gefeliciTAART.nl - Black Friday

In deze blog vertelt Bronwynn alles over het leven als voetbalmama. Herken jij jezelf hierin? Of is dit een ver-van-mijn-bed show voor jou?

 

Voetbalmama’s onder elkaar

Hé daar, mede-voetbalmama’s! ‘Dit is mijn verhaal en ik denk dat je je daar ook in herkent. Stel je voor: het is een mooie zaterdagochtend en ik ben helemaal in de ‘soccer mom mode’. Nou ja, niets nieuws, dit is namelijk elke zaterdag het geval zolang het voetbalseizoen duurt. Mijn leven als voetbalmama bestaat niet alleen maar uit het rondrijden van de kleine voetballers en juichen vanaf de zijlijn (hoewel dat een groot deel ervan is), het is voor ons allemaal een spannend avontuur vol gelach, chaos en onverwachte overwinningen. Dus, pak je koffie erbij en neem samen met mij een kijkje in de ‘wilde’ wereld van het voetbalmama-leven!

11 Tips van een voetbalmama voetbalmama

 

Logistiek voor voetbalmama’s

Laten we het eerst over logistiek hebben. Het managen van schema’s voor meerdere
kinderwedstrijden en trainingen voelt vaak overdonderend. Geloof me, ik heb het
meegemaakt. Mijn beste tip? Omarm de kalender. Of het nu een digitale planner is of een
ouderwetse pen en papier, houd dat schema gewoon vast. En hé, vergeet niet een
kleurcode te gebruiken! Met een kleurcode hou je het enigszins overzichtelijk. Het zijn de kleine dingen die het leven makkelijker maken.

Omdat beide zoons van mij voetballen, gelukkig voor dezelfde club, loop ik vaak heen en
weer tussen de velden. Tot nu toe ben ik blij dat ik niet veel van één van hun wedstrijden
heb gemist. Toch denk ik dat verhaal zonder mijn planning met de kalender (en pen) denk een andere titel zou hebben gekregen.

 

Wedstrijddag: als pakezel naar het voetbalveld

Nu, op naar de wedstrijddag. Beeld je mij in in mijn supporters-uitrusting, boordevol snacks, waterflessen en genoeg zonnebrandcrème om een heel bad mee te vullen. Pro-tip: pak altijd extra snacks in. Hongerige kinderen zijn als tikkende tijdbommen en niets ontspoort een wedstrijd sneller dan een ‘hangry’ (hongerige) aanvaller.

Denk aan mueslirepen, stukjes fruit, misschien zelfs een sneaky voorraadje chocolade (hey, we hebben allemaal wel eens een opkikkertje nodig). Nog een tip: ik breng altijd mijn eigen EHBO-doos mee. Ik ben gewoon graag voorbereid op alles.

 

De wedstrijd begint

Als de wedstrijd begint, begint het echte plezier. Stel je dit voor: kleine Daantje scoort zijn eerste doelpunt. Hier komen de trotse moedertranen en oorverdovende cheers. Maar lieve mama’s: hou je hoofd erbij, want het kan daarbuiten competitief worden. Mijn advies? Blijf zelf vooral rustig en kalm.

Onthoud: het is maar een spelletje en draait allemaal om plezier hebben en leren in een team met elkaar te spelen. Plus, er is niets pijnlijker dan een schreeuwpartij met de ouders van het tegenovergestelde team. Gelukkig is mij dat zelf nog nooit overkomen: mijn kinderen kunnen namelijk best zonder een agressieve moeder die met andere ouders de ‘discussie’ aangaat.

 

Etiquette langs de zijlijn

En nu we het er toch over hebben: laten we het hebben over etiquette langs de zijlijn. We zijn allemaal wel een keer die ene ouder tegengekomen die denkt dat ze vanaf de tribune mogen coachen. Je kent het type vast wel: schreeuwen van instructies, alles wat de scheidsrechter doet in twijfel trekken, want hun kind is de beste op het veld. In feite komt het erop neer dat ze hun mislukte sportdromen beleven via hun kind. Alsjeblieft: wees niet die ouder!

In plaats daarvan, breng je innerlijke ‘zenmeester’ naar boven. Haal diep adem, juich voor
elke speler (niet alleen die van jou) en onthoud: het is maar een spel. Voor een wedstrijd
vertel ik mijn jongens altijd om te genieten van het spel en plezier te hebben. Dus het is logisch dat ik mijn eigen advies opvolg. Ik schreeuw hard, maar heb daarnaast ook plezier!

11 Tips van een voetbalmama klagende voetbalmama
Herkenbaar beeld?

 

Maak contact met mede voetbalmama’s

Maar hé, het leven van een voetbalmama draait niet alleen om het spel zelf. Het gaat ook om het opbouwen van relaties en contacten. Wees daarom niet bang om een gesprek aan te knopen met de moeder naast je. Wie weet: je zou zomaar een vriendin voor het leven kunnen vinden, waarmee je samen zijlijnsnacks kunt delen en kunt sparren over over modderige voetbalschoenen.

Overigens  geef ik er zelf de voorkeur aan om geen gesprekken te voeren, terwijl de wedstrijd gaande is, omdat ik de moeder ben die niets wil missen van het spel. Ik kan het gewoon niet! Dus meestal zie je me staan, heen en weer lopen, springen, handen klappen, schreeuwen en dat alles, helemaal alleen.

