gefeliciTAART.nl - Black Friday

Van de pil tot spiraal, van onthouding tot een ovulatietest, zie jij door de bomen het bos niet meer? Een compleet dossier met daarin alles over anticonceptie van hormonaal tot natuurlijk. Alle voor- en nadelen, maar ook medische ins en outs over geboortebeperking.

 

 

Inhoudsopgave

Wat is anticonceptie?

Voordat we dieper in de materie duiken eerst een korte uitleg over wat anticonceptie nu eigenlijk is. Anticonceptie staat ook wel bekend als geboortebeperking of voorbehoedsmiddelen. Het zijn middelen en methodes die gebruikt worden om te voorkomen dat bevruchting van een eicel of innesteling van een bevruchte eicel plaatsvindt.

Daarnaast bieden sommige voorbehoedsmiddelen zoals het condoom ook bescherming tegen SOA’s. Inmiddels wordt de pil ook voorgeschreven aan (jonge) meiden die tijdens de menstruatie hevige pijnen ervaren.

 

Hoe oud moet je zijn voor anticonceptie?

Voordat je verder leest wil je misschien weten hoe oud je moet zijn voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Dit is eigenlijk heel erg afhankelijk voor welk anticonceptiemiddel je kiest. De pil wordt vaak al op jonge leeftijd voorgeschreven om de menstruatie te regelen. Ook wordt het ingezet als middel bij heftige ongesteldheid bij tieners. Andere voorbehoedsmiddelen zijn echter voor de wat oudere dames bedoelt, vrouwen die sexueel actief zijn en dus echt een zwangerschap willen voorkomen.

 

 

Alles over anticonceptie van hormonaal tot anticonceptie

Nu je weet wat anticonceptie is, wil je natuurlijk alles weten over de verschillende voorbehoedsmiddelen. Hieronder vind je een complete lijst van anticonceptiemiddelen, wat het is, wat het doet, het effect op je lichaam, voor- en nadelen en nog veel meer. Een handig hulpmiddel om te ontdekken welke vorm van anticonceptie bij jou past.

 

Hormonale anticonceptie

In Europa is hormonale anticonceptie de meeste gebruikte methode om een zwangerschap te voorkomen. Hieronder vind je een opsomming van alle hormonale voorbehoedsmiddelen.

 

De pil om zwangerschap te voorkomen

De meest bekende en meest gebruikte anticonceptie is de pil. Deze is sinds 1964 verkrijgbaar in Nederland. Alleen voor de eerste uitgifte heb je sinds 1997 een doktersrecept nodig. Door de jaren heen zijn er talloze pillen op de markt gekomen. Wikipedia beschrijft de werking van de pil als volgt:

‘De anticonceptiepil heeft een drievoudige werking: in hoofdzaak wordt bevruchting voorkomen doordat ovulatie wordt onderdrukt, daarnaast zorgt de progesteron er voor dat het baarmoederslijmvlies niet groter wordt waardoor innesteling van een bevruchte eicel wordt voorkomen. Bovendien maakt de pil het slijm van de cervix dikker, waardoor het sperma moeilijker bij de eicel kan komen.’

Voor sommige mensen is dit een reden om de pil niet te slikken. Er vindt immers bevruchting plaats, alleen kan het bevruchte eitje zich niet innestelen. Dit wordt door sommigen omschreven als chemische abortus.

In principe bestaat de pil uit twee verschillende hormonen: progestageen en oestrogeen. De meest gekozen vorm om de pil te nemen is het slikken van een tablet. Daarnaast bestaat ook de prilpil. Dit is de pil in de vorm van een injectie die je om de 3 maanden moet halen. Hier wordt straks nader op ingegaan.

Er zijn twee soorten pillen:

  • Eenfasige pil: dit is de lichtste vorm die je drie weken lang elke dag slikt en dan volgt een stopweek waarin je ongesteld wordt
  • Meerfasige pil: deze pil heeft verschillende hoeveelheden hormonen en is te herkennen aan de pillen in verschillende kleuren

 

Voor- en nadelen van de pil

Aan het slikken van de pil als voorbehoedsmiddel zitten verschillende voor- en nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat de kans op een zwangerschap zeer klein is. Ongeveer 1% van de vrouwen raakt ondanks de pil zwanger. Er zijn ook vrouwen die de pil doornemen zonder de bekende stopweek. Ook hier zitten diverse voor- en nadelen aan vast. Vooral het niet meer ongesteld worden wordt door de meesten gezien als een groot voordeel.

