gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je voor de eerste keer ouder wordt moet je een hele uitzet aanschaffen voor de baby die op komst is. Of je nu kiest voor borstvoeding of niet, het is sowieso nodig om babyflessen aan te schaffen. Dan volgt de vraag: babyflessen glas of plastic wat is beter?

 

Waarom babyflessen deel uitmaken van de uitzet voor je baby

Als ouder in spe zul je vanaf de tweede helft van de zwangerschap intensief bezig zijn met het verzamelen van alles voor de uitzet voor de baby. Het is belangrijk om minimaal één maar liever nog twee flessen in huis te halen. Dat geldt ook als je ervoor kiest om borstvoeding te geven. Alhoewel het jouw wens kan zijn om alleen borstvoeding te geven, weet je nooit hoe dingen lopen.

Soms lukt borstvoeding geven niet of je kind krijgt met borstvoeding te weinig binnen. In de zomer kan een fles bovendien gebruikt worden voor het toedienen van een beetje gekookt en afgekoeld water of speciale thee voor baby’s. In het geval je medicatie moet nemen, kan het ook raadzaam zijn om de borstvoeding even achterwege te laten en over te stappen op flesvoeding. En tenslotte zijn flessen ideaal voor afgekolfde moedermelk. Voor al deze gevallen moet je dus flessen in huis hebben.

Welk materiaal kun je het beste kiezen als het aankomt op de babyfles? Ga je voor plastic of toch liever glas?

 

Babyflessen glas of plastic wat is beter?

Sommige ouders vinden het design van de fles en de kleur, maar voor de meesten is het materiaal doorslaggevend in de keuze. Zowel glas als plastic hebben beide voor- en nadelen. Hieronder lees je meer over welk materiaal voor jouw kind en jou de beste keuze is.

De keuze in flessen is reuze. Naast eerder genoemde design, kleuren en materiaal kun je kiezen voor:

  • Flessen met verschillende inhoud variërend van 100 tot 330 mililiter
  • De vorm: er zijn recht toe recht aan modellen, maar er zijn ook ergonomische varianten in de handel verkrijgbaar
  • Sommige flessen zijn voorzien van een handgreep, zodat je baby de fles zelf vast kan houden (vanaf een maand of zes)
  • Als je onderweg bent kun je kiezen voor een fles met afsluitdop om lekken te voorkomen
  • Belangrijk is dat op de fles te zien is wat de inhoud ervan is

 

Het voordeel van glazen babyflessen

Aan de keuze van een glazen fles zitten een aantal voordelen. Denk daarbij onder andere aan duurzaamheid en het gemak om de fles te reinigen. Je kunt de babyfles probleemloos uitkoken en reinigen kan zowel met de hand als in de vaatwasser. Daarnaast is glas niet vatbaar voor verkleuringen en geuren blijven evenmin in de fles hangen, waardoor het niet uitmaakt of je nu melk of thee in de fles doet. Ten slotte is het de perfecte keuze voor baby’s die op hun gemak drinken. Glas behoudt net iets langer de temperatuur, waardoor je kleine langer kan genieten van warme voeding.

 

Nadeel van een babyfles van glas

Natuurlijk zitten er niet alleen voordelen aan het gebruik van een glazen fles. Er zijn ook enkele nadelen die het overwegen waard zijn. Het grootste nadeel is dat een glazen babyfles veel zwaarder is dan eentje van plastic. Op zich is dat geen probleem zolang jij de fles geeft, maar mocht de baby zelf in de weer willen dan wordt het moeilijker. Hierbij bestaat bovendien het gevaar dat de kleine de fles op zichzelf laat vallen en glas komt nu eenmaal harder aan dat plastic. Glijdt de fles uit je hand dan is de kans groot dat deze in duizend stukjes valt.

 

Voordelen van een plastic babyfles

Het grootste voordeel van plastic babyflessen is natuurlijk het feit dat kunststof licht van gewicht is. Daarnaast is deze haast onbreekbaar en maakt het niet zo veel uit als deze tig keren op de grond valt. Ideaal als je veel onderweg bent, waar er misschien minder opgelet wordt wat met de fles gebeurd. Kies je voor een plastic babyfles dan is het wel belangrijk te letten op het materiaal. Soms kan een kunststof fles weekmakers zoals BPA en BPS bevatten. In principe is het gebruik hiervan verboden, maar mocht je op het idee komen om een fles in China te bestellen dan is dat wel iets om rekening mee te houden.

Afhankelijk van het merk en het materiaal (het ene plastic is het andere niet) kunnen de meeste flessen tegenwoordig wel in de vaatwasser en probleemloos gesteriliseerd worden. Is de baby wat ouder dan kan deze het flesje probleemloos zelf vasthouden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze bijvoorbeeld op de mond of het neusje valt.

 

Nadeel van plastic babyflessen

Alhoewel er op het eerste gezicht veel voordelen zitten aan het gebruik van een kunststof fles, zijn er ook nadelen die in overweging genomen moeten worden. De eerste is dat het geen duurzame keuze is. Na verloop van tijd treden verkleuringen op en kunnen flessen gaan ruiken. Dan helpt uitkoken niet meer, maar moet de fles vervangen worden. Dat is meteen het tweede nadeel: plastic is alles behalve duurzaam en mocht je in de toekomst nog een kind willen dan zou je wellicht beter voor duurzaam kunnen kiezen. Ten slotte is het zo dat plastic babyflessen in principe niet kunnen breken, maar dat is geen garantie. Vooral als de fles ouder is kunnen er scheurtjes ontstaan en moet je deze vervangen.

 

 

Babyflessen glas of plastic wat is beter?

Bij de keuze is er geen beter of slechter. Het gaat er vooral om dat jij je als ouder goed voelt bij jouw keuze. Weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar af. Houd bovendien rekening met je budget (een glazen babyfles kost nu eenmaal veel meer dan eentje van plastic). Kijk verder naar je eigen voorkeur. Houd verschillende flessen in de winkels in je hand om te kijken wat prettig in je hand ligt. Is de baby wat ouder, dan is het wellicht verstandig om de overstap te maken naar plastic. Maar nogmaals: er is geen goed of fout, de keuze ligt geheel bij jou.

 

Waar gaat jouw voorkeur naar uit: glas of plastic?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelVeilig fietsen met een telefoon
Volgend artikelDe do’s en dont’s om je kind goed te laten slapen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in