gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een prikkelende titel over een zeer interessant onderwerp dat geregeld de media haalt. Kinderen als influencers op Instagram, als lokkertje op Youtube en als model. Zijn kinderen de moderne slaven van ouders? Doen kinderen dit echt uit vrije wil? Of willen ze hun ouders pleasen?

 

Kinderen in de 21ste eeuw

In de laatste decennia is er heel wat verandert, niet in de laatste plaats voor kinderen. De technologische vooruitgang is immens en dat heeft invloed op ons hele leven. In de jaren ’90 speelden kinderen nog veel buiten, werd er meer gelezen en groeiden de kinderen op in een wereld die reëel en tastbaar was.

Anno 2021 zitten zelfs de allerkleinsten vaak al achter het scherm en weten kinderen vaak niet beter dan dat een groot deel van het leven zich eigenlijk online afspeelt. Een online wereld die vaak mooier wordt voorgespiegeld dan dat deze is. En daar schuilt nu juist het gevaar: kinderen snappen het verschil niet.

Het online imago is belangrijker dan ooit. Helaas geldt dat niet alleen voor ouders, maar ook voor jongeren en zelfs kinderen. Niet zo gek, online kun je dat delen wat de wereld mag weten. Dat hoeft echter niet de realiteit te zijn. Op die manier krijgen mensen een heel ander beeld van hoe het echt is met iemand.

Een ideaalbeeld laten zien online brengt ook andere dingen met zich mee. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om online geld te verdienen met je imago.

 

 

Kinderen als influencer, als Youtube ster en model

Dat er online (veel) geld valt te verdienen is helaas ook bij sommige ouders opgevallen. Zij zien kansen, niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor hun kinderen. Dus worden de kinderen ingezet op Instagram als influencer, zijn ze ineens een ster op Youtube (al dan niet als onderdeel van familievloggers) of zijn ze te boeken als model.

RTL Nieuws heeft een onderzoek gedaan en alleen al op Instagram zijn meer dan 200 kinder influencers te vinden! Dan hebben we het niet over alle kinderen die door hun ouders ingezet worden voor het maken van vlogs, TikTok filmpjes of het maken van foto’s als model.

En als je denkt dat dit vooral tieners zijn, dan heb je het mis. Er is een groot percentage kinderen dat op welke manier dan ook gebruikt wordt dat onder de 12 jaar is. Hieronder is een interessante documentaire over verschillende kinder influencers:

 

Zijn kinderen de moderne slaven van ouders?

Kiezen kinderen werkelijk voor een leven online? Vinden kinderen het werkelijk zo leuk om bij alles met de camera op de voet gevolgd te worden? Heeft een kind iets aan de belofte voor geld voor later als het 3, 5 of pas 7 is?

Zoals op de eerste video al duidelijk naar voren komt is het vooral de moeder van Jaydie (ten tijde van het filmen was zij slechts 3 jaar oud!) die zich druk maakt om bezoekersaantallen en filmen. En zij is niet de enige. Waar zouden familievloggers zijn zonder een groot aandeel van hun kinderen? Worden kinderen niet stiekem of onbewust ingezet om de wens van hun ouders voor meer bekendheid of makkelijk geld verdienen (mis) gebruikt?

Overigens is geld niet de enige factor. Vaak zijn het ouders die zelf in het leven niet zo geslaagd zijn en hun kinderen nu in de spotlight willen zetten. En ja, dit zal tegen het zere been van veel mensen zijn, maar het is een feit. Als je als ouder gefaald hebt in wat dan ook, dan wil je dat je kinderen niet hetzelfde doen. Jij wil dat je kinderen dit beter doen.

Was je zelf altijd heel verlegen, maar verlangde je stiekem ernaar om op het podium te staan? Dan projecteer je dit nu op je kinderen. Wilde je model worden, maar is dit niet gelukt? Dan is er niets leuker dan je dochter op te geven als model en haar te helpen slagen. In feite zet jij je kind in om jouw droom alsnog waar te maken.