 

Nadelen gebruik van de pil:

  • Hormonen hebben zowel lichamelijk als psychisch effect op de vrouw (onder andere aankomen, vermoeidheid, verlies libido, depressie, kans op borstkanker, longembolie, diepveneuze trombose, migraine. Dit zijn slechts een handvol van de meest bekende bijwerkingen van hormonen)
  • Je moet de pil elke dag op hetzelfde tijdstip slikken
  • Bij overgeven en diarree verliest de pil zijn werkzaamheid en kun je alsnog zwanger worden
  • Niet geschikt als je een hartaanval door hebt gemaakt, leverstoornissen hebt, hormoonafhankelijke tumor of stollingsfactor deficiëntie hebt
  • Bij een kinderwens kan een zwangerschap langer duren

 

 

 

De pil tegen menstruatiestoornissen

Tegenwoordig wordt de pil op steeds jongere leeftijd voorgeschreven door huisartsen. In dat geval is het niet zozeer een middel om een zwangerschap te voorkomen, maar vooral bedoelt om de menstruatie te regelen. Door toediening van hormonen wordt gehoopt dat menstruatiestoornissen zoals een onregelmatige cyclus en hevige pijnen beïnvloed kunnen worden.

Toch moet dit goed overwogen worden. Door meisjes al op jonge leeftijd bloot te stellen aan hormonen neemt de kans op diverse soorten kanker toe. Daarnaast is het lichaam van een tiener nog volop in ontwikkeling. Door de kunstmatige toediening van hormonen kan de ontwikkeling van het lichaam verstoord raken, alhoewel dit niet zozeer aan de buitenkant zichtbaar hoeft te zijn (wel kan een meisje aankomen). Ook is inmiddels duidelijk dat meisjes van 16 jaar jonger die aan de pil zijn vaker te kampen hebben met depressieve gevoelens. Dit onderzoek is gepubliceerd door het Amerikaanse Jamanetwork.

 

 

De prikpil: injectie met progestergeen

Naast de orale pil die dagelijks ingenomen moet worden is er ook de prikpil. Deze pil bevat alleen het vrouwelijke hormoon progestageen of beter gezegd de kunstmatige variant ervan: medroxyprogesteronacetaat. De injectie wordt eens per 3 maanden gezet, waardoor je er niet elke dag omkijken naar hebt.

 

Wat doet de prikpil?

  • Voorkomt eisprong, waardoor menstruatie (op den duur) uit kan blijven
  • Voorkomt dat eicellen door baarmoederhals geraken
  • Door de werkzame stof in de prikpil wordt voorkomen dat een bevruchte eicel zich in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder kan nestelen

Ook bij deze vorm van geboortebeperking wordt dus bevruchting niet voorkomen, maar slechts het innestelen van de bevruchte eicel.

 

Welke prikpil heb je?

Er zijn in principe twee verschillende soorten prikpil. De ene wordt door de doktersassistente direct in de spieren gezet (meestal bil- of bovenarmspier), de andere soort wordt in de huid gespoten. De laatste kun je zelf doen en wordt overwegend gekozen voor vrouwen die overgewicht hebben, omdat het dan moeilijker is om met de injectienaald tot op de spieren door te dringen.

 

Hoe groot is de kans op zwangerschap met de prikpil?

Net als met de gewone pil is de kans op een zwangerschap redelijk klein. Van de 1000 vrouwen die de prikpil hebben laten zetten worden er gemiddeld 5 zwanger.

 

Voordelen van de prikpil

Het voordeel van de prikpil is dat deze gewoon werkt ook al ben je ziek. Daarnaast kun je hem minder snel vergeten (je hoeft immers niet dagelijks te nemen). Omdat de pil slechts één hormoon bevat krijgt je lichaam dus veel minder kunstmatige hormonen binnen. En je hoeft deze maar om de 12 – 13 weken te laten zetten.

