gefeliciTAART.nl - Black Friday

Nederland en eigenlijk de hele wereld is in de ban van het Coronavirus. Ouders moeten zo veel als mogelijk thuiswerken, terwijl de kinderen thuis zitten om vanuit huis schoolwerk te doen. Thuiswerken met kinderen: 5 tips om er een succes van te maken.

 

Coronavirus de wereld op zijn kop

Een paar weken geleden leek het nog een ver van ons bed show, de realiteit heeft ons echter achterhaald. Inmiddels is Nederland in een (soft) lockdown en staat de wereld op zijn kop. Niets is meer zoals het een paar weken geleden was. Scholen en kinderdagverblijven hebben de deuren gesloten. Ouders moeten (verplicht) thuiswerken. En dat is op zijn zachtst gezegd voor de meeste mensen wennen met hoofdletters. Zeker als er hele jonge kinderen in huis zijn of veel kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Daarom deel ik vandaag 5 tips om het thuiswerken haalbaar te maken.

 

Thuiswerken met kinderen: 5 tips om er een succes van te maken

Veel ouders zitten nu al ruim een week thuis met de kinderen. Dat is voor beide partijen wennen. Kinderen zijn de structuur van dagelijks naar school gaan en pas in de middag of avond thuis zijn gewend. Voor ouders is dat niet anders. In het weekend zijn gezinnen vaak iets meer samen, alhoewel met alle clubs en sporten enzovoorts er ook in het weekend veel verloop is. Punt is: ineens zitten gezinnen hele dagen met elkaar ‘opgescheept’ en dat kan irritaties in de hand werken. Om nog maar niet te spreken van het feit dat er van productiviteit geen sprake is. Maar met onderstaande tips gaat het jou wel lukken om én thuis te werken én het leuk te houden voor iedereen.

 

1. Zorg voor een goede dagplanning

Het klinkt misschien een beetje te overdreven en er zijn genoeg loedermoeders die hier met de pet naar gooien 😉 maar wil je het jezelf en de kinderen makkelijk maken? Dan is een goede dagplanning cruciaal. Kinderen hebben nu eenmaal behoefte aan structuur, ook als dingen anders gaan dan ze gewend zijn. Zorg daarom voor een goede planning en betrek je kinderen hier ook bij. Houd bij het plannen rekening met het feit dat kinderen in de ochtend het drukst zijn en de meeste energie hebben. Gebruik dit om deze tijd in te plannen voor schoolwerk. Dan is er nog concentratie.

Betrek het hele gezin bij het plannen van de dag. Maak een middagje vrij, bestel een groot stuk karton en ga met z’n allen aan tafel zitten. Voor iedereen van het gezin wordt een duidelijke dagindeling gemaakt. Vergeet daarbij vooral niet pauzes in te plannen. Ook vrije tijd die je samen doorbrengt wordt op de dagplanning aangegeven. De dagplanning voor het hele gezin wordt op een centrale plek gehangen. Op die manier weet iedereen wanneer welke taak gedaan moet worden. Geef ook de tijden van werken voor mama en papa aan.

Een kleinere dagplanning maak je voor elk kind apart. Deze dagindeling kun je dan op de kamer van je kind hangen. Stem de dagindeling af op de leeftijd van je kind. Voor kleine kinderen kun je werken met pictogrammen of tekeningen.

 

2. Thuiswerken: maak gebruik van digitale hulpmiddelen

We leven in een tijd dat we plat gebombardeerd worden met allerlei digitale dingen. Maak hier gewoon gebruik van. Er zijn voldoende educatieve filmpjes op Youtube te vinden. Daarnaast kun je voor kinderen bij Bol.com luisterboeken aanschaffen voor maar 0,01 cent. Of zet de kinderen gewoon een keer een half uurtje voor de tv om een leerzame uitzending te kijken.

Twijfelde je al langer om een gameconsole aan te schaffen? Niet twijfelen maar gewoon doen. Natuurlijk kun je je schuldig voelen, maar niemand gaat je veroordelen als je je kinderen nu af en toe wat langer voor een tv zet. Gebruik jij de tijd dat je kinderen rustig een filmpje kijken om te gaan werken. Spreek met je kinderen af dat ze je in die tijd ook niet mogen storen tenzij het echt dringend is, anders gaat de tv of de game direct uit.

