gefeliciTAART.nl - Black Friday

De meeste ouders kennen de tropenjaren: jaren waarin je chronisch slaap tekortkomt. Is jouw kind te vroeg wakker? 4 Tips om langer van je nachtrust te genieten en de broodnodige slaap op te doen.

 

Vroeg wakker worden

Vroeg is natuurlijk een heel subjectief begrip. Voor de één is 7 uur al uitslapen, terwijl een ander zich dan het liefst nog een keer om wil draaien in bed. Of en wanneer kinderen te vroeg wakker worden heeft echter niet zo veel met de ouders te maken. Meer met de kinderen zelf. Een kind dat namelijk te vroeg wakker wordt en daardoor te weinig slaapt zal dit vroeg of laat gaan merken. Dit uit zich dan in oververmoeidheid, slecht luisteren, snel geïrriteerd zijn en opstandig gedrag.

Het is dus in eerste instantie zaak om uit te zoeken of je kind daadwerkelijk te vroeg opstaat. Of dat dit voor jouw gevoel slechts te vroeg is. Dat kun je alvast doen door te kijken hoeveel slaap een kind nu werkelijk nodig heeft. Is je kind na het wakkeer worden nog steeds moe? Is je kind uit zijn hum? Dan kun je er bijna zeker van zijn dat je kind te weinig geslapen heeft.

Voor kleine baby’s zit er een nuance in. Wordt je kleine elke ochtend om 6 uur wakker? Is je kind vrolijk en klaar voor de dag? Dan kan het natuurlijk zo zijn dat jij het hier niet mee eens bent, maar voor baby’s is 6 uur eigenlijk een prima tijd.

 

Is jouw kind te vroeg wakker? 4 Tips om langer van je nachtrust te genieten

Heb je na het lezen van bovenstaande nog steeds de indruk dat je kind te vroeg wakker wordt? Wil je tips hoe zelf net iets langer van je nachtrust kunt genieten? Lees dan snel door en ontdek 4 tips om langer van je nachtrust te genieten.

 

1. Hou het middagdutje erin

Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk: je kind overdag niet laten slapen, zodat het in de avond moe is en hopelijk langer in bed blijft in de ochtend. Helaas kan dit juist averechts werken: kinderen die moe zijn hebben meer moeite om in de avond in slaap te vallen. Daarnaast worden ze juist veel vroeger wakker. Regelmaat wat betreft een middagdutje kan er juist voor zorgen dat je kind beter en langer slaapt.

Hou hierbij wel rekening met de leeftijd van je kind. Hoe ouder je kind is hoe minder slaap het overdag nodig zal hebben. Hieronder vind je een klein overzicht hoeveel slaap een kind overdag nodig heeft:

Baby’s 4 – 12 maanden: vier uurtjes slaap (overdag)

Baby’s 12 – 24 maanden: 2 – 3 uurtjes

Kinderen vanaf 2 jaar: 1 – 2 uurtjes middagslaap

Er zijn kinderen van 2 – 3 jaar oud die echt niet meer willen slapen tussen de middag. Om toch een beetje rust te creëren voor deze kinderen kun je bijvoorbeeld een luisterboek aanzetten (in elk geval geen scherm!). Op die manier kan je kind een half uurtje rusten en ontspannen. Met een beetje geluk dommelt de kleine zelfs even in.

 

2. Doe je kind vroeger in bed

Dat klinkt misschien heel tegenstrijdig. Waarschijnlijk heb je juist de neiging om je kind in de avond wat langer wakker te houden, om zo het opstaan te rekken. Helaas gaat ook hier de vlieger niet op. Een kind raakt oververmoeid en zal hetzelfde reageren als met een middagdutje. Je kind slaapt minder goed, minder lang en raakt hierdoor oververmoeid.

Probeer je kind dus juist eens vroeger naar bed te sturen. Verschuif de bedtijd eens met 20 minuten en kijk wat voor effect dit heeft op je kind. Helpt het nog niet? Vervroeg de bedtijd dan nog eens met 20 minuten. Doe dit net zo lang tot je het juiste ritme voor je kind gevonden hebt.

Leestip: Met deze tips laat je je kind goed slapen

 

 

3. Is je kind vroeg wakker? Doe dan dit

Het kan natuurlijk zijn dat je kind ondanks alles te vroeg wakker wordt. Zorg er daarom voor dat je in elk geval verduisterende gordijnen hebt. Dan kun op het vroege opstaan reageren alsof het midden in de nacht is. Praat op zachte toon met je kind. Overtuig het ervan dat het nog nacht is en nog geen tijd om op te staan. Maak het licht niet aan, maar gebruik een schemerlampje. Speel niet met je kind, check alleen of alles in orde is. Vertel je kind dat de zon nog niet op is en het nog even moet slapen. Soms kan dit helpen om een kind langer te laten slapen.

 

4. Zoek naar verstorende factoren

Vaak denken ouders dat het aan het kind ligt dat het zo vroeg wakker wordt. Het kan echter ook een externe factor zijn die ervoor zorgt dat je kind elke dag (veel) te vroeg wakker wordt. Om te achterhalen wat de oorzaak is, zou je een keer de wekker kunnen zetten net iets voor de tijd dat de kleine wakker wordt. Je kunt dan voorzichtig naar de slaapkamer gaan om te kijken wat het vroege opstaan nu eigenlijk veroorzaakt.

Wellicht heeft je kind last van de zon die al vroeg door de kieren van de gordijnen schijnt. Voor je kind zou dit een trigger kunnen zijn om vroeg wakker te worden. Of misschien wordt je kind wel wakker van het getjielp van de vogels buiten in de tuin. Of is het juist muisstil waardoor je kind wakker wordt. Aan al deze dingen kun je redelijk eenvoudig iets doen. Soms ligt de oplossing voor het langer laten slapen voor de hand, maar kijk je er zelf overheen.

 

Vroege vogels en nachtbrakers

Bovenstaande zijn slechts tips. Hou er rekening mee dat in de genen bepaald is of je kind een vroege vogel of een nachtbraker is. Kijk daarbij ook naar jezelf en je partner. Daarbij heeft niet elk kind evenveel slaap nodig. Belangrijk is echter wel dat je kind ongeacht of het vroeg of later opstaat, voldoende rust krijgt. En dat geldt voor jou als ouder ook. Ga in de avond op tijd naar bed als je weet dat je kind een vroege vogel is. Hoe verleidelijk ook om de tijd in de avond voor jezelf te gebruiken: een uitgeruste ouder is gezelliger en daar heeft je kind veel meer aan. Bovendien is genoeg slapen ook een vorm van metime.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelOud & Nieuw met kinderen de leukste tips tegen verveling
Volgend artikelZo herken je of je baby de eerste tandjes krijgt

2 REACTIES

  1. Het blijft even doorbijten met die gebroken nachten. We hebben ook al van alles geprobeerd, maar leggen ons er nu maar bij neer. Maar als ze dan een keer een nacht allebei doorslapen is het voor ons wel een feestje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in