 

Nadelen van de prikpil

Zoals aan elke vorm van geboortebeperking zitten ook hier verschillende nadelen aan:

  • In het begin kan je heel erg onregelmatig ongesteld worden
  • Na een aantal maanden kan je menstruatie helemaal stoppen. Dit wordt door velen gezien als een voordeel, maar kan in je nadeel werken als je daarna zwanger wil worden, omdat het 6 – 12 maanden kan duren voordat je cyclus weer helemaal in orde is
  • Verder kun je te maken krijgen met lichamelijke en psychische effecten door de toediening van hormonen zoals: hoofdpijn, pijnlijke borsten, puistjes, toename gewicht, haaruitval. Ook somberheid en een verhoogde kans op trombose behoren tot de bijwerkingen van de prikpil

 

 

Anticonceptiestaafje voor geboortebeperking

Een iets minder populair middel om een zwangerschap te voorkomen is het anticonceptiestaafje. Dit staafje is zo groot als een lucifer en bevat alleen het vrouwelijke hormoon progesteron. Zowel de bijwerkingen als het gemak komt veel overeen met de hierboven besproken prikpil. Hieronder vind je nog eens alles op een rij. Dit staafje hoeft maar eens in de drie jaar geplaatst te worden.

 

Wat doet het anticonceptiestaafje?

Het anticonceptiestaafje zorgt ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Mocht dit toch gebeuren dan kan de bevruchte eicel zich niet nestelen in de baarmoeder. Bovendien zorgen de hormonen ervoor dat zaadcellen minder makkelijk in de baarmoeder kunnen komen.

 

Hoe werkt het anticonceptiestaafje?

Het staafje is dus zo groot als een lucifer. Het wordt om de drie jaar door een arts in je bovenarm geplaatst. Hiervoor wordt de arm verdoofd. De plaatsing moet gebeuren tijdens je menstruatie om direct optimaal beschermd te zijn tegen een mogelijke zwangerschap.

 

Hoe groot is de kans op een zwangerschap met een anticonceptiestaafje?

De kans dat je zwanger wordt, terwijl je een anticonceptiestaafje in de arm hebt is zeer klein, namelijk 0,01%.

 

Voordelen anticonceptiestaafje

  • Geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen verdragen
  • 1x per 3 jaar plaatsing
  • Plaatsing gebeurd door arts onder plaatselijke verdoving
  • Direct beschermd tegen zwangerschap
  • Beschermd ook als je ziek bent tegen een mogelijke zwangerschap
  • Menstruatie wordt minder zwaar, sommige vrouwen houden helemaal op met menstrueren

 

Nadelen anticonceptiestaafje

Net als de gewone pil en de prikpil is hier sprake van afgifte van hormonen. Deze hebben invloed op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Je kunt dit merken aan de volgende bijwerkingen:

  • Onregelmatige ongesteldheid (je weet nooit wanneer je menstrueert)
  • Gevoelige of pijnlijke borsten
  • Haaruitval
  • Toename van gewicht
  • Hoofdpijn
  • Sombere gevoelens
  • Als je zwanger wilt worden moet je het staafje eerst laten verwijderen en dan kan het nog heel lang duren voordat je daadwerkelijk zwanger bent
  • Niet geschikt voor mensen met borstkanker of het borstkanker-gen BRCA1 of BRCA2

 

 

Anticonceptiepleister

Wil je het gemak van de pil, maar ben je bang dat je deze vergeet? Durf je geen staafje te laten zetten? Dan zou je het gebruik van een anticonceptiepleister kunnen overwegen. Dit is een pleister van 4,5 x 4,5 cm dat dezelfde stoffen bevat als een lichte variant van de pil. Net als de gewone pil gebruik je de pleister 3 weken achter elkaar, waarna je een stopweek inlast. Dit is overigens geen verplichting, je kunt de pleister ook elke week blijven plakken.

 

Werking van het anticonceptiepleister

De werkzame stoffen in het pleister zijn norelgestromin en ethinylstradiol. Via de huid komen de stoffen in het bloed terecht. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel meer vrijkomt vanuit je eierstokken. Daarnaast wordt het slijm in je baarmoeder taaier, waardoor zaadcellen moeilijker de baarmoeder binnen kunnen dringen.

 

Gebruik van het anticonceptiepleister

Net als de pil zul je het pleister zelf moeten gebruiken. Je plakt dit 1x per week op een willenkeurige plek van je lichaam met uitzondering van je borsten en bovenbenen. Doe dit wel elke keer op een andere plek. De pleister is waterpoof, zodat je er gewoon mee kunt zwemmen en douchen.

