gefeliciTAART.nl - Black Friday

Aankomende zomer staat er voor de 7e keer een kindje op de stoep bij de familie Harders. Een paar weken lang is hun gezin een stukje groter en hebben hun dochters er een vakantiezusje bij. Voor het gezin is dat inmiddels heel gewoon, maar toch ook altijd weer een bijzondere ervaring.

 

Via stichting Europa Kinderhulp komen er ieder jaar honderden kwetsbare kinderen op vakantie bij gezinnen in Nederland. Deze kinderen krijgen zo de mogelijkheid hun batterij weer op te laden en voor het vakantiegezin is het een onvergetelijke ervaring. Voor dit jaar is Europa kinderhulp nog op zoek naar mensen in heel Nederland die graag een vakantiekind willen uitnodigen. Aanmelden kan via de website https://europakinderhulp.nl/aanmelden-vakantieouder/   

Medewerker én vakantieouder Jolien Harders vertelt over haar ervaringen.

 

Hoe is het om een onbekend kind in huis te hebben?

Als je een vakantiekind voor het eerst ontmoet, is dat altijd spannend. Voor het gezin, maar zeker ook voor het kind! De eerste dagen ben je aan elkaar aan het wennen. Wij hebben verschillende vakantiekinderen gehad en doen uiteraard ons best om hen zich thuis te laten voelen. We maken hun kamertje gezellig met wat knuffels, vrolijke kussentjes en een leuke lamp. En we vragen of er iets is dat ze écht niet lusten, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

In de loop van de tijd zie je dat ze zich steeds meer thuis gaan voelen, dat gaat bij de een sneller dan de ander. Als kinderen vaker zijn geweest, gaat het wennen ook sneller. Dan weet je allebei al wat je kan verwachten. Je bouwt ook echt een band om met een kind dat jaar na jaar terugkomt. Wij hebben tussendoor ook af en toe contact, dan videobellen we bijvoorbeeld met een verjaardag.

 

Hoe ziet een vakantie met een vakantiekind eruit?


Het gaat vooral om het meedraaien in het gezin en dat je echt aandacht voor hen hebt. Wat ons opvalt, is dat ze altijd graag vertellen over hun leven, dat ze het heerlijk vinden als je met oprechte aandacht naar hen luistert en kijkt. Als de vakantiekinderen er zijn, maken we ook altijd wat uitstapjes, zoals een dagje zwemmen of we bezoeken een pretpark. Maar je ziet ze juist ook genieten van de kleine dingen; voorlezen, een spelletje doen, een stukje fietsen, samen barbecueën… De dingen die voor ons zo gewoon zijn, zijn voor hen juist heel bijzonder.

Moet je zelf kinderen hebben om vakantieouder te worden?


Nee, dat hoeft niet. In principe kan iedereen boven de 18, alleenstaand of samengaand, vakantieouder worden. Zolang je maar een stabiele thuissituatie hebt en ruimte in je huis en je hart om een kwetsbaar kind voor een paar weken op te vangen. Tijdens een huisbezoek vertellen de medewerkers over wat je kunt verwachten, is de klik van beide kanten goed, dan kan je je officieel aanmelden als vakantieouder. Van alle vakantieouders wordt een V.O.G en twee referenten gevraagd.

Bij de aanmelding kun overigens zelf kiezen uit welk land je graag een kind wil uitnodigen. Afhankelijk van je woonplaats kun je een kind uitnodigen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, België of Oostenrijk. Je kunt ook aangeven naar welke leeftijd je voorkeur uitgaat en of je een jongen of meisje wilt uitnodigen, daar wordt dan (zo mogelijk) rekening mee gehouden.

Europa Kinderhulp cijfers

 

Is het ook weleens lastig om vakantieouder te zijn?


Als potentieel vakantieouder moet je je realiseren dat het om kinderen gaat die uit een moeilijke thuissituatie komen. Dat kan van alles zijn; van grote gezinnen in krappe behuizing met weinig speelruimte, tot armoede of sociale problematiek.

Vakantieouder zijn is dan ook niet altijd makkelijk, het kan best wel wat geduld, begrip en energie vragen. Soms zijn er ook problemen waar je tegenaan loopt, zoals een kind dat heimwee heeft. Wat bij ons dan goed helpt, is een kalender maken waarop de kinderen kunnen aftellen tot de terugreis. Op die kalender zetten we dan ook de geplande activiteiten, zodat ze ergens naartoe kunnen leven. En ze mogen ook altijd een kaartje sturen naar huis, dat maken we dan online zodat we er alvast wat vakantiefoto’s op kunnen zetten. Dat vinden ze altijd erg leuk!

Is er verder nog iets dat je wilt vertellen?


Vooral dat het écht heel bijzonder is om vakantieouder te zijn. We hebben zoveel mooie dingen meegemaakt en het helpt je ook om alles eens uit een ander perspectief te zien. Als wij onze vakantiekinderen te logeren hebben, horen we vaak in onze omgeving: “Dat zou ik misschien ook wel willen…” Maar mensen vinden het dan toch spannend om de stap echt te zetten. Dan zou ik graag zeggen: Het is ook best spannend, maar vooral een onvergetelijke ervaring. En je wordt goed begeleid. Het gaat maar om een paar weken, maar voor een kwetsbaar kind maak je echt het verschil!

Lijkt het jou leuk om deze zomer een kwetsbaar kind een onbezorgde zomer te geven? Of wil je helpen als vrijwilliger bij het organiseren van de reizen? Kijk dan op www.europakinderhulp.nl voor meer informatie.

Europa kinderhulp vakantieouders 1

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelOntdek de leukste bedrijven van de negenmaandenbeurs 2022
Volgend artikelTips voor een lekker ontspannen weekendje weg zonder kind

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in