Als kersverse moeder kan het nog behoorlijk lastig zijn om je weg te vinden. Dat geldt ook voor borstvoeding en eten en drinken. Kun je nog wat hulp gebruiken en geef je borstvoeding? Dit moet je eten en drinken niet alleen voor de kleine, maar ook voor jezelf.
Table of Contents
Na de euforie van de geboorte begint je leven als moeder echt
9 Maanden heb je ernaar uitgekeken en nu is het eindelijk zo ver: je baby is er. De stress van de bevalling en wat je te wachten staat is voorbij, je baby is nu veilig in jouw armen. De volgende belangrijke stap als moeder zet je nu: je geeft borstvoeding. Borstvoeding is de beste keuze na de geboorte, maar kan ook een grote uitdaging zijn.
Je moet ineens balanceren tussen voeden, slapen of beter gezegd tekort aan slaap en een huishouden dat draaiende gehouden moet worden. De kans is groot dat je jezelf voorbij loopt en vergeet, terwijl het juist nu zo belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt. Niet alleen in jouw belang, maar ook dat van je kind. En goed eten en drinken horen hier zeker bij.
Geef je borstvoeding? Dit moet je eten en drinken
Om het lichaam in staat te stellen snel te groeien heeft je baby veel energie nodig en die energie haalt je kind uit de voeding. Het is daarom van groot belang dat de voeding helemaal afgestemd is op de behoefte van je kind. In borstvoeding zit alles wat je kind nodig heeft, als jij tenminste weet wat je moet eten en drinken. Als jij tekorten hebt dan zullen deze tekorten ook bij kind ontstaan, wat zijn weerslag kan hebben op de ontwikkeling van je baby. Daarnaast moet je de invloed van voeding op moedermelk niet vergeten.
Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft kun je rekenen met een extra energiebehoefte van ongeveer 2000 Kcal. Dat komt neer op één extra maaltijd per dag. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit vooral maaltijden zijn die boordevol voedingsstoffen zitten. Je kind is immers afhankelijk van jou, daarom geef je borstvoeding? Dit moet je eten en drinken voor een goede balans.
Vitamines, voldoende drinken en proteïnerijke voeding
– Als je borstvoeding geeft heb je zeker de dubbele hoeveelheid vitamine C nodig. Ook de behoefte aan folium en vitamine A ligt een stuk hoger. Met zes porties fruit en groente kom je een heel eind. Kies voor groene bladgroentes en kleurrijk fruit.
– Kies voor goede koolhydraten. In veel granen zitten vitamine B die je nu als moeder goed kunt gebruiken. Om een vergelijking te maken: je hebt ongeveer 30 gram voedingsvezels nodig per dag. Dat is de hoeveelheid die een man nodig heeft. Je kunt dit heel makkelijk binnenkrijgen als je voldoende muesli, volkoren rijst, goed volkoren brood enz.
– Je hebt meer proteïne nodig voor de groei van de baby. Kies daarom voor proteïnerijke voedingsmiddelen zoals noten, kip, vis, eieren, peulvruchten en mager vlees. Bijkomend voordeel is dat in deze levensmiddelen ook zink, ijzer en vitamine B12 zit. Allemaal stoffen die je als extra nodig hebt als je borstvoeding geeft.
– Drink voldoende. Als je als zwangere al meer dorst had, dan zul je nu pas echt opkijken: je hebt namelijk nog veel meer vocht nodig als je borstvoeding geeft. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wissel thee, sap (let op: niet alle sap is goed voor je kind), melk en water af. Vind je water saai? Voeg dan een smaakje toe aan het water. Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie, energiedrank en ook alcohol.
Geef jezelf de tijd
De eerste tijd zul je aan alles moeten wennen, zeker als je borstvoeding geeft. De eerste weken draait alles om je kind en zijn of haar behoefte aan eten. Kijk er niet raar van op als je de eerste tijd 8 – 12 keer moet voeden. Dat heeft zijn weerslag op jou hele doen en laten. Het huishouden, boodschappen doen, een beetje relaxen, het zal allemaal niet meevallen.
In het begin zal je leven alleen maar draaien om borstvoeding geven. Forceer niets, kijk het even aan en stel je leven er dan langzaam op in. Geef jezelf vooral de tijd om aan het nieuwe leven als moeder te wennen. Niet alles zal direct op rolletjes lopen en dat is ook helemaal niet erg. Als je eenmaal weet wanneer je kind eten wil hebben kun je je leven hierop aanpassen.
Tips om je leven in te stellen op het voedingsschema van je kind
Veel moeders willen alles tegelijk en het iedereen naar de zin maken. Met een pasgeboren kind kan dat nu eenmaal niet. En trap vooral niet in de verhalen van andere moeders die doen alsof ze direct alles op orde hadden. Dat zal een enkeling lukken, maar de meerderheid van de moeders loopt in het begin tegen allerlei problemen aan. Om je te helpen geef ik je wat tips om je leven af te stemmen op de behoeftes van je kind:
Stel prioriteiten
Prioriteiten stellen betekend in de eerste plaats nee leren zeggen. Dat kan in het begin moeilijk zijn, maar jij profiteert er uiteindelijk het meeste van. Leer ook dat je niet hier bent om het anderen naar de zin te maken en aan hun standaarden te voldoen. Niemand heeft er iets mee te maken als je een dag niet stofzuigt of als de was een dag langer aan de lijn hangt.