Let op: om loslating te voorkomen mag je geen lotion, make up, crème , olie of poeder gebruiken! Controleer ook elke dag of de pleister nog goed vastzit. Als dit niet het geval is moet je de pleister vervangen door een nieuwe.

 

Hoe groot is de kans op zwangerschap met hormoonpleister?

Bij juist gebruik is de kans op een ongeplande zwangerschap erg klein, namelijk slechts 0,3%.

 

Voordelen hormoonpleister

Aan het gebruik van de hormoonpleister zitten een aantal voor- en nadelen. Hieronder vind je alle voordelen op een rijtje:

  • Slechts 1x per week pleister opplakken
  • Menstruatie kan verschoven of zelfs helemaal overgeslagen worden
  • Geleidelijke afgifte van hormonen, waardoor er geen pieken en dalen zijn
  • Werking wordt niet beïnvloedt als je ziek bent

 

Nadelen anticonceptiepleister

Omdat het hier ook weer om een voorbehoedsmiddel met hormonen gaat kun je er verschillende bijwerkingen van krijgen. Dit zijn onder andere:

  • Hoofdpijn/migraine
  • Misselijkheid
  • Gevoelige borsten
  • Puistjes, acne, jeuk op huid
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Psychische klachten zoals: neerslachtigheid, stemmingswisselingen, huilen, angst

 

Wanneer mag je hormoonpleisters niet gebruiken?

Helaas is deze vorm van geboortebeperking niet voor iedereen geschikt. Er zijn tal van aandoeningen, waarbij je geen hormoonpleisters mag gebruiken. Denk daarbij aan: migraine met aura, leveraandoeningen, diverse soorten kankers, ernstige verhoogde bloeddruk of diabetes, diverse medicatie en nog veel meer (lees hier meer over wanneer niet te gebruiken).

 

 

Geboortebeperking door gebruik van spiraaltje

Veel vrouwen die het slikken van de pil of het plakken van een anticonceptiepleister te veel gedoe vinden kunnen kiezen voor het laten plaatsen van een spiraaltje. Deze zijn er in twee uitvoeringen: hormoonspiraaltje en koperspiraaltje. Wellicht herken je het koperspiraaltje omdat deze onlangs nog in het nieuws is geweest (op een minder positeve manier)

 

Werking van een spiraaltje

Alhoewel de ene werkt met hormonen en het andere spiraaltje zonder hormonen is, zorgen beide ervoor dat er geen innesteling plaats kan vinden van een bevruchte eicel. Voor een koperen spiraal geldt bovendien dat dit giftig is voor mannelijke zaadcellen, waardoor deze bijna niet in staat zijn om een eicel te bevruchten. Mocht dit wel lukken dan is zoals gezegd innesteling niet mogelijk.

 

Gebruik van een spiraaltje

Een spiraaltje moet echt door de huisarts of de gynaecoloog geplaatst worden. Deze onderzoekt eerst de ligging en grootte van je baarmoeder. Bovendien moet eerst een zwangerschap uitgesloten worden. Eerst wordt de vagina en de baarmoedermond gedesïnfecteerd. Daarna wordt de baarmoeder met een speciale aanhaaktang gestrekt en de spiraal ingebracht. Dit inbrengen kan zorgen voor pijn, bloedverlies en in sommige gevallen zelfs flauwvallen.

Je kunt een uur voor de ingreep die slechts enkele minuten duurt een pijnstiller in de vorm van een paracetamol nemen. Ook is het raadzaam om na de ingreep een rustige dag in te plannen.

 

Hoe groot is de kans op een zwangerschap met een spiraaltje?

Net als met veel anticonceptiemiddelen is de kans op een zwangerschap klein, maar niet uitgesloten. 2 op de 1000 vrouwen wordt ondanks de plaatsing van een spiraal zwanger. Dit komt neer op een percentage van 0,02%.

 

Voordelen spiraal

Het grootste voordeel van een spiraal, ongeacht of dit een spiraal met of zonder hormonen is, is dat je er 5 – 10 jaar geen omkijken naar hebt. Eenmaal ingebracht doet het zijn werk en hoef je je dus niet druk te maken om anticonceptie. Geen dagelijkse inname van hormonen of andere dingen. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen, waardoor je geen verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten.

