gefeliciTAART.nl - Black Friday

Maar weinig kinderen houden echt van opruimen. Terwijl opruimen een belangrijk onderdeel is van een succesvol leven op latere leeftijd. Kinderen leren opruimen lukt met deze tips gegarandeerd. Opruimen voor peuters, kleuters en tieners.

 

Waarom ruimen wij volwassenen op?

Er zijn verschillende redenen waarom wij als volwassenen liever wel in een opgeruimd huis wonen.

  • Opruimen zorgt voor overzicht
  • Het is hygiënisch
  • We verwachten visite en willen deze in een schoon en opgeruimd huis ontvangen
  • Om chaos in huis en in ons hoofd te vermijden
  • Om dingen makkelijk en snel te vinden

We zien in opruimen dus een toegevoegde waarde voor ons leven. Ons beddengoed en was is weer schoon en fris, we kunnen ons vrij bewegen door het huis en alles ligt op een vaste plek. Opruimen is dus een must voor ons algehele welzijn, zeker in een periode dat we aan huis gebonden zijn.

Waarom ruimen kinderen niet op?

Veel kinderen maken de hele dag door behoorlijk veel rommel. Mocht jouw kind tot deze categorie behoren: wees gerust, je bent niet de enige.  Rommel maken hoort bij de ontwikkeling van je kind. In hun beleving is dat het ontdekken van de wereld om zich heen, wij volwassenen zien dit als rommel maken.

Integenstelling tot ons zien kinderen geen noodzaak om op te hoeven ruimen. Hoe ouder een kind wordt hoe meer het besef komt dat een schoon en opgeruimd huis noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als een vriendje of vriendinnetje komt voor een slaapfeestje.

 

Vanaf welke leeftijd kun je een kind leren opruimen?

Eigenlijk moet een kind vanaf het moment dat het kan lopen leren opruimen. Hier geldt ook: jong geleerd is oud gedaan. Natuurlijk is het nooit te laat om je kind te leren opruimen. Alleen hoe ouder je kind wordt, hoe langer het duurt voordat bepaalde dingen routine worden. Je zult er dus meer werk aan hebben als je je kind pas als kleuter leert opruimen.

 

 

Kind leren opruimen lukt met deze tips gegarandeerd

Speciaal voor jou als ouder zijn onderstaande tips geschreven. Met deze tips leer je je peuter opruimen, je kleuter en zelfs je tiener.

 

Peuter leren opruimen

Zoals gezegd is het beste moment om opruimen te introduceren het moment dat je kind een peuter is. Belangrijk is om het opruimen een vast onderdeel van jouw dagritme te laten zijn.

  • Ruim op wanneer je kind wakker is
  • Opruimen als je kind erbij is
  • Speelgoed na gebruik opruimen

Belangrijk voor het leren opruimen voor peuters is dat ze jou het goede voorbeeld zien geven. Kinderen vanaf 1 jaar doen graag alles na wat jij doet. Dus als jouw kind ziet dat je opruimt, zal het willen helpen. Ook is het de leeftijd waarop kinderen proberen steeds meer dingen zelfstandig te doen. Zie je dat je kind moeite doet om op te ruimen? Complimenteer je kind dan hierover.

 

Kleuter leren opruimen

Terwijl een peuter vaak nog in de woonkamer speelt, heeft een kleuter vaak al een eigen kamer met een hoop speelgoed. Na een middagje spelen op de kamer lijkt het vaak of of de bom is ingeslagen. Overal ligt speelgoed en jij als moeder of vader weet niet waar je moet beginnen. Hier helpt het beste om je niet druk te maken en eerst eens tot tien te tellen.

Zorg er in elk geval voor dat je niet tijdens het spelen naar binnen stormt met de mededeling dat je kind(eren) op moeten ruimen. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling en daar hoort rommel maken bij. Laat je kinderen vrij spelen, zonder de stress en druk van moeten opruimen. Dat komt later wel.

Als je kind(eren) klaar zijn met spelen is het natuurlijk wel belangrijk om alle speelgoed weer weg te zetten. Belngrijk is om je kind hierbij te betrekken. Dit doe je als volgt:

  • Ruim de kamer samen met je kind(eren) op
  • In een kamer vol speelgoed kan je kind overzicht verliezen: geef hem of haar daarom speelgoed wat zelfstandig opgeruimd moet worden
  • Laat je kleuter zien waar de spullen neergezet moeten worden

Verwacht niet dat je kleuter de hele kamer zelfstandig op gaat ruimen. Het grootste deel van het opruimen zal op jouw schouders terecht komen. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je het op kunt laten ruimen. Begin bijvoorbeeld met tellen. Spreek af dat je kind 20 dingen op moet ruimen en tel samen af.

 

Tieners leren opruimen

Vanaf 10 jaar is je kind oud genoeg om zelfstandig de kamer op te ruimen. Zorg dat je duidelijke regels opstelt voor het opruimen. Denk daarbij aan de afspraak om de kamer voor het avondeten op te ruimen. Of dat de kamer voor het slapengaan netjes moet zijn. Hoe ouder hoe meer taken je jouw kind kunt geven. Dus niet alleen opruimen, maar bijvoorbeeld ook de stofzuiger door de eigen kamer halen. Of de eigen kleding wassen.

