Magnesium is van levensbelang, zeker voor vrouwen. De behoefte aan magnesium verschilt per leeftijd en levensfase. Zo heb je tijdens je menstruatie, zwangerschap, borstvoeding en tijdens de pre menopauze een verhoogde behoefte aan magnesium en daarom is magnesium onmisbaar voor elke vrouw.
Table of Contents
Waarom mineralen net zo belangrijk zijn als vitamines
Als je aan belangijke voedingsstoffen denkt voor je lichaam dan is de kans groot dat je in eerste instantie vooral aan vitamines denkt. Niet zo gek, want inderdaad kan je lichaam niet zonder de juiste hoeveelheid vitamines. Naast vitamines zijn mineralen minstens net zo belangrijk voor een goede gezondheid. Vooral magnesium is daarbij onmisbaar.
Magnesium heeft je lichaam nodig voor allerlei belangrijke processen. Denk daarbij aan de stofwisseling, bij het goed functioneren van je zenuwen en spieren en nog veel meer. Zodra je lichaam ergens energie voor nodig heeft, dan is magnesium nodig. De behoefte aan magnesium verschilt niet alleen per leeftijd, maar ook waar jij op dat moment staat in je leven.
Daarom is magnesium onmisbaar voor elke moeder
Helaas is dat juist een struikelblok en blijkt dat veel mensen een (groot) tekort hebben aan magnesium. Een tekort kan voor allerlei klachten op medisch gebied zorgen. De symptomen voor een magnesiumtekort vind je iets verder in het artikel. Daarvoor is het wel belangrijk om te weten hoeveel magnesium je nodig hebt en wanneer je extra op je magnesiuminname zou moeten letten.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium
Volgens de zorgwijzer heeft een man 350 mg magnesium nodig en een vrouw minimaal 300 mg per dag. Deze hoeveelheden gelden voor volwassenen. Wat er echter niet bij gezegd wordt is dat je als vrouw verschillende behoeftes kan hebben, waardoor de dagelijkse hoeveelheid verandert. Wanneer heb je meer behoefte aan magnesium? Dat is het geval bij
- Menstruatie
- Zwangerschap
- Als je borstvoeding geeft
- (pre)Menopauze
Menstruatie
Heb je vaak last van hevig bloedverlies en vooral heel veel last van krampen tijdens je ongesteldheid? Dan is de kans groot dat je een magnesiumtekort hebt. Een tekort uit zich in krampen die je dus ook kunt voelen in je buik en onderlijf. Heb je veel buikpijn? Kijk dan eens serieus naar magnesium.
Zwangerschap
Een zwangerschap is eigenlijk een behoorlijke aanslag op het vrouwelijke lichaam. Heel veel voedingsstoffen gaan direct naar de baby en het restant is dan voor de moeder. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan magnesium, niet alleen voor de moeder, maar ook zeker voor het ongeboren kind.
De dagelijkse hoeveelheid magnesium voor zwangeren ligt op 310 mg en voor tienermoeders is dit zelfs 350 mg. Om een tekort te voorkomen is het raadzaam om gebruik te maken van een hoogwaardig preparaat of nog beter: magnesiumspray dat direct in de huid intrekt. Overleg dit wel even met je verloskundige!
Borstvoeding
Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, dan heb je zelfs een nog grotere behoefte aan magnesium dan tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding vergt veel van je lijf. De dagelijkse hoeveelheid magnesium die je moet hebben is maar liefst 390 mg. Let hierop als je eet!
Leestip: Dit moet je eten als je borstvoeding geeft
(Pre) Menopauze
In aanloop naar de menopauze verandert er ontzettend veel in je lichaam. Voor vrouwen betekent dit een vaak dat ze veel meer stress ervaren, onrustig zijn en problemen hebben met slapen. Combineer dit met opvliegers en je snapt dat de (pre)menopauze voor vrouwen geen pretje is. Ook in deze fase in je leven is het belangrijk om te letten op de juiste hoeveelheid magnesium. Magnesium is anti-stress en helpt om je lichaam en geest beter in balans te houden. Heb je veel last van opvliegers? Dan is de kans groot dat je lichaam magnesium verliest. Zorg dat je dus voldoende magnesium neemt.
Magnesiumtekort bij vrouwen: dit zijn de symptomen
Een magnesiumtekort kan bij vrouwen heel lastig te herkennen zijn. Hieronder vind je een aantal symptomen die kunnen wijzen op een magnesiumtekort:
- Vaak gespannen in spieren (onder andere nek en schouders)
- Onrust, nervositeit, sneller gestressed
- Hoofdpijn
- Depressie
- Spierkrampen, zowel in de kuiten als tijdens de menstruatie
- Harde buiken tijdens de zwangerschap
- Slaapstoornissen
Zoals met zoveel geldt ook hier: de symptomen zijn redelijk algemeen en kunnen ook wijzen op onderliggende ziekten en andere tekortkomingen. Een echt tekort kan daarom alleen door bloedonderzoek bevestigd worden. Het is ook belangrijk dat je je eerst laat testen voordat je zomaar magnesium preparaten gaat gebruiken.
Wat te doen bij een magnesiumtekort?
Als je het vermoeden hebt dat je klachten te maken hebben met een magnesiumtekort dan kun je dat het beste bij de dokter laten checken. Verder is het goed om te letten op je voeding. Voeding zoals noten met name amandelen, groente, vlees, melk en volkoren graanproducten bevatten veel magnesium.
Je kunt er ook voor kiezen om magnesiumolie of spray te gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld op je verkrampte schouders en nek smeren. Het voordeel hiervan is dat het direct intrekt en je direct verlichting begint te voelen. Ook kun je op die manier bijna geen teveel krijgen. Dit is ook een aanrader na het sporten om spierpijn te voorkomen!
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Smartek magnetische blokken: magnetisch speelgoed voor peuters - 17 maart 2025
- Negenmaandenbeurs 2025: deze bedrijven wil je bezoeken - 20 februari 2025
- Effectief schermtijd beheren: tips voor ouders in 2025 - 12 februari 2025
Ik slik iedere dag magnesium. Heb het idee dat het me goed helpt tegen vermoeidheid
ik heb hier al meer over gelezen, maar ook dat het heel veel uitmaakt wat je kiest. veel van de pillen bij het kruidvat schijnen niet zoveel te doen bijvoorbeeld.
Ik neem het voor het slapen, slaap zo goed nu!