 

Nadelen hormoonspiraal en koperspiraal

Aan een spiraal als geboortebeperking zitten ook diverse nadelen, afhankelijk van welk spiraaltje je kiest:

  • Je kunt last hebben van de draadjes, die kan je partner ook voelen
  • Je kunt menstruatie niet zelf regelen
  • Bijwerkingen zoals tussentijds bloedverlies, langere ongesteldheid en buikpijn kunnen blijvend zijn
  • Bij een spiraal met hormonen neemt de kans op hart- en vaatziekten toe
  • Je kunt het spiraaltje ongemerkt verliezen, waardoor je alsnog zwanger kunt worden
  • Niet te gebruiken in combinatie met een menstruatiecup

 

 

Anticonceptiering

De anticonceptiering is een hormonale vorm van geboortebeperking. De ring is een beetje een combinatie van de bekende pil en een spiraal, omdat deze ook vaginaal gebruikt moet worden. De NuvaRing bevat twee soorten hormonen en wordt gerekend tot laag gedoseerd voorbehoedsmiddel.

 

Wat doet de NuvaRing?

Door de hormonen heb je geen eisprong meer, waardoor je lichaam niets op hoeft te ruimen. Je zult alleen kort en regelmatig bloedverlies hebben. Dit is echter geen menstruatie. Het is dus niet hetzelfde als de pil waarbij slechts een innesteling voorkomen wordt.

 

Zo gebruik je de anticonceptiering

Zoals reeds aangegeven moet je de ring zelf inbrengen. Dit doe je tijdens de stopweek of uiterlijk op de dag dat je eigenlijk de pil weer zou slikken. De ring wordt maandelijks 1x ingebracht (dit kun je zelf doen), waarna deze 3 weken lang beschermd tegen een zwangerschap. Na 3 weken verwijder je de ring en krijg je bloedverlies. Het inbrengen werkt ongeveer op dezelfde manier als het inbrengen van een tampon.

Voor het inbrengen is het van groot belang dat je goed hygiënisch te werk gaat. Was je handen voor het inbrengen goed. Voor het inbrengen kun je ook gebruik maken van de bijgeleverde aplicator. Het is noodzakelijk om regelmatig te controleren of de ring nog goed zit, zeker na het vrijen.

 

 

Kun je zwanger worden met een NuvaRing?

Het aantal vrouwen dat zwanger wordt ondanks het gebruik van een anticonceptiering is 4 op de 1000. Dit is een verhouding van 0,4% en komt ongeveer overeen met de cijfers van de pil.

 

Voordelen ring als voorbehoedsmiddel

Een NuvaRing als anticonceptie is vooral geschikt voor vrouwen die vergeten om dagelijks te pil te nemen. Je brengt de ring tenslotte maar eenmaal in en verwijdert deze na 3 weken. Dan sla je een week over en breng je een nieuwe NuvaRing in. Omdat je de ring zelf inbrengt is het mogelijk om je menstruatie, of beter gezegd bloedverlies te verschuiven of uit te stellen.

 

Nadelen NuvaRing

Zoals met de meeste voorbehoedsmiddelen zitten ook aan het gebruik van de NuvaRing verschillende nadelen en bijwerkingen. Deze zijn onder andere, maar niet beperkt tot:

  • Pijnlijke borsten
  • Bekkenpijn
  • Pijnlijk bloedverlies
  • Acne
  • Buikpijn en misselijkheid
  • Grotere kans op vaginale schimmelinfectie
  • Gewichtstoename
  • Verminderd libido
  • Hoofdpijn en migraine
  • Depressiviteit
  • Verminderd libido
  • Grotere kans op trombose

 

 

Anticonceptie zonder hormonen

Sinds een aantal jaren worden vrouwen zich steeds bewuster van hun lichaam en stappen veel vrouwen over op voorbehoedsmiddelen zonder hormonen. Niet in de laatste plaats komt dit door alle nare bijwerkingen, waarvan aankomen, stemmingswisselingen en een verminderd libido de meest gehoorde klachten zijn. Toch betekent dit niet dat er meer vrouwen zwanger willen worden.