Tot een jaar of 12 zal dit waarschijnlijk allemaal goed lukken. Dat komt de gevreesde periode voor veel ouders dat het kind een echte tiener is en daar hoort rommel maken en niet opruimen bij. Ineens zien tieners niet meer de noodzaak om op te ruimen. Of beter gezegd: ze zien helemaal niet dat hun kamer een puinhoop is. Jij als ouder durft de kamer amper open te doen, bang voor wat je daar te wachten staat.

Ongewassen kleding die door de hele kamer slingert, vieze borden en glazen die overal staan. Het lijkt alsof jouw opvoeding van al die jaren niets geholpen heeft. Ook dit is een periode die eens overgaat, al kan dit lang duren moet ik er eerlijkshalve aan toevoegen.

Je kunt wel een aantal dingen doen om het opruimen te bevorderen:

  • Maak duidelijk afspraken dat je 1x per week de kamer komt controleren
  • Hang consequenties aan het niet opruimen (WIFI uitschakelen, geen gebruik mogen maken van de gameconsole)
  • Laat je kind zijn of haar eigen was doen. Op het moment dat er geen schone kleding meer in de kast ligt zal je kind de noodzaak van opruimen en op tijd wassen in gaan zien
  • Dat geldt ook voor opruimen; is je kind spullen kwijt, dan kun je het erop wijzen dat opruimen daarom noodzakelijk is
  • Laat het los: natuurlijk is het ergerlijk, maar nog erger is het als jij hierdoor stress ervaart
  • Neem je kind het opruimen niet uit handen, hoe moeilijk ook!

Kind leren opruimen lukt met deze tips gegarandeerd tienerkamer

 

Een kind alleen leren opruimen

Het duurt een paar jaar voordat je kind van samen opruimen naar alleen opruimen gaat. Geduld voor jou als ouder is hierbij het toverwoord. Vanaf het moment dat je kind kleuter is kun je de verantwoordelijkheid voor alleen opruimen steeds meer vergroten. Hiervoor vind je hieronder nog 3 tips.

 

1. Beperk de op te ruimen ruimte optisch

Als je kind een hele kamer ter beschikking heeft verliest het overzicht en wordt het in het hoofd van je kind een onoverzichtelijke chaos. Je kind weet werkelijk niet waar te beginnen en zal alleen maar gefrustreerd raken.

Leer je kind van jongsaf om alleen in een afgebakende ruimte te spelen. Bijvoorbeeld op een dekentje, een vloerkleed of bijvoorbeeld aan tafel. Om niet in één keer alles te moeten opruimen kun je de op te ruimen ruimte optisch beperken.

Neem een groot stuk touw en leg dit bijvoorbeeld rondom het speelgoed dat buiten het vloerkleed ligt. Dit maakt het overzichtelijk voor je kind en hij of zij weet precies waar het aan toe is. Dit zorgt voor opluchting want je kind ziet precies wat er verwacht wordt. Geen stress voor je kind en dus geen stress voor jou.

 

2. Spreek een tijd vooraf af

Je kunt ook werken met een timer. Dan spreek je met je kind af dat het binnen 3 minuten zo veel als mogelijk op moet ruimen. Veel kinderen houden van wedstrijdjes en zullen proberen in die 3 minuten zo veel als mogelijk op te ruimen. Zorg dat kinderen de tijd visueel bij kunnen houden. Voor kleine kinderen kun je daarbij gebruik maken van een zandloper, voor oudere kinderen werkt een stopwatch op de telefoon perfect.

Hoe ouder je kind wordt hoe langer deze tijd wordt. Je kunt de timer ook meerdere keren per dag zetten. Dit is helemaal afhankelijk van de rommel die je kind maakt.

 

3. Tellen van het aantal stukken speelgoed

In plaats van een timer te zetten kun je ook afspreken dat je kind een bepaald aantal stukken speelgoed op moet ruimen. Ook hier is belangrijk dat je kind visueel kan zien hoeveel stukken het al opgeruimd heeft. Je kind moet dus wel al enig begrip hebben van cijfers. Houd daarbij ook de tijd in de gaten. Merk je dat je kind erg lang doet over het opruimen van 10 stuks speelgoed, las dan een korte pauze in.

Nog een paar algemene tips voor kinderen en opruimen

  • Maak opruimen leuk door bijvoorbeeld een muziekje op te zetten (ook leuk om op die manier de tijd bij te houden)
  • Geef altijd zelf het goede voorbeeld door je kind vanaf jongaf aan te laten zien dat je opruimt
  • Houd in gedachten dat het bij de ontwikkeling van je kind hoort
  • Complimenteer je kind als het opruimt, dat stimuleert om het vaker te doen
  • Pas het opruimen aan de leeftijd van je kind aan
  • Maak er geen punt van als je huis een keer niet voldoet aan de eisen van een showroom. Een huis is om in te leven, niet om gebruikt te worden als uithangbord voor magazines zoals VT wonen 😉

Heb jij nog aanvullende tips om kinderen te leren opruimen?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelPop It de nieuwste fidget rage
Volgend artikelLeuke binnen activiteiten voor peuters die thuis zitten

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in