Vaak worden deze kinderen dan toch op de een of andere manier gepusht door de ouders. Geen enkele peuter of kleuter zal het in zijn of haar hoofd halen om zelf te gaan vloggen of zich online als model aan te bieden.

Zijn kinderen de moderne slaven van ouders kinderarbeid

 

Genieten kinder influencers echt?

Voor een kind is aandacht zowel positief als negatief goed. Een kind, vooral jonge kinderen, zien geen verschil in aandacht. Veel ouders denken dat dit een goede manier is om aandacht te besteden aan je kind. Het tegenovergestelde is waar. Je besteed geen aandacht aan je kind om je kind zelf. Het gaat om de kijkcijfers! Kijkcijfers die hoe dan ook uitgedrukt worden in geld!

Geld waar je kind nu helemaal niets aan heeft. Want als je kind de keuze heeft tussen quality time, een leuk uitje zonder camera of samen spelen, dan kiest je kind gegarandeerd niet voor verplicht vloggen of model staan, maar voor al het andere.

Daarnaast heeft elk kind de neiging om alles te doen om de ouders tevreden te stellen. Een kind heeft al snel door dat het ouders een plezier doet als het voor de camera staat. Als je als moeder razend enthousiast bent. Niet uitgepraat raakt over het succes van je kind. Welk kind heeft hier geen oren naar?

 

 

Kinderen overzien de gevolgen niet en hebben geen eigen keuze

Dat kinderen zich gewoon laten filmen en fotograferen heeft dus te maken met dat ze hun ouders willen pleasen. Niets met een eigen keuze! Daarbij komt ook nog dat kinderen de gevolgen hiervan helemaal niet overzien. Geplaatste foto’s blijven tot in de eeuwigheid online staan. Dus heeft je moeder iets minder leuks van jou geplaatst? Dan kan een werkgever op latere leeftijd dit nog steeds zien!

Voor kinderen zijn begrippen als online zijn, influencer en nog veel meer abstract. Zij begrijpen helemaal niet waar het om draait. Zelfs jongeren overzien dit alles bij lange na niet. Het gebeurd geregeld dat jongeren dingen online plaatsen waar ze later spijt van hebben. Dingen die ze zelfs op latere leeftijd nog achtervolgen en nare gevolgen kunnen hebben.

Natuurlijk doen vooral (familie)vloggers er alles aan om zo gunstig mogelijk voor het daglicht te komen. En ook hierin schuilt een groot gevaar. Een gezin komt op camera perfect over, maar kan in het echt grote problemen hebben! Dit heeft ook impact op de geestelijke gezondheid van de betrokken kinderen. Want het echte leven ziet er toch echt anders uit dan de video’s die uiteindelijk online verschijnen.

Als er teveel scènes zijn die overgedaan moeten worden (want he, alles voor het perfecte online imgao!) dan raakt een ouder gefrustreerd. Deze frustratie bereikt ook het kind. Het kind voelt zich schuldig en probeert ondanks de tegenzin toch weer de ouders te pleasen. En zo ontstaat een oneindige cirkel van een kind dat wil dat zijn ouders trots zijn en het idee heeft dat dit alleen bereikt kan worden door altijd maar te doen wat gevraagd wordt.

 

 

Wat als het kind volwassen wordt? Dit meisje deelt haar visie

Veel ouders beweren dat kinderen het zelf allemaal erg leuk vinden en het uit eigen vrije wil doen. Maar is dat ook zo? Dit meisje geeft op een inkijkje hoe zij het ervaren heeft om door haar moeder elke keer online gegooid te worden voor de blog.

 

Zoals je ziet is het kind als volwassene niet blij met het feit dat haar moeder haar leven zo te kijk zette. Dat dit de nodige impact heeft gehad blijkt uit haar hele relaas! Zijn kinderen dan de moderne slaven van hun ouders?

