gefeliciTAART.nl - Black Friday

Onderzoek van Play-Doh wijst uit: bijna de helft van de Nederlandse ouders beseft dat ze te weinig spelen met hun kind, ondanks het plezier dat ze er zelf aan beleven. Behoor jij ook tot deze categorie? Lees dan snel verder en doe vooral ook mee met de winactie voor leuke speeltijd samen met je kind.

 

Moe en druk: de grootste redenen om niet te spelen met kind

Ouders hebben de wil om te spelen met hun kinderen, maar deze wordt vaak overwonnen door vermoeidheid en drukte.Voor een groot deel van de ouders voelt het spelen vaak repetitief of eentonig. Dit komt doordat kinderen vaak steeds datzelfde spelletje willen spelen en ouders zich niet goed kunnen inleven in de fantasie van hun kind. Een vast speelmoment lost dit op door ouders en kinderen de tijd te bieden om samen hun creativiteit vrij baan te geven en al spelend hun band te versterken.

Ouderschap is vaker dan niet een fulltime (maar toch zeer dankbare) baan. Misschien herken je het wel: je komt net thuis van een lange dag werken, om vervolgens begroet te worden door een tornado aan vuile kledingstukken en een keuken die verre van stralend is. En natuurlijk breng je ook nog graag wat quality time door met je kind, die ook een lange dag achter de rug heeft.

Leestip: De leukste tips voor quality time met je dochter

Uit recent onderzoek van Play-Doh1, onderdeel van speelgoedfabrikant Hasbro, in samenwerking met DirectResearch, is deze quality time iets dat vaak onderaan het lijstje van Nederlandse ouders komt te staan – vaker dan zij zelf willen. Dit is zonde, want samen spelen bevordert de onderlinge band van ouder en kind, en stimuleert bij beiden het vermogen om creatief te denken.

Leestip: Daarom is spelen zo belangrijk voor kinderen

Meer spelen met je kind Play-Doh

 

De dagelijkse juggle-struggle

Met je baan, de standaard huishoudelijke taken en een gezin om te onderhouden, vloeit het zand in de dagelijkse zandloper vaak sneller dan we willen. Hierdoor kan quality time met je kinderen onbedoeld op een laag pitje komen te staan. Nationaal onderzoek van Play-Doh wijst uit dat 20 procent van de ouders maximaal twee keer per week quality time doorbrengt met hun kind.

Een klein deel heeft hier zelfs maar één keer per week tijd voor (6 procent). Op de momenten die samen worden doorgebracht, geeft 72 procent toe dat ze tegelijkertijd ook het huishouden proberen te doen en zegt 29 procent afgeleid te zijn door hun smartphone.

Daarnaast is er nog een groot aantal mama’s en papa’s die het zo druk hebben dat ze soms niet anders kunnen dan hun kind voor de TV, YouTube of iPad te parkeren, zodat ze verder kunnen met werk of het huishouden (30 procent).

 

Schuldgevoel en toch plezier in samen spelen

Al die dagelijkse verplichtingen houden je niet alleen fysiek, maar ook mentaal bezig. Maak je tijd vrij voor je kinderen, dan voelt een derde van de Nederlandse ouders zich schuldig over de was die zich opstapelt of het werk dat blijft liggen (33 procent). Bovendien is me-time ook belangrijk: 45 procent van de ouders ploft toch liever neer op de bank aan het eind van de dag, dan dat ze de energie voor het spelen weer moeten verzamelen.

Ook al lukt het ons minder vaak dan gewild, toch geeft 76 procent van de ouders aan oprecht plezier te hebben in het samen spelen. De wil is er dus wel, maar de vermoeidheid en drukte steken (te) vaak een stokje voor het spelen.

Grenzeloos of begrensd?

Een belangrijke vraag die uit het bovenstaande voortvloeit, is: wat zorgt er dan voor dat het resterende aantal ouders het speelplezier zelf niet altijd als plezierig ervaart en dat 30 procent het moeilijk vindt om de aandacht erbij te houden? Het antwoord zit hem volgens het onderzoek deels in dat kinderen graag steeds opnieuw dat ene favoriete spelletje spelen. Dat vinden ouders soms repetitief (42 procent), maar voor 31 procent ligt het ook simpelweg aan creativiteitsgebrek. Meer dan de helft van de volwassenen (43 procent) geeft aan minder creatief te zijn geworden naarmate ze ouder werden.

Anny Protosyngelou, Senior Brand Manager Play-doh zegt: “De fantasie van kinderen kent geen grenzen, maar die van volwassenen raakt juist steeds begrensder naarmate ze ouder worden. Daardoor verliezen we langzaam het vermogen om ‘out of the box’ te denken en zien we bijvoorbeeld in een torentje van klei minder snel een prachtig kasteel. Niet alleen dat, maar creativiteit en fantasie helpen je ook om uitdagingen vanuit meerdere perspectieven te bekijken, of om nieuwe manieren te vinden om connecties met anderen aan te gaan. Het is daarom belangrijk om je creativiteit te blijven stimuleren en ontwikkelen, en van wie kan je dat beter leren dan van je eigen kind?”

