gefeliciTAART.nl - Black Friday

In deze blog vertelt Bronwynn hoe ze de liefdestaal van haar kinderen ontdekte. Want wist je dat liefdestalen niet alleen belangrijk zijn voor jou en je partner, maar ook voor je kinderen? Met de juiste liefdestaal kun je je kinderen op de juiste wijze opvoeden.

 

Ouderschap: hard of juist slim werken?

We hebben het al te vaak gehoord, maar ouderschap is echt hard werken. Dit zou niet
veranderen, zelfs als er een handleiding bij zat. Als mensen zijn we allemaal verschillend. Er bestaat geen ‘one size fits all’-aanpak. En dit geldt zeker voor kinderen.

Ik ben al 17 jaar moeder, en pas nadat mijn laatstgeborene zijn persoonlijkheid begon te
tonen, besefte ik dat er een betere manier moest zijn om alle drie te koesteren,
ondersteunen en liefhebben op basis van hun individualisme. Zodat ze op hun eigen unieke manier kunnen floreren. Ik kwam er al snel achter dat zelfs de liefde voor je kinderen niet die ‘one size fits all’-benadering kent.

En dus ging ik verder met mijn zoektocht om mezelf te leren hoe ik de emotionele behoeften van elk kind kon realiseren, en hoe ik de juiste discipline methoden kon toepassen op basis van hun leeftijd en persoonlijkheid. Ja, het ging niet alleen om het liefhebben mijn kinderen op de juiste manier, maar ook om het omgaan met de verschillende persoonlijkheidskenmerken die tot onsmakelijk gedrag leiden. Maar dat is een onderwerp voor een andere dag!

 

De 5 liefdestalen van je gezin

Wat mijn aandacht trok was het boek van Gary Chapman over ‘The 5 Love Languages of
Your Family.’ Dit is een must-have voor elk gezin. Het boek heeft me niet alleen geholpen te begrijpen wat de liefdestanks van mijn kinderen vult, maar ook hoe ik moet reageren op de liefdestaal van mijn man. En het heeft me zelfs de mijne doen beseffen. Sinds Gary’s boek bij ons thuiskwam, is iedereen gelukkiger geworden.

 

Welke liefdestaal spreken mijn kinderen?

Ik begon met de quiz voor de kinderen, en samen brachten we in kaart welke liefdestaal zij spreken. Na een korte kennismaking met de liefdestalen (Physical Touch, Words of
Affirmation, Quality Time, Gifts, Acts of Service), kon ik natuurlijk meteen zien welke relevant was voor welk kind, omdat ik besefte dat elk kind deze taal al sprak. En ik heb meestal ook op deze manier gereageerd. Het is dus niet zo dat ik totaal geen idee had van hun emotionele behoeften en liefdestanks, het concept was gewoon onbekend. Als moeder begrijp je vast deze kleine overwinning.

Maar zelfs met deze kennis en de wederkerigheid uit het verleden had ik nog steeds niet de middelen om effectief in die talen van mijn kinderen te blijven communiceren. Daarom verdiepte ik me in elk onderwerp. Wat ik het leukste vind, is dat niet elke taal altijd gesproken hoeft te worden. Als je je richt op de primaire liefdestaal, valt de rest vanzelf op zijn plaats.

De belangrijkste liefdestaal van mijn 17- en 10-jarige is ‘Quality Time’, terwijl ‘Words of
Affirmation’ belangrijk is voor mijn 7-jarige. Ik heb dit onbewust geweten vanwege hun
acties, gedrag en verzoeken.

 

Nieuwe traditie: quality tijd met elk kind apart

Een paar jaar geleden begon ik thuis een ‘traditie’ waarbij ik eens per maand een hele dag met één van hen doorbracht en we houden deze routine nog steeds vol. Ze vinden het geweldig en kijken elke keer reikhalzend uit naar hun beurt,  terwijl de rotatie doorgaat. Ik ben het die deze quality time met elk kind individueel doorbrengt, ergens heen ga of iets naar keuze doet.

Leestip: Tips voor quality time met je dochter

Maar omdat deze dag niet elke dag voorbij komt en het gewoon niet mogelijk is om de hele dag quality time met slechts één kind door te brengen, steel ik momenten tussendoor. Momenten waarvan ik weet dat ze die graag hebben, omdat ze dol zijn op quality time.

Ik speel een balspelletje met mijn zoon, kijk een paar afleveringen met mijn dochter of neem de tijd om haar haar te stylen, terwijl we aan het kletsen zijn. Ik geniet van een kopje thee met de andere zoon, knuffel en kijk films, speel bordspellen, lees voor ze en laat ze mij ook voorlezen. Eigenlijk elk moment dat ik maar kan, probeer ik mijn kinderen die één-op-één verbinding te geven.

 

Een andere liefdestaal: words of Affirmation

Weet je nog dat ik zei dat Words of Affirmation de belangrijkste liefdestaal is van mijn 7-
jarige? Nou, het blijkt dat Quality Time zijn secundaire liefdestaal is, dus die taal wordt dan sowieso ook gesproken. En gelukkig voor mij is Words of Affirmation de secundaire taal van de andere twee. De liefdestaal van mijn jongste zoon is zo accuraat. Ik noem hem mijn zoontje met de ‘aanhankelijke ziel’. Hij spreekt altijd vriendelijke en bemoedigende woorden uit, het is moeilijk om niet op dezelfde manier te reageren. En dus zou zijn liefdestank behoorlijk vol moeten zijn, want bevestigende woorden zweven elke dag door ons huis naar iedereen. En kijk, nog een liefdestaal die voor iedereen geschikt is.

 

Vul je kind dagelijks met zijn of haar liefdestaal

Ik denk dat we deze liefdestalen elke dag met onze kinderen spreken, maar misschien niet in de volgorde van prioriteit die nodig is om hun tanks gevuld te houden. Ik ben dankbaar dat ik de liefdestaal van mijn familie ken. En dat ik nu officieel de primaire liefdestaal van elk van mijn kinderen ken, omdat het een goed punt is om naar terug te grijpen als ik merk dat er kleine gedragsproblemen opkomen. In het verleden was ik me er niet van bewust dat hun liefdestanks leeg kunnen raken als er niet “gesproken” tegen wordt.

Het is zo’n geweldig gevoel om mijn kinderen te verzorgen, lief te hebben en te
ondersteunen op een manier die uniek is voor hun specifieke emotionele behoeften. En ik
ben blij dat ze de quiz met mij hebben gedaan, want samen hebben we ieders liefdestaal
ontdekt. Ze weten dus min of meer welke taal ze met elkaar moeten spreken, wat ook geen slechte zaak is. Hoewel het beste is dat ze de mijne ook kennen: Acts of Service. Laat de thee- en hoofdmassages maar komen!

Bronwynn is een moeder van drie kinderen, voltijds Content Executive bij Twinkl en goed
op weg om haar Bachelors Degree in Criminology af te ronden.

The following two tabs change content below.

Bronwynn

Laatste berichten van Bronwynn (toon alles)

Vorig artikelMeliora’s mooie momenten: helende massage
Volgend artikelL.O.L. Surprise! Mix & Make Birthday Cake-poppen: ontwerp je eigen taartjurk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in