gefeliciTAART.nl - Black Friday

‘Een geboortefotograaf bij je bevalling?? Waarom zou je dat willen?? Toen ik tien jaar geleden begon als geboortefotograaf hoorde ik bij een heel klein clubje vrouwen die hetzelfde werk deed. Geboortefotografie was nog nauwelijks bekend in Nederland.

Geboortefotografie bloederig?

Ik moest dan ook altijd uitleggen en soms bijna verdedigen waarom ik als geboortefotograaf werkte. ‘Waarom wel bij je huwelijk een fotograaf maar niet op de mooiste dag van je leven, als je kindje geboren wordt?’ Dat zette de mensen aan het denken. En begrepen ze het beter. Helemaal als ik dan de geboortefoto’s liet zien. ‘Wauw, maar dat is mooi, je ziet eigenlijk helemaal niks intiems of bloederig.’ Want die associatie roept geboortefotografie vaak op.

Ik werkte in die tijd als voornamelijk bruidsfotograaf, toen ik over geboortefotografie las op twitter. Ik nam contact met deze fotograaf (Marry Fermont) op en vroeg of zij ook workshops gaf. Want ik voelde gelijk dat ik dit ook wilde gaan doen. Na het volgen van een intensieve workshop van 3 dagen wist ik het zeker, dit is wat ik wil!

Inmiddels ben ik een kleine 100 bevallingen verder en is geboortefotografie gelukkig veel bekender en normaler geworden. Er zullen altijd mensen zijn die het niks vinden en dat is natuurlijk helemaal prima. De twijfelaars gaan vrijwel altijd om als ik op kennismakingsgesprek ben geweest en de foto’s laat zien. ‘Maar die foto’s wil ik ook, met mijn baby!’

Geboortefotograaf bij je bevalling: herinneringen vastleggen

Voor, tijdens en na de bevalling leg ik de emoties en de momenten vast, zodat de ouders en het kindje herinneringen voor het leven hebben. De waarde van geboortefotografie is niet in geld uit te drukken. De foto’s kunnen ook als traumaverwerking dienen als een eerdere bevalling niet fijn is verlopen.

Ik heb ook inmiddels geboortereportages vastgelegd waarbij een opa of oma helaas daarna is overleden. Kun je je indenken hoe belangrijk die foto’s voor de familie nu zijn? Of een geboortereportage waarbij de papa ernstig ziek was en niet lang meer te leven had. Zijn zoontje heeft zijn vader nooit gekend maar hij heeft wel foto’s van zijn vader met hem in zijn armen.

Geboortefotograaf bij je bevalling 1

Geen één bevalling is hetzelfde

Ook als een bevalling heel snel gaat, weet je vaak niet wat er allemaal is gebeurd. Ik leg als geboortefotograaf alles vast met de camera maar ook op papier, zodat je het geboorteverhaal kunt nalezen. Er gaat sowieso veel langs je heen, er gebeurt zoveel en het is zo intens. Die foto’s en het verhaal worden naarmate de tijd verstrijkt steeds belangrijker. En die waarde is niet in geld uit te drukken.

Ik heb allerlei soorten bevallingen inmiddels vastgelegd: thuis, in het ziekenhuis, in bad en op de ok tijdens een keizersnede. Van een eerste kindje, een tweeling, maar ook het tweede, derde en zelfs vierde kindje in een gezin. Van bevallingen die heel lang duurden tot stortbevallingen. Geen één bevalling is hetzelfde en dat maakt dit vak zo mooi. En tegelijkertijd ook zwaar, want je weet nooit wanneer een kindje geboren wordt. Dat kan met 36 weken maar ook pas met 42 weken.

Backup paraat

Vanaf 38 weken sta ik 24 uur oproepbaar en dat betekent dat ik overal met mijn eigen auto naar toe ga, mijn fotospullen meeneem, mijn telefoon altijd aan staat en in de buurt is en ik niet spontaan een weekendje ver van huis kan gaan. Privé afspraken zijn altijd onder voorbehoud en zakelijke afspraken plan ik meestal dubbel in.

Na al die jaren went het oproepbaar staan. De kunst is je leven door te laten gaan, met goede backup collega’s. Want het kan ook zijn dat je al bij een bevalling bent als een andere klant belt. Ik ben lid van de beroepsvereniging Dupho Geboorte en kan daardoor altijd terugvallen op betrouwbare collega’s.

De magie van midden in de nacht wakker gebeld worden en door stille straten naar de bevalling rijden is een soort van verslaving. Ok, het wakker gebeld worden blijft een dingetje maar daarna giert de adrenaline door je lichaam. Je mag weer een nieuw leven vast gaan leggen, hoe mooi is dat! Je bent als geboortefotograaf bij zo’n intiem moment aanwezig, ik ben daar iedere keer weer dankbaar voor.

Sandra van der Meulen www.sandrinosgeboortefotografie.nl

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBing en zijn vriendjes in de bioscoop
Volgend artikelRainbow High™ videogame: Runway Rush

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in