak zet, want binnenshuis zal de sneeuw snel smelten en dan speelt je kind met water.

Je kunt ook allerlei voorwerpen verstoppen in de bak met sneeuw en dan moet je kind op zoek gaan naar de verborgen voorwerpen. Laat je kind met een kleine lepel de sneeuw onderzoeken, zodat het een tijdje flink bezig is.

 

Sneeuw kleuren

Wit is maar wit. Gelukkig kun je sneeuw ook verven. Neem hiervoor levensmiddelen kleurstof en doe hiervan een beetje in een sprayfles. Vul aan met water en je hebt de perfecte verfspray om saaie witte sneeuw te veranderen in heuse kunstwerken. Je kunt dit buiten doen of je haalt weer wat sneeuw in huis. Dan kunnen je kinderen de sneeuw kleuren en er vervolgens leuke bouwwerkjes van maken.

 

 

Snoep maken in de sneeuw

Je kunt de sneeuw niet alleen gebruiken om er een ijsje van te maken. Sneeuw is heel goed te gebruiken om er snoepjes in te maken. Hiervoor verwarm je bijvoorbeeld een beetje ahornsiroop of wat fudge caramel tot het echt goed vloeibaar is. Giet dit in de sneeuw en zet er snel een ijsstokje in. Door de sneeuw zal de fudge of ahornsiroop snel stollen en heeft je kind een zelfgemaakt snoepje. Heb je deze dingen niet in huis? Gebruik dan gewoon vloeibare chocolade. Laat iets afkoelen en giet in de sneeuw.

De leukste activiteiten en spelletjes in de sneeuw spelen

 

Bouwen met sneeuw

De meeste kinderen vinden het geweldig om een sneeuwpop te bouwen. Maar je kunt zoveel meer met sneeuw. Neem bijvoorbeeld een emmer of een plastic box. Doe hierin de sneeuw, druk goed aan en keer de box of emmer om. Nog een beetje water erover en je kind heeft solide bouwblokken van sneeuw. Leuk om er een echte iglo van te maken, een kasteel of een buitenkeuken. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is de ideale manier om de creativiteit van je kind te pushen.

 

Schat zoeken in de sneeuw

De sneeuw is perfect geschikt om een schattenjacht te organiseren. Verstop voorwerpen in de sneeuw en stuur je kinderen erop uit om de schatten te vinden. Aan het einde van de schattenjacht krijgen ze een heerlijk kopje hete chocolademelk om weer lekker op te warmen.

 

Sleeën zonder slee

De prijzen voor tweedehands slees rijzen momenteel de pan uit. Gelukkig heb je helemaal geen slee nodig om je kind te laten genieten van een ritje. Gebruik gewoon een plastic wasmand, een opblaasfiguur voor het zwembad of neem voor het sleeën van een berg zoiets simpels als een plastic boodschappentas of big shopper. Alles wat glad is en van plastic is eigenlijk geschikt. Je hebt echt geen dure slee nodig om je kind te laten genieten.

 

Tips om te doen in de sneeuw

Zoals je ziet kun je met sneeuw heel veel doen. Van het verven van de sneeuw tot het organiseren van een schattenjacht in de sneeuw. Je kunt van sneeuw zelfs ijs maken of deze gebruiken om heerlijke snoepjes te maken. Natuurlijk behoort sleeën ook tot de mogelijkheden. Belangrijk is dat je je kind warm aankleed, zodat het geen last heeft van de kou. Daarna is het gewoon genieten (en een beetje afzien vanwege de kou).

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelIJzige temperaturen? Zo blijft je kind heerlijk warm
Volgend artikelBuiten spelen in de kou? Let dan vooral hierop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in