Het gewicht van de baby is een belangrijke indicator van de algemene gezondheid. Toch worstelen veel ouders met talloze vragen. Ontdek nu alles wat je moet weten over het gewicht van je baby.
Table of Contents
Gewicht van de baby
Het gemiddelde geboortegewicht van baby’s ligt rond de 3500 gram. Daarbij is er nog een klein verschil tussen jongens en meisjes. Over het algemeen zijn jongens bij de geboorte gemiddeld 120 gram zwaarder. Is je baby zwaarder dan 3500 gram dan wordt dit gezien als een grote baby. Weegt je kind minder dan 2500 gram dan is er sprake van een kleine baby.
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het geboortegewicht van de baby. Denk daarbij aan de leeftijd van de moeder en het feit of het haar eerste, tweede of zelfs derde kind is. Ook zaken als zwangerschapsdiabetes en de voeding van de moeder spelen een directe rol bij het bepalen van het geboortegewicht.
Als vuistregel voor het gewicht van de baby geldt: in de eerste zes maanden verdubbelt het gewicht. Tot aan de eerste verjaardag is het gewicht zelfs verdrievoudigd.
Gewicht van de baby: waarom valt baby direct na de geboorte af?
Een pasgeboren baby begint niet direct na de geboorte met aankomen. Sterker nog, de eerste tijd zal je kind juist afvallen. Dat heeft alles te maken met de aanpassing aan het leven buiten de buik van de moeder. Ineens moet je baby namelijk zelf de lichaamstemperatuur regelen en gaat de opname van voeding niet meer zo makkelijk.
Allemaal dingen die de baby extra veel kracht en energie kosten. Schrik daarom niet als je baby de eerste vijf dagen na de geboorte tot maar liefst 7% van het geboortegewicht verliest. Vanaf dag 6 is het de bedoeling dat je baby juist weer aankomt. Ongeveer 2 weken na de geboorte moet je kind dan weer op zijn of haar geboortegewicht zitten.
Hoeveel moet mijn baby in de eerste twee jaar aankomen?
In de eerste paar weken zal een baby onder normale omstandigheden heel snel in gewicht aankomen. In de eerste paar maanden is dat ongeveer 200 gram per week. In de drie maanden daarna komt je kind ongeveer 100 – 150 gram per week aan. Op het moment dat je baby zes maanden oud is zal het geboortegewicht verdubbeld zijn.
Vanaf zes maanden tot het eerste levensjaar komt je kind dan nog 90 – 120 gram per week aan. Na de eerste verjaardag wordt dit een stuk minder. Dan zal je kind nog maar 40 – 90 gram per week aankomen.
Overigens heeft het geven van borstvoeding wel invloed op het gewicht van de baby. Over het algemeen geldt dat een baby die borstvoeding krijgt sneller toeneemt in gewicht, zeker in de eerste drie maanden.
Bijhouden van het gewicht van de baby
Als je gebruik maakt van een consultatiebureau dan wordt je kind bij elk consult gewogen en gemeten. Aan de hand van de groeicurves kan zo precies bijgehouden worden of je kind op een goed gewicht zit en of het voldoende groeit. Ga je niet naar het consultatiebureau? Dan is het goed om zelf het gewicht van je baby bij te houden om te kijken of het allemaal goed gaat.
Overigens hoef je je over het algemeen niet al te druk te maken over het gewicht van je baby. Belangrijke indicatoren of alles goed gaat met je kind zijn onder andere: je baby is fit, drinkt regelmatig en goed en heeft minimaal 6x per dag een natte luier. Bij voorkeur heeft het 1x per dag ontlasting, de buik is mooi rond en er zijn geen vetlaagjes te zien op de vingers.
Is je baby prematuur? Dan is het raadzaam om een babyweegschaal in huis te halen om het gewicht in de gaten te houden.
Overgewicht bij kinderen: gezonde voeding en beweging zijn belangrijk
De afgelopen jaren neemt het aantal kinderen met overgewicht in een razendsnel tempo toe. De oorzaak hiervan zijn vaak ongezonde maaltijden al dan niet gecombineerd met te weinig beweging. Vooral nu met de geldende maatregelen zitten ook kinderen meer dan ooit thuis. Belangrijk is om dit al vroeg in de gaten te houden en daarop in te spelen.
Na de eerste verjaardag is het geven van nachtvoeding in de meeste gevallen niet meer nodig. Sterker nog: je kind krijgt meer caloriën binnen dan nodig, waardoor de basis is gelegd voor overgewicht. Vraagt je kind om een flesje of borstvoeding in de nacht? Vaak is dat een teken dat je kind troost zoekt, zich eenzaam voelt of gewoon even behoefte heeft aan contact. Ga hier niet op in door je kind te voeden.
Vanaf het moment dat je baby aan tafel zit en met de pot mee eet is het belangrijk dat je als ouder structuur biedt aan je kind. Dat betekent dat je kiest voor gezonde maaltijden op een vast tijdstip. Zorg voor voldoende variatie met daarnaast genoeg beweging.
Gewicht van de baby
De meeste ouders maken zich vooral de eerste tijd druk om het gewicht van de baby. In de meeste gevallen is dit gelukkig helemaal niet nodig. Belangrijk is dat je als moeder vertrouwd op je moederinstinct. Heb je het gevoel dat je baby te veel afvalt of juist aankomt? Trek dan even aan de bel en maak een afspraak met de huisarts, de kinderarts of bijvoorbeeld het consultatiebureau.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024