gefeliciTAART.nl - Black Friday

Je hebt slechte vragen en vragen die echt niet kunnen. Waarom heb je nog geen kinderen? Is de slechtste vraag ooit. En dit zijn de redenen dat je deze vraag nooit aan koppels moet stellen. Ook niet als je heel close bent met dit stel.

 

Kinderen: een vrije keuze of een verplichting

Voor veel mensen lijken kinderen er gewoon bij te horen. Zeker als koppels of beter gezegd de vrouw een bepaalde leeftijd bereikt heeft. Als er dan na jaren nog geen kinderen zijn dan beginnen velen in de omgeving zich te roeren. Vragen als: ‘Wordt het geen tijd om aan kinderen te beginnen?’ ‘Waarom heb je nog geen kinderen?’ of zelfs ‘Denk eraan: je bent niet meer de jongste’ worden met regelmaat gesteld. Net zo erg: komt er geen tweede? Toch zijn dit allemaal vragen die je beter niet kunt stellen en wel om de volgende redenen:

 

1. Alleen omdat je zelf jong moeder bent geworden wil dat niet zeggen dat iedereen jong kinderen wil

Dat je zelf de keuze hebt gemaakt om jong moeder te worden wil nog niet zeggen dat iedereen maar jong moeder moet worden. Natuurlijk, hoe ouder je bent hoe meer risico een zwangerschap met zich meebrengt. De keerzijde hiervan is echter ook dat niet iedereen op jonge leeftijd klaar is voor kinderen. Kinderen brengen veel verantwoordelijkheid met zich mee en dat wil en kan niet iedereen opbrengen. Houd hier rekening mee. Zelfs al is een vrouw al de dertig gepasseerd, wil dat nog niet zeggen dat ze klaar is voor een kind.

 

2. 50 miljoen mensen zijn onvruchtbaar

Stel je eens voor dat het koppel waar jij aan vraagt waarom ze nog geen kinderen hebben te kampen hebben met onvruchtbaarheid bij één van de twee. Hoe kwetsend moet je vraag dan wel niet zijn! Misschien willen ze niets liever dan kinderen, maar is het gewoon niet mogelijk. Of moeten ze hiervoor de medische mallemolen in en willen ze dat nog even voor zichzelf houden. Als je bedenkt dat er wereldwijd maar liefst 50 miljoen mensen zijn die onvruchtbaar zijn, dan weet je niet of dit ook het geval is bij mensen in je naaste omgeving. En dat mensen hier niet mee te koop lopen spreekt voor zich.

 

3. Andere redenen om (nog) niet aan kinderen te beginnen

Onvruchtbaarheid is slechts één van de vele redenen dat iemand niet aan een kind wil of kan beginnen. Soms spelen ook andere dingen een rol, zoals bijvoorbeeld de financiële situatie van iemand. Daarnaast moet een relatie ook stabiel zijn om een goede basis te kunnen bieden aan een kind. Andere redenen om (voorlopig nog) niet aan kinderen te beginnen zijn: een slechte gezondheid, waardoor het bij 1 kind blijft of het bouwen aan een carrière.

 

4. Je biologische klik tikt

Ook een vaak gehoorde uitspraak, vooral van (schoon)moeders: ‘Denk eraan, je biologische klok tikt’. En ook bedankt! Veel vrouwen die hiermee te maken krijgen zijn zich hier ook heel bewust van. Het is dan niet leuk als je deze vrouwen herinnert aan het feit dat ze ouder worden en straks geen kinderen meer kunnen krijgen. Soms is er geen partner waarmee de vrouw een baby kan krijgen, lukt makkelijk zwanger raken gewoon niet of is de vrouw in kwestie al lang bezig met IVF zonder dat je hiervan op de hoogte bent.

 

5. Sommige mensen willen gewoon geen kinderen

Naast alle bovengenoemde redenen kan het ook gewoon zo zijn dat iemand echt geen kinderen wil. Het is ook geen noodzaak: een kind neem je uit liefde en niet omdat iedereen denkt dat het erbij hoort. Het is een keuze die jij samen met je partner neemt en daar behoort niemand zich mee te bemoeien. Mochten ze er later spijt van krijgen dan is dat hun keuze geweest en niet de jouwe.

 

 

Jij weet niet wat anderen doormaken

Wellicht is het gewoon heel lief bedoelt van je, maar stop met het stellen van vragen aan koppels. Jij weet niet waar zij op dat moment doorheen gaan. Zelfs al weet je er wel iets van, probeer je er dan zo min mogelijk in te mengen. Vaak lopen mensen niet met hun problemen te koop. Misschien is de relatie op dat moment niet al te best of spelen er andere zorgen, waardoor een kind niet in het leven van het koppel past.  Of hebben ze al een (aantal) miskramen gehad waar jij niets vanaf weet. Stel geen vragen die anderen misschien kunnen kwetsen of er zelfs voor kunnen zorgen dat ze met tranen naar bed gaan. Vraag in plaats daarvan hoe het gaat en richt je op andere zaken.

 

Heb jij wel eens te maken gehad met ongemakkelijke vragen toen je (niet snel genoeg) zwanger werd?

Waarom heb je nog geen kinderen Is de slechtste vraag ooit

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe wraak van de Ninja
Volgend artikel8 Tips en ideeën voor de broodtrommel

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in