gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als moeder komen we denk ik allemaal tijd te kort. Hoe vaak denk ik wel niet: waarom heeft een dag maar 24 uur? Te veel te doen en te weinig tijd. Daarom vandaag: bespaar tijd met deze 8 tips voor moeders.

 

Rennen, vliegen, opstaan en weer doorgaan

Moeders lijken altijd tijd te kort te komen. We rennen van hot naar her, van werk naar school en opvang, vervolgens naar zwemles en door naar de winkel. Vaak vergeten we dat we ook maar 24 uur in een dag tijd hebben. Daarnaast willen we vaak iedereen tevreden te houden en vergeten we onszelf daarbij. Kortom: tijd om hier verandering in te brengen met tips die tijd besparen.

 

Bespaar tijd met deze 8 tips voor moeders

Met onderstaande tips kun je tijd besparen. Tijd die je voor jezelf kunt gebruiken (me time) of tijd die je kunt gebruiken om quality tijd door te brengen met je kinderen.

 

1. Plannen en organiseren

In een land waar alles georganiseerd is lijkt dit haast een overbodig advies. Niets is echter minder waar: als (werkende) moeder kan het nog best lastig zijn om georganiseerd te zijn. Door georganiseerd te zijn kun je jezelf heel wat stress besparen. Je vergeet geen afspraken meer, maakt geen dubbele afspraken, weet altijd waar iedereen is en nog veel meer. Dat klinkt misschien heel saai, maar het scheelt echt heel veel.

Richt je daarbij vooral op een paar punten waar je graag wil dat het er georganiseerd aan to gaat. En dat hoeft echt geen hele organisatie zijn om dit te plannen. Zorg voor een bepaalde planning voor je huis en iedereen die thuis woont. Een goede hulp daarbij is een digitale agenda, een gewone agenda of een whiteboard waar ieders schema op staat vermeld. Zorg dat het een routine wordt om dingen in de agenda te zetten en neem deze elke avond even door, dan weet je precies wat je de volgende dag te wachten staat en kun je je tijd goed indelen.

 

2. Geef werk uit handen

Toegegeven, het is heel verleidelijk om al het werk in huis zelf te doen. Jij als moeder kunt het waarschijnlijk het beste en het snelst. Toch moet je leren om huishoudelijke taken uit handen te geven. Betrek je partner en je kinderen bij het werk dat in huis gedaan wordt. Natuurlijk pas je de taken aan de leeftijd van je kinderen aan.

Het kan echt geen kwaad om kinderen in het huishouden te laten helpen. Dit is trouwens niet alleen een korte termijn oplossing die je tijd bespaart, op de lange termijn pluk je er ook de vruchten van. Als je kind al vroeg leert om dingen in huis te doen heb jij de tijd om ondertussen even iets anders te doen.

 

3. Multitasken, maar alleen als het niet anders kan

Een tijd geleden werd multitasken nog gezien als het ultieme middel om tijd te besparen. Tegenwoordig is men hierop teruggekomen en terecht. De reden? Multitasking betekent vaak dat projecten halfslachtig gedaan worden. Om dit te voorkomen kun je je beter richten op 1 taak. Moet je om de een of andere reden toch multitasken? Zorg er dan voor dat het om taken gaat die zich makkelijk laten combineren.

Voer tijdens je dagelijkse wandeling de nodige (zakelijke) telefoongesprekken. Hierdoor krijg je beweging en doe je iets dat noodzakelijk is. Of overhoor je kinderen, terwijl je ondertussen de afwas doet of de keuken opruimt. Mocht je je opgejaagd voelen door het multitasken, focus je dan liever op één ding tegelijk, ook als dit betekent dat je langer over je taken doet.

Bespaar tijd met deze 8 tips voor moeders 1

 

4. Leer nee zeggen

Het klinkt zo makkelijk, maar voor veel mensen en vooral moeders (wijst nu met vinger naar zichzelf 😉 ) is nee zeggen niet zo makkelijk. Tijd dus om hier verandering in te brengen. In plaats van op alles ja en amen te zeggen en het iedereen naar de zin te willen maken moet je nee leren zeggen. Ja, misschien stel je de een of ander teleur omdat je nee zegt. Maar denk hier eens over na: als je overal ja op zegt en je kunt je taken dan alleen halfslachtig doen, dan kan dat ook een teleurstelling zijn. Tijd dus dat we leren om nee te zeggen als moeder.

