gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een draagzak is een uitkomst om optimale bewegingsvrijheid te hebben, terwijl je de kleine dicht bij je draagt. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het kopen van de juiste draagzak? Hoe je het dragen volhoudt? Wat de absolute don’ts zijn als het gaat om dragen in een draagzak? Lees dan onderstaande draagzak tips van een deskundige van Ergobaby inclusief onze eigen ervaring met draagzakken.

 

 

Babywearing week: vrijheid van dragen

Van 6 tot 12 mei 2024 was het de Europese Babywearing Week. Deze stond dit jaar in het teken van de vrijheid van dragen. Vrijheid is een fundamenteel recht van iedereen, zowel van jou als je baby. Als je eenmaal ouder bent geworden, dan heb je echter 24 uur per dag de verantwoordelijkheid voor je baby. Je vrijheid wordt dan iets beperkter, zeker op het gebied van bewegen. Door het gebruik van een draagzak kun je vrijer bewegen samen met je baby. Relax en ga samen met je kleintje op avontuur.

 

Kies de juiste draagzak

Ik heb al eerder aandacht aan besteed aan het kiezen van de juiste draagzak. Mocht je dit artikel gemist hebben: hier vind je het. Let bij de keuze erop dat het om een ergonomische draagzak gaat die het hoofd, rug en heupen van je baby goed ondersteunt.

Houd bij de keuze ook rekening met de leeftijd en het gewicht van de baby. Overigens is niet alleen het comfort van je kind belangrijk: dat geldt ook voor jou als drager. Niets zo pijnlijk als rug-, schouder of nekpijn omdat de draadzak niet ergonomisch is.

 

Draagzak tips van een deskundige

Natuurlijk zijn er nog veel meer punten waarop je moet letten bij de aanschaf en het gebruik van een draagzak. Hieronder vind je verdere tips van een deskundige van Ergobaby:

 

Let op het comfort van je baby

Het is al eerder genoemd, maar je baby moet zich absoluut prettig voelen in de draagzak. Als je kind niet ontspannen is of ongemakkelijk zit, pas de draagzak dan aan of haal je kind er even uit.

Omdat je kind tegen je aan ligt zullen jullie het ook sneller warm hebben. Pas de kledingkeuze van zowel jou als je kind hierop aan. Of kies voor de Ergobaby Omni Breeze. Deze draagzak is deels gemaakt van mesh, waardoor er meer luchtcirculatie is en het dragen zowel voor jou als je kind een fijnere ervaring is. Dat geldt zeker als je de draagzak tijdens warme dagen gebruikt.

 

Let op de positie van je baby

Tijdens het dragen is het ontzettend belangrijk ervoor te zorgen dat je baby in de juiste positie zit. Dat is met de benen gespreid en in een “M”-vorm omhoog in de draagzak. Deze bekende beenpositie garandeert een goede positie en ondersteunt de rug van de baby.

De billen van de baby moeten aan de onderkant van het zitje zitten. Het hoofdje en de nek moeten goed ondersteund worden, totdat je kind zelfstandig voldoende  controle over het hoofd heeft.

 

De draagzak plaatsen en aanpassen

Voor een comfortabele draagervaring met een draagzak moet je deze aanpassen aan de leeftijd van je kind. Dit kun je allereerst doen door de breedte van het zitje en de positie van de hoofdsteun aan te passen..

Plaats voor alle draagposities de gordel hoog genoeg zodat de baby op kushoogte zit. De lendensteun moet in het midden van de rug zitten en de rugband in het midden van de schouderbladen.

Pas ten slotte de schouderriemen aan zonder druk uit te oefenen op de rug van je baby. Dit doe je door de overtollige riem van de bovenkant van de nek onder de arm te schuiven.

 

In alle veiligheid oefenen

Ga niet direct met de draagzak en je baby naar buiten. Maak jezelf eerst vertrouwd met het gebruik van de draagzak zonder je kind erin. Lees vooraf de instructies goed door. Pas daarna kun je je kind erin plaatsen. Oefen ook het veilig in en uit de draagzak halen, voordat je naar buiten gaat.

 

 

De DON’TS als het om dragen in de draagzak gaat

Voordat je de draagzak in gebruik neemt is het handig om te weten wat je absoluut niet moet doen als het gaat om het gebruik hiervan. Veiligheid boven alles en dat geldt zeker voor het dragen van je baby. Verkeerd gebruik kan leiden tot pijn voor jou en je baby en in het ergste geval kan het letsel bij je kleintje veroorzaken.

 

Je baby dragen in een niet-ergonomische houding

Zorg ervoor dat je je baby niet draagt in een positie die overmatige druk uitoefent op zijn heupen of rug, zoals het zonder steun laten hangen van zijn benen.

 

Je baby met het gezicht naar de wereld dragen voordat hij of zij er klaar voor is

Draag je baby niet met het gezicht naar de wereld (dus met zijn rug naar jouw buik) totdat hij zijn hoofd en nek zelfstandig kan ondersteunen. Ook moet de kin boven het voorpaneel van de draagzak komen. Dit is meestal rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden.