 

Zondagochtend = Play-Doh play-time

De reden dat we minder fantasierijk worden, ligt overigens niet aan onze leeftijd op zich, maar aan het feit dat we gewoonweg de tijd niet meer nemen om onze creativiteit in te zetten. Dat is waarom speelmomenten met je kind zo waardevol zijn: niet alleen zorgt het voor een hechtere band, maar jullie trainen ook samen jullie hersenen om zonder belemmeringen of grenzen te werk te gaan. Herhaaldelijke speelmomenten met je kind helpen zo mee om je creativiteit niet te laten afzwakken.

Hoe zorg je dan nu dat deze speelmomenten er ook echt komen en dat ze blijven terugkeren? Uit het onderzoek van Play-Doh blijkt dat voor 75 procent van de ouders zondag de ideale dag voor quality time met hun kind is. Je hoeft niet moeilijk te denken: plan dus gewoon een vaste playdate met je kleine creatieveling in het weekend in, waarbij jullie elke keer als gezin creatief aan de slag gaan. Geniet, ontdek en verleg de grenzen van je fantasie tijdens jullie eigen play time (met Play-Doh)!

Meer spelen met je kind winactie

Wil jij ook meer tijd doorbrengen met je kind en samen meer spelen? Dan heb ik goed nieuws voor jou. Ik mag namelijk twee ouders blij maken met een rising cake oven play-set van Play-Doh. Ideaal om de zondagochtend samen aan tafel te gaan zitten om de meeste heerlijke ‘baksels’ te maken.

Om kans te maken op deze ontzettend leuke prijs plaats je een leuke reactie hieronder. Zielige verhalen of gekke rijmpjes daar doen we niet aan!

 

Extra kansen om te winnen:

 • Volg tipsvoormama op Facebook
 • Volg tipsvoormama op Instagram
 • Deel het bericht op Facebook en/of Instagram en vergeet niet mij te taggen, zodat ik zie dat je het gedeeld hebt
 • Reageer op 3 willekeurige andere berichten op de website (uitgesloten winacties!) en je naam gaat 5x extra in de naamloten machine

 

Uitsluitend voor deelnemers uit Nederland! Deze winactie sluit op 6 mei 2022 om 00:00 uur. In de loop van de dagen erna maak ik de winnaars bekend op Facebook en krijgen winnaars een mailtje van mij. Winnaars worden geloot via naamloten.nl.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel11 Mythes over je baby: wat is waar, deels waar of onzin?
Volgend artikelBijzondere mei-editie negenmaandenbeurs + winactie

54 REACTIES

 1. Mijn dochter vindt het heerlijk om me klei te spelen. En houdt ervan om samen te spelen met mama, met dit leuke setje gaan wij graag samen aan de slag!

 2. Knutselen tekenen en met klei spelen vind mijn zoontje heel erg leuk.
  Mama vind het ook wel gezellig zo samen aan de eethoek tafel

 3. Ik hou van quality time met mijn zoon van 4 en dochter van 1.5 jaar! Mijn zoon houdt niet van knutselen maar klei is hier wel heel populair! Geweldige set, die willen we hier wel hoor! ; )

 4. Dat is nog iets wat ze nog niet kent, dus zouden we graag willen proberen of zij en wij het leuk vinden

 5. ik wil dit graag winnen om mee te spelen met mijn kleindochter van 2, voor op de dagen dat ik oppas. Ik heb dan alle tijd om met haar te spelen en knutselen

 6. Dit is zo leuk! Mijn zoontje en dochtertje vinden dit echt te gek. Heerlijk hun fantasie de vrije loop laten. Top speelgoed. Ik doe graag voor hun mee

 7. Ik doe graag mee voor die leuke rising cake play-set. Toevallig vandaag een echte cake gebakken maar een nep-cake bakken is natuurlijk ook leuk om samen met mijn dochter en kleine nichtjes te doen. Play-Doh heeft hier altijd in de top 3 van favoriet speelgoed gestaan.

 8. Dit is leuk, 1 deze dagen gaat het keukentje weer naar buiten en dan kan mijn kleindochter zich daar mee vermaken en daar kan de Play-Doh heel goed bij.

 9. Ik vind play doh echt erg leuk voor de kids; dat doen ze ook vaak samen met vriendjes, dus ik doe graag mee met deze leuke winactie.

 10. Mijn zoontje van 4 genaamd sven, is erg gek op kleien maar vooral het kijken hoe mama er wat van maakt dat is toch wel het leukste en makkelijkste, en mama vind dat ook zeker niet erg beetje jeugdsentiment. haha sven en ik zouden het erg leuk vinden om een leuk klei setje te winnen, liefs sven en mama

 11. Door allerlei omstandigheden nooit zelf moeder geworden en nu ineens (stief)oma van twee geweldige kleinkinderen. Het lijkt me heerlijk om op binnenspeeldagen samen creatief te zijn!

 12. Onze zoon houdt van kleien maar helaas is onze klei in gedroogd vandaar dat ik een kansje waag en mee doe aan deze prijsvraag.

 13. Mooie actie. Ik heb thuis een kleine banketbakker. Mijn zoontje vindt het heerlijk om koekjes, cupcakes en taarten te bakken en te versieren. Hij maakt ze van zand, blokken, play-doh of helpt me in de keuken.

 14. Ik doe heel graag mee, mijn kinderen zijn gek op kleien en met deze set zou ik leuk met ze mee kunnen spelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in