Vraag om hulp
Als hulp aangeboden wordt, accepteer deze hulp dan. En mocht niemand hulp aanbieden, dan vraag om hulp. Het maakt niet uit of je hulp van je partner, je moeder, vader, zus of vriendin krijgt, belangrijk is dat er werk uit handen genomen wordt. Laat anderen wat huishoudelijke taken op zich nemen of vraag hulp met koken, zeker als er ook nog andere (kleine) kinderen in huis rondlopen.
Kies voor gemak
Wil je toch liever zelf koken? Kies dan voor stevige maaltijden die jou voorzien van alles dat jij en de kleine nodig hebben. Culinaire hoogstandjes kun je weer koken als je kind een goed ritme heeft en wat ouders i. Voor nu is het belangrijk om goede maaltijden te eten die niet veel tijd en moeite kosten. Als het even kan kook dan wat grotere porties en vries een gedeelte in. Overigens kun je ook mealpreppen in je zwangerschap, dan ben je goed voorbereidt op de eerste tijd als je hoofd niet naar koken staat.
Tips voor gezonde snacks en mealprepping
Om je alvast wat inspiratie te geven heb ik hieronder een aantal tips voor gezonde snacks en mealprepping. Mealprepping zijn maaltijden die je ruim van tevoren kunt maken en in kunt vriezen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt zijn diepvriesbakjes en een grote diepvriezer. Houdt bij het bereiden van maaltijden rekening met wat je niet mag eten na de bevalling om bijvoorbeeld krampjes bij de baby te voorkomen.
Makkelijke snacks
– Snackgroenten zijn makkelijk, snel en kun je zo uit het vuistje eten
– Kant-en-klare salade (niet altijd de beste keuze, maar zo nu en dan zeker een aanrader)
– Yoghurt
– Rijstwafel met hummus
– Schaaltje muesli met melk of yoghurt
– Cup-a-soup
Mealprepping ideeën
– Chili con carne (het gaat dan om de chili zelf, als bijgerecht kun je kiezen uit rijst, aardappel, tortilla of nachos die je er vers bij serveert)
– Rund of kip enchiladas
– Pastasalade met tonijn of zalm (deze kun je niet invriezen, maar wel in grotere hoeveelheden maken en een aantal dagen in de koelkast bewaren)
– Roerbakmaaltijden met kip of rund
Multitasken tijdens borstvoeding geven
Zodra je kind aan de borst ligt kun jij je energie aanvullen door te drinken en wat gezonde tussendoortjes te eten. Een stuk fruit, een kom muesli of een handvol noten doen wonderen. Zorg dat je hierop voorbereid bent door deze dingen binnen handbereik te hebben. Of vraag je partner om je te voorzien van een gezonde snack, een glas water of sap.
Daarnaast is dit het uitgelezen moment om even bij te komen en even niets te moeten. Geniet van het moment, je baby die dicht bij je ligt. Mocht je echt even iets voor jezelf willen doen tijdens voeden, lees dan een boek of tijdschrift. Vermijd het gebruik van je telefoon om je kind te beschermen tegen te veel straling en andere invloeden.
Terug naar het ideale gewicht
Borstvoeding geven is de eerste en beste manier om de eerste tijd na de bevalling af te vallen. Zorg er wel voor dat je in deze periode niet aan één of ander dieet begint. Door te diëten kun je tekorten oplopen die je kind vervolgens ook krijgt. Beter is het om gezond te eten, waaronder veel fruit en groenten.
Staar je ook niet blind op alle beroemdheden die binnen no time na de geboorte van hun kind weer een strakke buik hebben. Voor de meeste moeders is dit niet haalbaar en ook niet aan te raden. Geef jezelf 9 – 12 maanden de tijd om weer terug te komen op je vroegere gewicht. Zorg daarbij dat je niet meer dan 0,5 kg per week afvalt. De beste manier om af te vallen is door op je voeding te letten en daarnaast in beweging te blijven. Hiervoor hoef je niet intensief te gaan sporten: het is voldoende als je elke dag 30 minuten gaat wandelen met je kind.
Wat heb jij gegeten en gedronken tijdens de periode dat je borstvoeding hebt gegeven? Of heb je niets extra’s gedaan en gegeten zoals je ervoor ook al deed?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024
[…] Leestip: Dit moet je eten als je borstvoeding geeft […]
[…] Leestip: Dit moet je eten als je borstvoeding geeft […]
[…] ja, ook al ben ik zelf een grote voorstander van borstvoeding en eten via de rapley methode, flesvoeding en babyvoeding vind je bijna overal! Zelfs de meeste […]
[…] Leestip: Dit mag je eten als je borstvoeding geeft […]