Onze gezondheid wordt steeds belangrijker en dus willen vrouwen af van anticonceptie met hormonen. Wil je ook geen verstorende hormonen meer in je lijf, maar ben je ook niet toe of al klaar met kinderen? Dan kun je natuurlijke geboortebeperking overwegen of een pessarium (vrouwencondoom), mannencondoom of een onomkeerbare methode: sterilisatie.

 

 

Natuurlijke geboortebeperking: de mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden als het om natuurlijke anticonceptie gaat. Je kunt daarbij denken aan de kalendermethode, temperatuurmethode, voor het zingen de kerk uitgaan, periodieke onthouding en ovulatietest.

 

Wat is de kalendermethode?

Veel vrouwen gebruiken voor de kalendermethode een app. Er zijn verschillende apps die je cyclus bijhouden. Op de kalender kun je dan precies zien wanneer je mogelijke vruchtbare dagen zijn. Toch is niet dit geheel betrouwbaar. Een app houdt immers geen rekening met dagen dat je ziek bent. Ook moet je hiervoor een redelijk regelmatige cyclus hebben om van enige betrouwbaarheid te kunnen spreken.

 

 

Temperatuurmethode hoe werkt dat?

Wil je een natuurlijke geboortebeperking die betrouwbaarder is? Dan kun je de temperatuurmethode volgen. Hiervoor heb je een koortstermometer nodig. Je moet dan een paar maanden lang voor het opstaan, elke dag rond hetzelfde tijdstip je temperatuur meten. Dit doe je anaal, zodat je de meest accurate weergave hebt.

Noteer deze temperaturen in een agenda of kalender. Na de eisprong zul je zien dat je temperatuur ongeveer 0,2 tot 0,3°C gestegen is ten opzichte van de dagen ervoor. Dat betekent dat je vanaf dat moment niet meer zwanger kunt worden.

Een groot nadeel hiervan is dat je eerst een tijdje je temperatuur bij moet houden om te zien wat je normale lichaamstemperatuur is. Op het moment dat je ziek bent en je lichaam tegen de ziekteverwekker gaat werken, zal je lichaamstemperatuur ook stijgen. Hierdoor kun je een valse uitslag krijgen en alsnog zwanger worden.

 

 

Een ovulatietest om vruchtbare dagen te testen

Wil je gebruik maken van een natuurlijk voorbehoedsmiddel dat redelijk betrouwbaar is? Dan zou je het gebruik van een ovulatietest kunnen overwegen. Je kunt de ovulatietest gebruiken om sneller zwanger te worden, maar het werkt natuurlijk ook andersom. Omdat je weet wanneer je zwanger kunt worden, kun je deze dagen gebruiken voor periodieke onthouding. Oftewel: op deze dagen heb je geen gemeenschap. Bij goed gebruik is deze natuurlijke methode van geboortebeperking redelijk safe en betrouwbaar.

Voor het zingen de kerk uitgaan

Dit wordt ook wel coitus interruptus genoemd. Tijdens de geslachtsgemeenschap trekt de man voor het orgasme zijn penis terug uit de vagina. Hierdoor komt de man niet in de vrouw klaar, waardoor de zaadcellen niet in de vagina terechtkomen. Dit voorbehoedsmiddel is niet heel betrouwbaar, omdat de man niet altijd een orgasme aan voelt komen. Daarnaast kunnen in het voorvocht reeds zaadcellen zijn, die alsnog voor een bevruchting kunnen zorgen.

Wil je echt niet zwanger worden? Dan is deze methode niet geschikt voor jou. De kans op een zwangerschap met voor het zingen de kerk uitgaan is namelijk groot: maar liefst 4% van de vrouwen die deze methode van geboortebeperking gebruikt raakt zwanger.

 

 

Pessarium

Het pessarium staat ook wel bekend als het vrouwencondoom. Deze vorm van anticonceptie staat ook wel bekend als de barrièremethode. De siliconen ring of kapje wordt maximaal 2 uur voor geslachtsgemeenschap ingebracht. Op het vrouwencondoom wordt een gel aangebracht dat cellulose en melkzuur bevat. Voor je vagina is dit gunstig, omdat het een zure pH-waarde heeft. Zaadcellen in sperma kunnen hier echter niet tegen en zullen doodgaan.