Overigens is er heel wat te doen om face forward te dragen. Niet iedereen is hier fan van. Je kind zit namelijk in een onnatuurlijke houding in de draagzak, er is geen mogelijkheid om zich af te wenden bij een teveel aan prikkels en voor de drager is het ook zwaarder aangezien het zwaartepunt zich verplaatst. Daarbij is het ook een stuk gevaarlijker, omdat als iemand tegen je aanstoot of jij zou vallen, je baby de grootste klappen daarvan opvangt.

Houd daarom aan dat je je kind max een half uur naar voren draagt en doe dit alleen als je kind dit ook prettig vindt. Is het druk? Draag je kind dan liever met het gezicht naar je toe.

 

De riemen te strak aantrekken

Trek de banden van de draagzak niet te strak aan. Dit kan namelijk de ademhaling belemmeren en ongemak bij je kind veroorzaken.

 

Te lang dragen

Beperk de tijd dat je je baby draagt om spiervermoeidheid te voorkomen, zowel voor de drager als voor de baby. Wissel waar mogelijk het dragen af met andere manieren van transport, zoals een kinderwagen of buggy.

 

De signalen van je baby negeren

Zie je dat je baby onrustig wordt of zich ongemakkelijk voelt tijdens het dragen? Is je kind aan het huilen zonder dat er een andere verklaarbare reden voor is zoals moe zijn of honger? Haal je kind dan uit de draagzak en controleer of alles in orde is.

 

Je eigen comfort verwaarlozen

Zorg ervoor dat je een draagzak kiest die bij je past en die het gewicht gelijkmatig over het lichaam verdeelt. Vermijd ook om je baby lang te dragen zonder rustpauzes te nemen.

 

Onze ervaring met de Ergobaby Omni Breeze draagzak

Mijn dochter is fan van draagzakken en ze heeft verschillende in huis. Toen de baby heel klein was droeg ze haar voornamelijk is een draagdoek. Daarin ligt de baby veilig tegen je aan en je hebt je handen nog steeds vrij. Nadeel hiervan is dat je het knopen van de draagdoek goed onder de knie moet hebben. Mijn dochter en schoonzoon hadden speciaal hiervoor een draagdoek consult geboekt om ervoor te zorgen dat ze de kleine op de juiste manier konden dragen.

Hoe ouder ze werd hoe lastiger een draagdoek werd. Dus werd de overstap gemaakt naar een draagzak. Deze was op zich redelijk goed, maar nu de kleine groeit als kool en steeds zwaarder wordt, viel het mijn dochter tegen. Ze kreeg nog meer last van rug- en schouderpijn, waardoor het dragen geen pretje meer was.

Met het oog op de onze vakantie kwam de Ergobaby Omni Breeze in huis. Deze draagzak is ergonomisch, voorzien van brede banden en biedt optimale ondersteuning op de juiste plekken. De gewatteerde schouderriemen zorgen voor comfort bij de drager, terwijl het steunkussentje optimale ondersteuning aan de baby biedt.

Draagzak tips van een deskundige close up ergobaby draagzak
Schoonzoon draagt de kleine in de Ergobaby Omni Breeze draagzak

Extra fijn is de brede heupband, waardoor meer gewicht op de heupen steunt en je rug en schouders minder belast worden. Nog een pluspunt die mijn dochter erg fijn vindt is het gebruik van mesh. Je baby zo dicht tegen je aan dragen zorgt er namelijk voor dat je beide behoorlijk zweet. Dankzij het gebruik van mesh is er meer luchtdoorstroming, wat het comfort verhoogd.

Direct na het uitpakken was mijn dochter blij verrast. De draagzak voelt stevig en tegelijkertijd erg licht aan. De instructies spreken voor zich en ze had het in en uit de draagzak halen van de kleine zo onder de knie. Het gewicht wordt veel beter verdeeld, waardoor er minder belasting is voor mijn dochter.

Ook mijn kleindochter is erg tevreden met haar nieuwe draagzak. Zij zit er super goed in, kan genoeg zien en slaapt er tevreden en heerlijk in. Tijdens de vakantie in Kroatië, waar het kwik tot rond de 30° steeg, was de draagzak een uitkomst.

Bonus: de draagzak is voorzien van een heuptasje en nog een opbergvak. Ideaal als je je telefoon en portemonnee op een makkelijke en veilige plek op wilt bergen. Bovendien kun je draagzak klein opvouwen, waardoor je deze in je extra tas in het vliegtuig mee kunt nemen.

Mijn dochter is heel erg tevreden en zij is niet de enige. In Kroatië kwamen we niet alleen de draagzak van Ergobaby, maar ook de buggy (die zij ook heeft) veelvuldig tegen.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelPool Party: gamefun voor het hele gezin
Volgend artikelGameplezier verdelen over meerdere kinderen hoe doe je dat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in