gefeliciTAART.nl - Black Friday

Bevallingen gaan met de tijd mee. De trends die in 2020 te zien waren zullen ook dit jaar doorzetten en groeien. Ben je zelf zwanger? Verdiep je dan vooral in de bevallingtrends van 2021 van een doula tot het baarbad.

 

Bevallingen door de jaren heen

Was het vroeger heel gewoon om thuis te bevallen, in de loop der jaren kiezen steeds meer moeders voor een bevalling in het ziekenhuis. Niet in de laatste plaats omdat vrouwen er steeds vaker van bewust zijn dat het niet nodig is om pijn te lijden tijdens een bevalling. Wil je dus een bevalling met pijnbestrijding? Dan zul je in het ziekenhuis moeten bevallen.

Daarnaast ontstaan er nieuwe hypes rondom bevallingen. Dat gebeurd onder invloed van beroemdheden die bevallen, maar ook doordat er telkens bijgeleerd wordt zowel door verloskundigen als gynaeacologen. Niet zo gek dus dat er wat bevallingen betreft het één en ander verandert.

 

De bevallingtrends van 2021 van een doula tot het baarbad

Het afgelopen jaar was vreemd en alles liep anders dan anders. Door het Coronavirus werden zwanger geconfronteerd met allerlei nieuwe regels. Dit hield vaak in dat moeders in spe alleen naar de verloskundige moesten voor controle. Ook bij een geboorte waren er beperkingen: er mocht slechts één persoon aanwezig zijn. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat mensen na zijn gaan denken en op het gebied van bevallingen dingen veranderd zijn.

 

1. Thuisbevallen

Met alle onzekerheid rondom het virus gaan vrouwen terug naar het oude vertrouwde thuis bevallen. Dat is niet zo gek: thuis ben je niet alleen in je eigen vertrouwde omgeving, waardoor ontspannen makkelijker is, het is ook nog eens net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dat kan overigens alleen als je geen medische indicatie hebt en de kans op complicaties klein is. Aan deze trends hebben overigens ook bekende Nederlanders zoals Rens Kroes en Channa Koerten bijgedragen door bijvoorbeeld het filmen van hun eigen thuisbevalling.

Sinds december 2020 staat de thuisbevalling overigens op de lijst van immaterieel erfgoed!

 

2. Bevallen met een doula

Een nieuwe trend is bevallen met doula. Steeds meer vrouwen roepen de hulp in van een doula. ‘Een doula is een ervaren en kundige vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied.’(bron: doula.nl). Omdat deze vrouw al tijdens de zwangerschap in contact staat met de moeder in spe wordt er een vertrouwensband opgebouwd. Een doula vervangt overigens niet de partner, maar is er als extra ondersteuning voor, tijdens en net na de bevalling.

De kosten voor deze zorgprofessioneel worden meestal niet vergoed vanuit je zorgverzekering. Je kunt rekenen op 750 – 1500 euro aan kosten voor een doula.

 

 

3. Baarbad: bevallen in een bad

Steeds meer vrouwen worden enthousiast van een bevalling in bad. Het water zorgt ervoor dat de vrouw minder pijn ervaart. Bovendien heb je in het water geen last van de zwaartekracht. Je kunt een bevalbad huren voor een bevalling in je eigen huis. Er zijn echter ook steeds meer ziekenhuizen die een verloskamer hebben met bevalbad. Als jouw ziekenhuis deze optie niet heeft dan kun je misschien in onderling overleg je eigen bad meenemen.

 

4. Geboortefotograaf

De geboortefotograaf behoort tot de absolute bevallingtrends 2021. Helaas is het door de huidige maatregelen in de meeste gevallen niet mogelijk om een geboortefotograaf bij de bevalling te hebben, maar toch is dat een niet te onderschatten trend. Vrouwen zijn tijdens de geboorte zo gefocust en dat geldt ook voor de partner, dat is mooi om te zien en vast te leggen. Daarnaast is er niets mooiers dan de eerste momenten als kersverse moeder en vader. Momenten die je op dat moment niet zelf vastlegt, maar die een geboortefotograaf wel voor je kan vereeuwigen.