Je gebruikt een pessarium dus alleen voor het vrijen en haalt deze er pas 6 uur na het vrijen weer uit. In tegenstelling tot een mannencondoom kun je een vrouwencondoom maximaal 2 jaar lang (her)gebruiken. Je zult dan alleen de gel bij moeten bestellen.

Dit is een redelijk makkelijke manier om een zwangerschap te voorkomen. Het inbrengen gaat net zo simpel als een tampon. Zowel jij als je partner voelen hier niets van, waardoor je gewoon kunt genieten van de vrijpartij. Er komen geen hormonen aan te pas, waardoor je geen nare bijwerkingen hebt. De kans op een zwangerschap is echter met 16 – 17% redelijk hoog te noemen.

 

 

Geboortebeperking man

Het voorkomen van een zwangerschap is natuurlijk niet alleen de verantwoordelijkheid van een vrouw. Sterker nog: een vrouw die reeds een kind gekregen heeft, mag ook van de man eisen om maatregelen te treffen om een nieuwe zwangerschap te voorkomen. Natuurlijk moet dit in onderling overleg gebeuren, uiteindelijk moet je je er allebei goed bij voelen.

Voor mannen is een condoom het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. Er komen geen hormonen aan te pas en het is pas nodig als er echt sprake is van geslachtsgemeenschap. Helaas zijn er nog steeds voldoende mannen die deze verantwoordelijkheid niet willen dragen, met als zwak argument dat zij tijdens de daad minder voelen. Dit is echter onzin, omdat het gewoon een kwestie van wennen is. Daarbij is er voldoende keuze in condooms. Er zijn zelfs hele dunne condooms verkrijgbaar, waardoor de man zo min mogelijk last heeft van het dragen ervan. Of kies voor latex als je niet tegen rubber kunt!

Daarnaast kan een condoom voor extra plezier bij de vrouw zorgen, als bijvoorbeeld een condoom met ribbels of noppen genomen wordt. Het voordeel van een condoom is dat je het alleen gebruikt als er daadwerkelijk sprake is van penetratie. Met een beetje oefening is een condoom zo aangebracht, zonder grote onderbreking. Bij goed gebruik van een condoom is de kans op scheuren bijzonder klein.

De kans op een zwangerschap is klein bij goed gebruik. Scheurt de condoom, gebruik je deze te vroeg of te laat of maak je gebruik van vaseline of een oliehoudend glijmiddel? Dan is de kans op een ongeplande zwangerschap 10 – 50 op de 1000 vrouwen. Wil je meer zekerheid? Kies dan voor een condoom met zaaddodend middel.

Alles over anticonceptie condoom

Wat is double Dutch?

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Jezelf niet alleen tegen een zwangerschap, maar ook een mogelijke SOA beschermen? Dan is double Dutch iets voor jou. Double Dutch staat voor het gecombineerde gebruik van de pil het mannencondoom. Op die manier is de kans op een zwangerschap zeer klein.

 

Zwangerschap voorkomen door sterilisatie

Heb je geen zin in bovenstaande anticonceptiemiddelen? Dan biedt sterilisatie een uitkomst. Dit is een ingreep die zowel bij de man als de vrouw uitgevoerd kan worden en in principe blijvend is en niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

Een sterilisatie is een medische ingreep die door het ziekenhuis gedaan wordt. Bij de man worden tijdens de sterilisatie de zaadleiders doorgeknipt en ingekort. Hierdoor komt bij een orgasme alleen vocht uit de penis, zonder zaadcellen. Dit is een redelijk simpele ingreep waar de man weinig tot geen last van heeft. Na de ingreep is de kans op een zwangerschap klein: 5 vrouwen van de 1000 worden alsnog zwanger.

Een sterilisatie van de vrouw is ingrijpender. Hiervoor is een kleine operatie nodig, waarbij via enkele snedes in de buik de eileiders worden dichtgemaakt met een klem of een ring. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een sterilisatie waarbij de eileiders door middel van stroom dichtgebrand worden. Ten slotte kun je er ook voor kiezen om de eileiders compleet te laten verwijderen. In het laatste geval is een zwangerschap voor de rest van het leven voor 100% uitgesloten.

Omdat het in beide gevallen, zowel voor de man als de vrouw om een zeer ingrijpende operatie gaat stellen artsen en ziekenhuizen hier vaak eisen voor op. In de eerste plaats wordt gekeken naar je leeftijd, of je al kinderen hebt en of je lichamelijk in staat bent om de operatie aan te kunnen.