 

 

Moderne kinderarbeid

Bovenstaande gevallen zijn natuurlijk niet op zichzelf staand. Actueel ligt ook de familie Meiland onder vuur, omdat Claire niet meer zo vaak en veel voor de camera mag verschijnen. Zij hebben dit bericht gekregen van de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De familie maakt zich vogens SZW namelijk schuldig aan (moderne) kinderarbeid.

Het kromme hiervan is natuurlijk dat dit heel selectief is. Het betreft hier toevallig een televisiezender waardoor ingegrepen kan worden. Honderden andere kinderen van onder andere familievloggers enz. blijven echter buiten schot. En daar schort het aan in de Nederlandse wetgeving.

De Nederlandse wet voorziet nog niet in regels omtrent het inzetten van kinderen als influencer. Er zijn wel strenge wetten en regels voor kinderen tot en met 14 jaar die werkzaam zijn voor de tv of musicals, maar dus niet voor ouders die hun eigen bedrijf oprichten en hun kinderen hiervoor inzetten.

Momenteel zijn dit de officiële regels:’Kinderen onder de 13 jaar mogen niet werken. Alleen voor cultureel werk kan een ontheffing worden gevraagd. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar mogen onder zeer strikte regels werk verrichten, als het gaat om een (maatschappelijke) stage, een bijbaan of vakantiewerk.’ Bron: Inspectie SZW

Overigens is Nederland niet het enige land dat geen regels heeft op dat gebied. Momenteel is Frankrijk bezig om deze vorm van kinderarbeid wettelijk vast te laten leggen. Het gaat daarbij vooral om het beschermen van de kinderen, zodat kinderen nog gewoon kind kunnen zijn.

Zijn kinderen de moderne slaven van ouders vlogging

Het gevaar van kinderen als influencer

Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat kinderen geen kinderen meer kunnen zijn. Het leven van kinderen bestaat al uit zo veel verplichtingen (school, club, sport, vriendjes en vriendinnetjes) dat deze verplichting vaak een stap teveel is. Kinderen boeten in aan vrijheid en mogen niet meer zichzelf zijn. Zij moeten het perfecte beeld van de vlog zijn, ook al betekent dit urenlang bezig zijn met (opnieuw) filmen.

Dat hierbij het sociale leven en zaken als spelen onder lijden staat als een paal boven water. Dit terwijl spelen zo belangrijk is voor kinderen. Dat geldt ook voor ongestoord genieten samen met vriendjes en vriendinnetjes. Daarnaast is het dus niet ondenkbaar dat een kind later als het volwassen is er spijt van krijgt. Het kind heeft immers nooit zelf bewust de keuze gemaakt om voor de camera te staan. Dit kan verrestrekkende gevolgen hebben voor de ouder-kind relatie.

Kinderen krijgen op deze manier ook veel minder tijd om zich in eigen tempo te ontwikkelen en opgroeien. Door ze constant te pushen worden ze vaak overvraagd om dingen te doen waar ze of geen zin in hebben of nog niet klaar voor zijn.

Tenslotte is er nog een groot gevaar: helaas hebben niet alle kijkers goede bedoelingen. Er zijn voldoende mensen op deze wereld die kinderen volgen vanwege bijbedoelingen. En daar wordt elk kind gewild of ongewild aan blootgesteld.

 

Verdienen kinder influencer en familiebloggers veel geld?

Alhoewel er genoeg mensen zijn die dit zullen ontkennen is het tegendeel waar. Er zijn gezinnen die er meer dan ruimschoots van kunnen leven! Kinderen die met één vlog of een foto meer verdienen dan sommige volwassenen met een fulltime baan. Maar zoals eerder gezegd is dit voor kinderen (zeker hele jonge kinderen) irrelevant, aangezien zij niets hebben aan geld.

