Het gebeurd nogal eens: je peuter heeft een ander kind gebeten. Bijten? Waarom en wat te doen als je peuter bijt? Hoe kun je bijten afleren? En wat kun je beter niet doen als er sprake is van bijtgedrag.
Table of Contents
Dreumes bijten
Het eerste bijtgedrag is te zien bij dreumessen. Peuters tussen 1,5 – 2 jaar kunnen inmiddels wel lopen, maar praten gaat in de meeste gevallen nog niet zo vlot. Dit is de periode dat je kind zich ontwikkelt op taalgebied. Maar als je kind in een groep zit met andere kinderen en een ander pakt speelgoed af van je kind, dan zijn er slechts een paar opties. Je kind kan het op een huilen zetten, het andere kind meppen of wat veelvuldig gebeurt: het andere kind bijten. Je kind bijt dus letterlijk van zich af.
Gelukkig is dit meestal een korte periode en gaat dit over op het moment dat je kind zich beter uit kan drukken. Je kunt dit hoe dan ook benadrukken bij je kind. Leg uit dat bijten pijnlijk is en dat je kind aan moet geven als het iets niet leuk vindt.
Bijten: waarom en wat te doen als je peuter bijt
In veel gevallen is bijtgedrag na de dreumesperiode over. Er zijn echter ook peuters die zo nu en dan bijten. Dit is meestal bij kinderen in de leeftijd 2,5 – 4 jaar.
Waarom bijten peuters?
Er zijn verschillende redenen waarom peuters een ander kind bijten. Je kind kan nog steeds in de fase zitten dat het zich makkelijker uit door bijten, dan bijvoorbeeld te praten. Daarnaast is je kind misschien nog gewend om van alles en nog wat in de mond te stoppen. Dat is noodzakelijk om dingen te onderzoeken. Omdat je kind nog niet alle tanden en kiezen heeft kan het bijtgedrag ook daaruit voortkomen.
Verder kan het een uiting van frustratie zijn. Bijvoorbeeld omdat je kind met andere kinderen wil spelen, maar dit om de één of andere reden niet lukt. In het uiterste geval merkt je kind dat een ander kind op de beet reageert door hard te huilen. Jij als ouder speelt hierop in door aandacht te geven. Het maakt daarbij niet uit of dit positieve of negatieve aandacht is.
Bijten peuters met opzet of niet?
Normaal gesproken mag je ervan uitgaan dat peuters niet met opzet bijten. Het is een momentopname waarbij je peuter niet weet hoe hij of zij anders kan reageren. Peuters bijten in elk geval niet om een ander kind pijn te doen. Vaak zijn ze zich helemaal niet bewust van het feit dat het pijnlijk is.
Vaak bijten peuters ook als jij als ouder niet in de buurt bent. Dat is niet zo gek, want met jou erbij heeft je kind veel meer vertrouwen in wat wel en niet mag. Ben jij dus niet in de buurt? Dan is het lastig voor je kind om te bepalen wat goed en fout is. Daar hoort uitproberen bij om de grenzen op te zoeken en te kijken wat mag en niet mag.
Wat te doen als je peuter bijt?
Als ouder schrik je natuurlijk als je kind een ander kind bijt. Toch is het niet direct iets om je zorgen over te maken. Vergeet echter niet dat je niet de enige bent die in zo een situatie schrikt. Ook je peuter zal waarschijnlijk behoorlijk schrikken. Het andere kind huilt, heeft misschien een afdruk of bloedt zelfs.
Misschien heb je de neiging om boos te worden of je kind straf te geven. Houd er echter wel rekening mee dat je kind vaak niet bijt omdat het de ander pijn wil doen, maar om zich te uiten. Je kunt je kind dus beter uitleggen dat bijten pijn doet. Verder moet je je kind uitleggen hoe het dan wel kan reageren als het boos, gefrustreerd of verdrietig is.
Ga ook nooit je kind bijten om te laten zien hoe dat voelt! Als je wil dat je kind dit ervaart, laat het dan zichzelf even in de arm of hand bijten. Dan zal je kind gauw genoeg ervaren hoe dit voelt en in het vervolg nadenken voordat het de tanden in iemands arm of been zet.
Bijten is een fase
Zoals het met veel dingen is in de ontwikkeling van een kind, is bijten slechts tijdelijk en gaat dit net als andere dingen ook weer over. Vooral als je kind ouder wordt, zich makkelijker uit kan drukken en een plekje in het gezin of in de groep gevonden heeft. Het is wel belangrijk om consequent te blijven, mocht je kind toch blijven bijten. Vooral als je kind kleuter wordt moet deze fase al ruim voorbij zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je bijvoorbeeld een straf zoals een time out overwegen.
Wordt je kind ouder dan kan het uit verveling overgaan naar nagelbijten. Met deze tips komt je kind van nagelbijten af.
Tips om bijten te voorkomen
Helaas is het nooit helemaal uitgesloten, maar met onderstaande tips weet je wat je het beste wel of niet kunt doen om bijten te voorkomen.
- Leg je kind uit dat bijten pijn doet
- Geef je kind de mogelijkheid om emoties te tonen op een andere manier en maak ook duidelijk dat je zijn of haar emoties (verdriet/frustratie/boosheid) ziet
- Keur het gedrag van je kind af, zonder het kind zelf af te keuren (dus niet: ik vind je niet lief omdat je … gebeten hebt)
- Laat het gebeten kind vooral niet terugbijten of ga je kind ook niet zelf bijten
Heeft jouw kind wel eens gebeten en hoe heb je daarop gereageerd?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek de Magische Wereld van Klorofil speelsets + winactie - 23 december 2024
- Clementoni Vormen en Kleuren en Alfabet – spelenderwijs leren - 12 december 2024
- Review: Leo the Firefighter Cat voor de Switch - 12 december 2024