gefeliciTAART.nl - Black Friday

Elk jaar doen alle kinderen uit groep 8 mee aan de Cito toets. Een toets die mede het niveau van je kind bepaalt. Aan de hand van de uitslagen wordt gekeken naar welk vervolgonderwijs je kind kan. Helaas komt er met de Cito toets ook heel veel prestatiedruk te liggen op kinderen. En dat wordt vooral veroorzaakt door ouders.

 

Cito toetsen

De Cito toetsen worden meestal tussen april en mei afgenomen. De uitslag van de toetsen volgt iets later. De uitslag volgt een paar weken later. De spanning onder leerlingen is groot, want zij weten dat er veel afhangt van de uitslagen van de toetsen. Maar niet alleen kinderen maken zich druk. Het zijn de ouders die er nog een schepje bovenop doen. En precies daar gaat het vaak mis…

Jaarlijks lees je over ouders die het niet eens zijn met de uitslag en het niveau van het kind, want zij kennen hun kind beter dan wie ook. Praktijk is niet voldoende het kind moet minimaal Havo of hoger doen. Daarbij vergeten ouders vaak dat kinderen jarenlang gevolgd worden door school en de school redelijk goed in kan schatten welk niveau een kind aankan.

Bovendien kun je als ouder de uitslag zien als een eerste opstap. Je kind altijd nog naar een hoger niveau gaan als blijkt dat dit beter aansluit. Er zijn genoeg mensen die begonnen zijn op een lager niveau en zich op hebben gewerkt tot de universiteit.

Ja, het duurt misschien iets langer, maar de kans dat je kind zich dan ook voor 100% inzet is vele malen hoger.

 

 

Cito uitslag en de prestatiedruk op kinderen

Onderstaande column is geschreven door Melanie B. Zij is zelf moeder en deelt dit verhaal elk haar op haar eigen Facebook. Om nog meer ouders te bereiken wilde zij haar verhaal ook delen met alle lezers van tipsvoormama.nl.

De cito-uitslag

De cito-uitslag… Inmiddels zullen alle leerlingen die dit jaar de cito hebben gemaakt hun uitslag in de broekzak hebben. En wat ben ik ongelooflijk trots op jullie ALLEMAAL. De scores en uitslagen vliegen je her en der om de oren, door kinderen door ouders door grootouders enz. iedereen is er mee bezig geweest. Toch zou ik er graag nog iets over willen zeggen. Een eyeopener? Ik denk het niet, eerder een mening waar niet iedereen het uiteraard mee eens hoeft te zijn.

Sommige gaan naar de universiteit, sommige naar praktijk en basis en alles wat er tussen zit, maar is het niet zo dat we allemaal op de universiteit zitten? Weliswaar de universiteit DER LEVENS?? Wat zegt de score van deze cito en de schoolkeuze van je kind over de toekomst? Over zijn of haar toekomst?

Als je kind naar het gymnasium gaat zou je dan trotser zijn als wanneer je kind naar praktijk gaat? Zou je minder van je kind houden als die naar praktijk gaat in plaats van naar het gymnasium? Is het kind dat naar gymnasium gaat meer als het kind dat naar praktijk gaat?

Nee ik denk van niet, sterker nog als moeder weet ik wel zeker van niet. Je bent trots op je kind omdat hij of zij zijn best heeft gedaan en eruit heeft gehaald wat er in zit. Wat de uitslag dan ook is. Wat zegt de score die je nu in je zak hebt over het feit hoe je kind in het leven staat? NIETS….

Het enige wat wij als ouders kweken is dat het ene kind zich meer of zelfs minder voelt als een ander en daar zijn wij als ouders schuldig aan….. Ik vind dat triest, ik hoor kinderen praten die teleurgesteld zijn….. Waarom? Waar een wil is, is een weg….en als je iets heel graag wil kom je daar waar je wil komen, of die weg nu 4 jaar duurt of 10 jaar!

We zitten allemaal op de universiteit des levens. We krijgen buiten de lessen in de boeken ook te maken met de lessen uit het leven die vaak vele malen zwaarder zijn als de lessen die je uit een boek leert.

Wat als je met een score van 550 de lessen in het leven niet aan kunt en niet onder de knie krijgt, hoe ziet de toekomst er dan uit voor dit kind? Deze score zegt niets over hoe jouw kind in het leven staat, iets dat ik als moeder, zelfs op dit moment, midden in de puberteit, nog belangrijker vind als hoe de score is die uit de bovenkamer komt.

Want uiteindelijk is het zo dat je het met behulp van je sociaal/emotioneel vlak zult moet gaan redden in dit leven om de rest ook op rolletjes te laten lopen. Als je op dit vlak een score hebt van 0 zul je het alsnog niet gaan redden met je score van 550 in je broekzak. Is het niet zo dat we pas echt trots kunnen zijn als onze kinderen op hun oude dag terugkijken op een gelukkig, liefdevol, gezond en waardevol leven? Als een hoogopgeleid kind enkel en alleen terugkijkt met een hoop geld op succes? Het gaat in het leven om het totale plaatje en niet alleen om de score die in je broekzak zit.

Voor mij is ieder kind gelijk, de ene zal er in het leven harder voor moeten vechten als de ander maar onze lessen krijgen we allemaal! Er komt een punt in ons leven en in dat van onze kinderen waarin we allemaal weer gelijk zijn en enkel en alleen nog maar kunnen terugblikken op alles en afhankelijk zijn van alles in onze omgeving.

Laten we hopen dat we dan allemaal TEVREDEN terug kunnen kijken op hetgeen wat er op ons pad is geweest en op de manier hoe we daar dan mee om zijn gegaan, want recht op onze fouten hebben we allemaal. Ik ben daarom trots op jullie allemaal en ik hoop en duim dat jullie allemaal klaar zijn voor de stap naar de middelbare.

Meer als je best kun je niet doen en dan zal de rest vanzelf volgen. Als kind ben je goed zoals je bent!!!! En onthoud aub 1 ding… De arts heeft een kapster, bouwvakker enz nodig… en de kapster, bouwvakker een arts…. we hebben ELKAAR nodig…

Fingers crossed en heel veel succes allemaal.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelPseudokroep: alles wat je wil weten over deze kinderziekte
Volgend artikelKinderwens: deze levensmiddelen verhogen de vruchtbaarheid

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in