 

3. Thuiswerken in shiftverband

Het klinkt misschien gek, maar als het op de een of andere manier haalbaar is: werk dan in shiftverband met je partner. Zorg dat jullie om beurten tijd vrij maken voor de kinderen, zodat de ander ondertussen kan werken. Laat de kinderen in de ochtend vooral aan school werken. Dan zijn ze nog fris en fit en kunnen ze zich het beste concentreren. Stem jullie werkroosters met elkaar af en zorg dat er altijd iemand beschikbaar is voor de kinderen. Zorg er wel voor dat jullie je aan de dagindeling houden. Dus niet omdat papa nu aan de beurt is mogen de kinderen zich uitleven doen wat ze willen. Help de kinderen om de beurt met hun schoolwerk.

Vaak hebben kinderen het in de middag wel gehad met de dag. Althans, er is dan sprake van een kleine inzinking. Het schoolwerk is gedaan, er is pauze (lunch) geweest, dus tijd om iets anders te doen. Als het mogelijk is laat de kinderen dan op het balkon of in de tuin spelen. Zorg voor voldoende vermaak in de tuin in de vorm van een trampoline, fietsje, glijbaan, schommel enz. Spreek af dat de kinderen minimaal een uurtje buiten spelen. Hierdoor raken ze niet alleen overbodige energie kwijt, ze krijgen ook vitamine D binnen. Daarnaast is het weer eens wat anders dan binnen opgesloten te zitten. Ondertussen kunnen jij en je partner aan het werk gaan.

 

Thuiswerken met kinderen 5 tips om er een succes van te maken partner

 

4. Verschuif de slaaptijden van de kinderen

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en is geen tip die je vandaag of morgen direct toe kunt passen. Maar, als je de mogelijkheid hebt is het zeker een aanrader. Zoals het er nu naar uitziet zal de datum van 6 april niet haalbaar zijn. De verwachting is dat de scholen langer gesloten zullen blijven. Maak hier gebruik van en laat de kinderen elke dag een beetje later opblijven. Als ze later opblijven zullen ze in de ochtend ook later opstaan. Die tijd kun jij dan gebruiken om ongestoord werk te doen. Daarnaast geeft het jou ook de mogelijkheid om de dag rustig op te starten.

Aan de andere kant: merk je dat je kind toch eigenlijk nog echt een middagslaapje kan gebruiken? Doe het dan! Leg je kind even in bed en gebruik deze tijd om thuis te werken.

 

5. Wees vooral niet te streng met jezelf en de kinderen

Natuurlijk zou je het liefst willen dat alles op rolletjes loopt. De kinderen doen braaf hun schoolwerk, zonder ruzie en gedoe, jij krijgt alle tijd om je werk te doen en in de middag zijn jullie allemaal gezellig bij elkaar. De realiteit is helaas vaak heel anders dan dat je je voorgesteld hebt. Thuiswerken en voor de kinderen zorgen klinkt als een ideaalbeeld, maar dat is niet zo. Het zijn twee dingen die soms heel moeilijk met elkaar te combineren zijn. Het is een nieuwe situatie waarin iedereen moet wennen. Geef het de tijd. Maak je niet al te druk. Laat je vooral niet beïnvloeden door alle moeders die het op social media allemaal goed voor elkaar lijken te hebben. Ze kunnen nog zo veel zeggen en foto’s plaatsen, jij weet niet of dit een momentopname is. Een foto van ruziënde kinderen zal geen enkele moeder heel snel plaatsen.

Dus, wees niet te streng voor jezelf. Doe je best, laat alles op je afkomen en ga mee met de nieuwe situatie. Hoe relaxter jij hierin staat, hoe makkelijker je kinderen zich aan zullen passen aan alles. Kinderen voelen namelijk haarfijn aan hoe jij tegen dingen aankijkt. Als jij overal tegenop kijkt, dan maak je het voor je kinderen en jezelf onnodig moeilijk. En alsjeblieft: zie de kinderen niet als een last! Het is voor iedereen onwennig en anders dan anders.

 

Wat doe jij om het thuiswerken met kinderen te vergemakkelijken?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWaarom tanden poetsen van kinderen en tips om het leuk te maken
Volgend artikelSpeelgoed om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen

7 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in