 

5. Soms moet je vals spelen

En dan bedoel ik niet vals spelen als je een bordspel speelt, maar vals spelen op een andere manier. Heb je een dagje weinig tijd om te koken: haal dan voor een keertje iets. Toch liever zelf koken? Een keer voorgesneden groente kopen of groente uit blik kan heus geen kwaad. Heb je een keer geen tijd om de wc uitgebreid schoon te maken? Er zijn hygiënische doekjes waarmee je in een mum van tijd de wc schoon hebt gemaakt. Volgende keer als je meer tijd hebt kun je het weer uitgebreid en netjes doen. Een beetje sjoemelen en vals spelen mag. Zeker als je alleen 24 uur in een dag hebt.

 

6. Zorg voor routine

Vooral met kleine kinderen is het hebben van een routine bijna een must. Routine zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. En dat alleen al zorgt voor minder stress en meer tijd besparing. Dat geldt overigens niet alleen voor bedtijd en tijd om op te staan, maar ook alle andere dingen die telkens weer terug komen. Denk daarbij aan avondeten, het doen van taken in huis (door andere gezinsleden), maar ook sex (jij hebt immers ook behoeften en hoe stom het ook klinkt, soms is het beter om geplande sex te hebben dan geen sex). Ddoor een bepaalde routine aan te houden hoef je je over bepaalde aspecten op een dag geen zorgen meer te maken.

 

7. Wees flexibel

Ik weet, het klinkt heel tegenstrijdig, zeker als je kijkt naar eerder genoemde tips om tijd te besparen, maar soms helpt flexibel zijn ook om tijd te besparen. Ondanks een bepaalde routine en planning moet je altijd rekening houden met onverwachte gebeurtenissen zoals een ziek kind, een afspraak die uitloopt of een kind dat even zijn of haar dag niet heeft. Als je een planning maakt is het altijd goed om een beetje ruimte te laten voor onvoorziene omstandigheden. Houd hier voor jezelf ook altijd rekening mee, zodat je minder snel in de stress schiet als dingen een keer anders gaan dan gepland. Door minder te stressen zul je uiteindelijk ook tijd besparen. Je hebt er immers rekening mee gehouden en bent flexibel.

8. Neem tijd voor jezelf – me time

Dat klinkt niet alsof je hiermee tijd kunt besparen toch is het tegendeel waar. Als moeder ben je altijd in touw of het nu voor je werk, je huishouden, de kinderen of je partner is. Dat betekent dat er heel weinig tijd bij inschiet die je voor jezelf kunt gebruiken. Toch is dit noodzakelijk om te ontspannen. Door de hele tijd gestressed rond te lopen draai je maar op halve kracht en kun je met dingen alsnog in tijdnood komen.

Tijd dus om zo nu en  dan me time in te plannen, zodat je nieuwe energie op kunt doen. Wees lief voor jezelf en zorg dat je voldoende slaap krijgt. Zorg dat je goed en vooral gezond eet. Beweeg voldoende en zorg voor afwisseling. Neem zo nu en dan eens tijd om iets alleen (of samen  met je partner) te doen, zodat je weer helemaal opgeladen bent en er tegenaan kunt.

Bespaar tijd met deze 8 tips voor moeders 2

 

Wat doe jij om tijd te besparen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWaarom is spelen zo belangrijk voor een kind?
Volgend artikelKies en stem voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar

19 REACTIES

    • Dat is helemaal waar, daarom moet je altijd een stukje flexibiliteit erin houden. En je vooral niet schuldig voelen als je een keer afwijkt

  1. Toch ook erg veel plannen en dan vooral in de zin van de tassen alvast klaar zetten, mijn kleding in de avond al klaar hebben liggen. Maar ook flexibel zijn hoor, dat is echt nodig.

  2. het grappige is, ik was een enorme chaoot, tot ik moeder werd en het spul naar school moest. Omdat ik 4 dagen in de week werkte,moest ik toen echt gaan plannen: en het was heerlijk! Door goed te plannen, op een manier die ook bij ons gezin pastte, liep ik niet meer achter de feiten aan.
    De koters zijn allang groot, maar ik plan nog steeds!

    • Kan me wel voorstellen dat je dan moet gaan plannen. Fijn dat je een manier hebt gevonden om het af te stemmen op je gezin, dat is wel zo belangrijk.

  3. Ik ben niet zo georganiseerd en hou niet van plannen. Stiekem plan ik in mijn hoofd wel het een en ander hoor, dat houdt me ook scherp. Ik leef met de dag en dat is heel relaxt 😉

  4. Nee zeggen doe ik steeds vaker. Selectiever worden in de opdrachten die ik aanneem ook, al kan ik daar nog verbetering in aanbrengen. Niet alleen flexibel maar ook makkelijker worden. Ik koop veel voorgesneden groentes. Al geldt dat natuurlijk niet voor courgettes, aubergines, tomaten, uien en veel meer. Maar ik maak wel grote hoeveelheden die ik invries. Altijd handig als je eens een keer geen zin of tijd hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in