Het zou oneerlijk zijn om een gesprek aan te gaan, gewoon omdat ik op dat moment gewoon niet oplet. Dat is de eerlijke waarheid! Maar ik knoop wel gesprekken aan met andere ouders, alleen niet tijdens de wedstrijd. En dat weten ze inmiddels allemaal.

Je ziet mij voor een wedstrijd kletsend met andere voetbalouders, wellicht een beetje tijdens de rust als ik tijd heb en zeker daarna.

 

Pak je camera er maar bij

Als het laatste fluitsignaal klinkt en het stof is neergedaald, neem dan even een moment om het allemaal in je op te nemen. Natuurlijk zijn er gemiste doelpunten geweest, geschaafde knieën en wellicht een driftbui (zowel van kinderen als ouders), maar er is ook gelach, kameraadschap en herinneringen die een leven lang meegaan.

Ik heb mijn timing geperfectioneerd met het maken van video’s en weet precies wanneer ik mijn telefoon moet pakken om de momenten vast te leggen. Video’s maken is de perfecte manier om je kinderen te laten zien en te laten begrijpen wat er tijdens bepaalde momenten gebeurde.

Bijvoorbeeld, wat ze hadden kunnen doen om
een bepaalde pass te voorkomen, naar welke teamgenoot het beter zou zijn geweest om te passen, evenals de momenten waarop ze gewoon opvallend briljant waren! Dit helpt ze allemaal om hun spel te verbeteren en door te gaan met bepaalde tactieken. Of juist bepaalde technieken aan te passen, zodat het spel nog beter wordt.

Mijn jongens vinden het geweldig om hun ‘moves’ op video te bekijken en dit heeft ze eerlijk gezegd op de lange termijn ook geholpen.

 

Voorbereiding op een dag op het voetbalveld

Nog een punt die erg cruciaal is op wedstrijddagen, zijn niet de gebeurtenissen
op de wedstrijddag zelf, maar de dag ervoor. Laat je kind op tijd naar bed gaan en je ziet dit terug op het voetbalveld.

Ik sta wel eens op het veld dan en kan ik precies zien welke jongens een late avond hadden. Of wie een gehaaste ochtend had. Mijn jongens weten dat zelfs al is het een vrijdagavond en er is de volgende morgen geen school, op tijd naar bed gaan de dag voor een wedstrijd niet onderhandelbaar is.

Hun voetbaltenues liggen de avond ervoor al klaar, evenals alles wat we meenemen. Dit
helpt mij ook enorm, want het is al genoeg dat ik vroeg moet opstaan (oftewel super vroeg voor een zaterdag), ik wil gewoon op geen enkele manier ’s ochtends rond moeten rennen om dingen bij elkaar te zoeken en klaar te maken. Laten we het rennen maar overlaten aan alle kinderen op het veld! Dus eigenlijk wil ik me ’s ochtends vooral concentreren op het op tijd wakker maken van mijn en ze een voedzaam en vullend ontbijt geven.

11 Tips van een voetbalmama op weg naar het veld

Mijn tips voor alle voetbalmama’s

Hieronder lees je nog een keer al mijn tips om je leven als voetbalmama makkelijker en leuker te maken:

1. Schaf supporter kleding aan – een pet, T-shirt en (warm) jasje zouden voldoende moeten zijn. Een regenjas achter de hand houden is ook handig, want het weer is altijd een verrassing.
2. Gebruik de kalender van je telefoon! Of gewoon je papieren agenda en pen om alle schema’s en wedstrijden bij te houden. .
3. Bereid alles de avond ervoor voor – snacks, drankjes, zonnebrandcrème, EHBO-
doos (die eigenlijk altijd in de voetbaltas behoort te blijven), voetbaluitrusting en alles
wat je nog meer meeneemt.
4. Pak genoeg snacks en hydratatie in!
5. Maak verbinding met de ouders, buiten de speeltijd om.
6. Laat je kinderen de dag voor de wedstrijd op tijd naar bed gaan. Een uitgeruste speler op het veld is goud waard.
7. Zorg voor een vullend en gezond ontbijt op de wedstrijddag.
8. Maak vooral veel video’s van en voor je kinderen.
9. Alleen positief juichen.
10. Na de wedstrijd: laat je kinderen weten dat je trots op ze bent – ongeacht de
resultaten.
11. Blijf rustig en geniet van alles!

Proost op jou, mede-voetbalmama’s, de onbekende helden van de zijlijn. Blijf die supporter kleding dragen, juichen met heel je hart en omarm de mooie chaos van het leven als voetbalmama. Het duurt maar even, voor je het weet zijn je kinderen groot of hebben ze geen interesse of tijd meer om te voetballen. Neem bovenstaande tips ter harte en je zult altijd een voetbalmama-winnaar zijn!

Bronwynn is een moeder van drie kinderen, voltijds Content Executive bij Twinkl en goed
op weg om haar Bachelors Degree in Criminology af te ronden.

The following two tabs change content below.

Bronwynn

Bronwynn is een moeder van drie kinderen, voltijds Content Executive bij Twinkl en goed op weg om haar Bachelors Degree in Criminology af te ronden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in