Niets zo vervelend als tepelkloven als je borstvoeding geeft. Heb jij last van pijnlijke tepels? Lees dan snel verder en ontdek wat te doen bij tepelkloven, zodat je weer met plezier borstvoeding kunt geven.
Table of Contents
Wat zijn tepelkloven?
Tepelkloven zijn eigenlijk pijnlijke tepels die ontstaan als je je kind borstvoeding geeft. Je borsten moet wennen aan het geven van borstvoeding, maar door omstandigheden kan er irritatie ontstaan bij je tepels. Tepelkloven kun je herkennen aan pijn, soms ook kleine scheurtjes en wondjes. Soms zie je wat bloed of korstjes bij je tepels.
Hoe ontstaan tepelkloven?
Zoals gezegd zijn tepelkloven het gevolg van het geven van borstvoeding. Maar door een verkeerde houding, te lang aanleggen of verkeerd happen van de baby kunnen je tepels geïrriteerd of overbelast worden met als gevolg pijn en wondjes.
Tips om tepelkloven te voorkomen
Gelukkig zijn er ook dingen die je kunt doen om tepelkloven te voorkomen of tenminste de kans op het ontstaan ervan te beperken. Hieronder staan enkele tips:
- Let op de juiste techniek bij het voeden. Klinkt heel ingewikkeld, maar het gaat er vooral om dat je je kind op de juiste manier aanlegt. Bij het happen moet je kind niet alleen de tepel in de mond hebben, maar ook de tepelhof. Bijkomend voordeel: de melk vloeit op die manier het best.
- Slaapt de baby tijdens het voeden in? Trek dan niet je borst en tepel abrupt weg. In plaats daarvan ga je voorzichtig zijdelings met je vinger in de mond van de baby om zo de druk weg te halen. Je kunt dan de baby probleemloos van de borst halen.
- Wissel tijdens het voeden af en toe van positie. Op die manier voorkom je eenzijdige belasting en verklein je ook de kans op stuwing.
Leestip: Ontdek alles over borstontsteking
Wat te doen bij tepelkloven?
Heb je toch last van pijnlijke tepels? Dan wil je hier natuurlijk zo snel als mogelijk vanaf zijn. Borstvoeding geven (live of kolven) moeten geen martelgang zijn of worden. Onderstaande tips kunnen helpen om tepelkloven te genezen.
1. Tepels insmeren met moedermelk
Moedermelk is niet alleen goed voor je kleintje, maar ook voor jezelf. In dit geval dus je tepel en tepelhof. Dep na het voeden je borsten niet droog, maar smeer je tepelhof en tepels in met moedermelk. Laat daarna aan de lucht drogen (dus niet meteen je beha eroverheen doen!)
2. Vergeet een strakke beha
Natuurlijk is het goed om een voedingsbeha te dragen, anders krijg je met een ander euvel te maken, namelijk lekkende borsten en dat is ook niet fijn. Een strakke beha moet je echter even achterwege laten als je tepels als geïrriteerd en pijnlijk zijn.
3. Zoogcompressen vaak wisselen
Belangrijk voor de verzorging van je tepelkloven is dat deze zo droog mogelijk blijven. Lekt er vaker melk? Dan is het verstandig om de zoogkompressen zo vaak als mogelijk te verwisselen. Dus vooral niet met natte zoogkompressen blijven lopen.
4. Maak gebruik van wolvet (lanoline)
Als je een product wil gebruiken voor de behandeling van tepelkloven kies dan voor wolvet (ook wel bekend als lanoline). Je kunt bij diverse drogisterijen (Kruidvat, Trekpleister), maar ook gewoon bij de apotheek langsgaan en om wolvet vragen. Smeer hiermee de pijnlijke tepels in en je zult zien dat je heel snel verlost bent van de pijn en eventuele wondjes.
5. Gebruik verkoelende kompressen
Mocht je echt veel last hebben dan kun je ook gebruik maken van verkoelende kompressen. Deze kun je zelf maken, maar gemak dient de mens, dus je kunt ze ook gewoon kopen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de multi-mam kompressen.
Wanneer naar de dokter met tepelkloven?
Zoals met alles geldt, geldt ook hier: geef je lichaam eerst tijd om te wennen aan het geven van borstvoeding. Je huid moet wennen aan contact en de afgifte van melk. Na ongeveer 2 weken moet je lichaam gewend zijn en zul je merken dat je minder last hebt van pijn en wondjes. Zeker als je dit combineert met bovenstaande tips.
Merk je nu dat er echt geen verbetering inkomt? Blijf je pijn houden en wondjes? Dan is het raadzaam om even de arts of de verloskundige te bellen. In een heel enkel geval kan er dan namelijk sprake zijn van een schimmelinfectie.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024