 

5. Natuurlijke pijnbestrijding

Een geboorte kan een behoorlijk pijnlijke gebeurtenis zijn. Hoeveel pijn je uiteindelijk ervaart ligt aan je eigen pijngrens. Gelukkig is het niet per se noodzakelijk om pijn te hebben tijdens de geboorte. Je kunt er namelijk voor kiezen om pijnbestrijding aan te vragen. Een opkomende trend in 2021 is de toepassing van natuurlijke pijnbestrijding. Kies je voor natuurlijke pijnbestrijding, dan kies je voor de Elle Tens. Dit apparaatje geeft via kleine plakkertjes op je huid elektrische impulsen af die de pijnprikkels van weeën remmen.

 

6. Bevallen in kraamhotel of geboortehuis

Vind je het bevallen in een ziekenhuis maar niets, maar zie je een thuisbevalling ook niet zitten vanwege alle bijkomende rompslomp? Dan is een geboortehuis of een kraamhotel echt iets voor jou. Deze geboortehuizen zijn net iets huiselijker dan een ziekenhuis, maar staan vaak wel in de buurt of zelfs op het terrein van het ziekenhuis. De bevalling kan gewoon plaatsvinden onder begeleiding van je verloskundige. Het voordeel is dat je hier net iets meer bewegingsvrijheid hebt en een kraamhotel vaak de beschikking heeft over natuurlijke pijnbestrijding en dingen als een bevalbad.

 

7. Niet alleen bevalplan maar ook hechtingsplan

De meeste aanstaande ouders zijn wel bekend met een bevalplan. Hierin neem je al je wensen op met betrekking tot de geboorte. Een opkomende trend is echter het schrijven van een hechtingsplan. In het hechtingsplan kun je alles kwijt rondom jouw wensen op het gebied van hechting met je kind. Dat begint al voor de geboorte en gaat door in de kraamtijd. Een fijn draaiboek voor de verloskundige en kraamverzorgster, zodat iedereen weet wat jij wil of niet wil als het aankomt op het opbouwen van een band met je baby.

 

 

8. Keizersnee geassisteerd door de moeder

Misschien moet je er niet aan denken, maar het hoort wel helemaal bij de bevallingtrends 2021: een moeder geassisteerde keizersnee. Nog lang niet alle ziekenhuizen doen hieraan mee, maar in overleg met je arts zijn er zeker mogelijkheden om dit ten uitvoer te brengen. Bij een moeder geassisteerde keizersnee is het de moeder zelf die de baby uit de buik aanpakt. Voor sommige vrouwen werkt dit helend, waardoor de keizersnee sneller vergeten wordt.

 

9. Vergeet de genderreveal: het is en blijft een verrassing

Aan de ene kant pakken ouders in wording steeds groter uit met genderreveal party’s (oke, op dit moment vooral online), aan de andere kant is er een trend waarbij ouders er steeds vaker bewust voor kiezen om het geslacht van de baby niet te willen weten. Pas bij de geboorte komen de ouders dan achter het geslacht van hun baby. Het is dan een extra verrrassing want niemand weet wat het geslacht is. Een trend waar veel ouders misschien aan moeten wennen, maar wel een trend om rekening mee te houden. Ook als je op zoek bent naar een leuk cadeau voor een babyshower.

 

 

De bevallingtrends 2021 en je eigen keuze

Natuurlijk is het leuk om te weten wat de trends zijn op het gebied van geboortes. Een bevalling is echter een heel intiem en persoonlijk iets. Laat je bij jouw keuze vooral niet beïnvloeden door heersende trends, maar kies voor een bevalling waar jij je goed bij voelt. Of dat nu thuis, in het ziekenhuis met of zonder pijnstillers is. Jij als aanstaande moeder weet het beste wat goed is voor jou en je baby.

 

Wat vind jij van bovenstaande bevallingstrends 2021?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips voor geslaagd thuisonderwijs nu de scholen dicht zijn
Volgend artikelNationale Voorleesdagen 2021

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in