Vaak worden vrouwen onder de 30 jaar niet gesteriliseerd. Ook als je nog geen kinderen hebt wordt de ingreep zo lang als mogelijk uitgesteld, juist omdat het blijvend is. Je kunt dus achteraf geen spijt krijgen, het kan immers niet meer ongedaan worden gemaakt.

 

 

Zwanger worden ondanks anticonceptie

Zoals je hebt kunnen lezen in bovenstaande tekst is er altijd kans op een zwangerschap, zelfs bij een sterilisatie zou je alsnog ongepland zwanger kunnen raken. Bij de keuze van het voor jou geschikte voorbehoedsmiddel moet je dus ook rekening houden met het feit dat geen enkele methode 100% zekerheid geeft. Alhoewel de kans klein is deze nooit uitgesloten. Wil je niet zwanger worden? Dan is de enige methode die werkt geheelonthouding.

 

 

Hoe zit het met anticonceptie na de zwangerschap?

Misschien ben je net bevallen en staat je hoofd er nog niet naar om hierover na te denken. Toch is het goed om dit alvast in je achterhoofd te houden, tenzij je direct weer zwanger wil worden. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om op tijd op zoek te gaan naar het voor jou meest passende anticonceptiemiddel.

Houd er rekening mee dat je lichaam net 9 maanden lang een kind gedragen heeft. Hierdoor is je lichaam in vele opzichten veranderd en zou het zomaar kunnen dat je ineens niet meer tegen de pil kunt. Of dat een spiraaltje niet meer werkt voor jou. In overleg met de arts en verloskundige of gynaecoloog kun je op zoek naar een voorbehoedsmiddel dat wel bij jouw situatie past.

 

 

Borstvoeding als anticonceptie

Veel vrouwen zijn in de veronderstelling dat ze niet zwanger kunnen worden gedurende de tijd dat ze borstvoeding geven. Dit staat ook wel bekend als de LAM methode (LAM staat voor Lactatie amenorroe). Helaas werkt deze methode alleen onder zeer strikte voorwaarden en zelfs dan is de kans op een zwangerschap 1,7%. Wil je de LAM methode wel toepassen? Dan moet je:

  • De eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding geven
  • De voeding moet op aanvraag gegeven worden, waarbij er maximaal 4 uur tussen de voedingen mag zitten (ook in de nacht)
  • Na de bevalling mag je 56 dagen lang geen menstruatie hebben gehad
  • Kolven is niet toegestaan, je moet echt zelf voeden

 

 

Kosten voorbehoedsmiddelen

Afhankelijk van welk voorbehoedsmiddel je kiest variëren de kosten van een paar euro tot ruim duizend euro. Alle anticonceptie betaal je zelf (vanuit het eigen risico), tenzij je aanvullend verzekerd bent. Hiervoor gelden dan weer bepaalde regels die per verzekeraar kunnen verschillen.  Voorbehoedsmiddelen zoals condooms betaal je gewoon in de winkel of online.

 

 

Welk voorbehoedsmiddel moet ik kiezen?

Welk voorbehoedsmiddel je uiteindelijk kiest is een persoonlijke keuze. Heb je geen partner dan hoef je in principe niets te gebruiken. Hoe minder kunstmatige hormonen in je lichaam zijn hoe beter dit is. Steeds meer vrouwen worden zich hier ook bewust van en kiezen een andere vorm van geboortebeperking. Niet in de laatste plaats omdat vrouwen veel vaker bijwerkingen op psychisch vlak krijgen door het gebruik van anticonceptie met hormonen.

Bij de keuze is het ook fijn om rekening te houden met je partner. Geboortebeperking is immers een keuze van beide partners. Daarom is het voor een vrouw extra fijn als zij niet alleen op hoeft te draaien voor de verantwoordelijkheid om een zwangerschap te voorkomen.

 

NHG

Wil je meer weten over de richtlijnen rondom anticonceptie? Neem dan eens een kijkje op de site van de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap).

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelNight terrors of nachtangst bij kinderen alles wat je moet weten
Volgend artikelCreatieve spelletjes voor kinderen van 3 – 12 jaar

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in