 

Het verhaal van mijn dochter en mij als influencers

Zoals je weet ben ik zelf ook ‘influencer’ en blogger. Heel soms zie je een foto voorbijkomen van één van mijn kinderen (die overigens inmiddels ruim volwassen zijn). Toch gebeurd dit slechts heel sporadisch en daar heb ik een gegronde reden voor.

Mijn dochter heeft een tijdje een eigen Youtube kanaal gehad als tiener. Heel eerlijk: natuurlijk was ik trots, maar meer nog: ik vond het maar eng! Ik probeerde een goede balans te vinden in haar begeleiden en toch haar eigen gang laten gaan. Tot ze zelf tot inzicht kwam dat dit toch niet bij haar paste. Niet in de laatste plaats omdat niet alleen tieners naar haar kanaal keken, maar ook mannen die haar vervolgens berichten stuurden. En nee, zij postte hele onschuldige dingen, bijvoorbeeld over haren vlechten en dat soort dingen.

Op een gegeven moment vroeg ik haar af en toe om te poseren voor de blog. Heel veel producten die ik krijg bij samenwerkingen zijn niet voor mezelf, maar voor mijn dochter. Dus leek het mij niet meer dan eerlijk om haar zo nu en dan te vragen om te helpen door een foto van haar te maken.

In het begin vond ze dit af en toe wel leuk, maar inmiddels is ze zover dat ze dit niet meer wil. Ik heb zelfs foto’s van haar verwijderd, omdat ze niet meer online wilde staan. En ik begrijp haar hierin heel goed. Zij wil foto’s alleen delen met mensen die ze kent of waar ze een connectie mee heeft. Zij is zich als volwassen vrouw ervan bewust dat de dingen die zij ooit gepost heeft altijd online rond blijven zwerven. Ze heeft er echter ook bewust voor gekozen om dit nu anders aan te pakken.

En eerlijk: ik ben er blij om! Het is haar leven en haar keuze. Mijn werk of wat ik doe moet geen (negatieve) gevolgen voor haar hebben. Of iets zijn dat haar keuzes beïnvloedt. Vindt ze het leuk dat ik wel online ben? In de meeste gevallen wel. Sterker nog: voor Youtube heeft ze mij al veel waardevolle tips gegeven en heeft ze mij zelfs geholpen. Ook helpt ze altijd bij het testen van producten en als we ergens naar toe gaan voor de blog kan ze ook intens genieten.

Maar haar vaker voor de camera krijgen? Nee, dat gaat hem niet worden.

 

 

Kinderen voor de camera: ja of nee

Uiteindelijk is het een keuze die elke ouder zelf moet maken. Gelukkig zien steeds meer ouders in dat het not done is om kinderen (op jonge leeftijd) constant voor de camera te zetten. Zo af en toe een foto maken van een kind dat bijvoorbeeld voor een samenwerking speelgoed of een kledingstuk ontvangen heeft heeft veel minder impact dan een kind dat vanaf het opstaan tot het naar bed gaan gefilmd wordt door de ouders.

Vergeet niet: je kind bepaalt niet zelf, jij neemt de beslissingen voor hem of haar! En jij zult degene zijn die hier de consequenties van moet dragen als je kind hier achteraf spijt van krijgt. Wil je toch succesvol worden online? Ga dan zelf aan de slag als blogger, vlogger of als model. Laat je kind kind zijn en genieten. En geniet jij van het kind zijn van je kind zonder duizenden kijkers extra.

Voor je het weet is je kind groot en zijn alle kostbare momenten verloren gegaan, omdat alles op camera vastgelegd moest worden voor mensen die je niet kent. Mensen die vaak niet eens het beste voor jou en je kinderen wensen. Bescherm je kind tegen de perfecte niet zo perfectionistische online wereld zo lang het kan! Laat je kind genieten van spelen en opgroeien op eigen tempo.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBrandwond bij kinderen: wat moet je doen en wat juist niet
Volgend artikelTop 10 gezinshonden kindvriendelijke hondenrassen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in