Als moeder ren je dagelijks van hot naar her. Door al het werken, zorgen voor de kinderen en het huishouden kun je wel eens je geduld verliezen of je minder gelukkig voelen als moeder. Herkenbaar? Zo wordt je in 6 stappen een gelukkige moeder.
Table of Contents
Je kunt niet altijd een gelukkige en blije moeder zijn
Alhoewel veel moeders zich op het schoolplein of elders niet anders voordoen: het is onmogelijk om altijd maar blij en gelukkig te zijn. Natuurlijk ben je blij met je kinderen, natuurlijk maken zij je gelukkig. Maar als je honderd keer achter elkaar moet vragen of ze nu eindelijk een beetje stiller kunnen zijn of hun troep op willen ruimen, dan kan dit gevoel je wel eens in de steek laten. Sterker nog: er zijn genoeg momenten waarop je als moeder je kinderen wel eens achter het behang zou willen plakken. Hierin zal elke moeder zich wel herkennen denk ik.
Dat is ook helemaal niet erg. Hoe graag je het ook zou willen, het is onmogelijk om altijd een blije en gelukkige moeder te zijn. Je bent immers mens met alle gevoelens en emoties en daar horen ook minder leuke reacties bij. Hoe goed je routine ook werkt, hoe goed je alles probeert te plannen, er zullen altijd situaties ontstaan waarin je uit je hum bent of uit je slof schiet. Er is echter wel een verschil in hoe je zulke situaties benadert. Denk eraan: hoe jij op een situatie reageert heeft heel veel impact op je kind. Niet alleen op je kind overigens, ook op de rest van het gezin. Een slecht humeur van één gezinslid kan iedereen beïnvloeden.
Twee dingen die gelukkige moeders nooit doen
Er zijn gelukkig wel manieren om gelukkiger en blijer te worden en dingen door dingen die in je leven gebeuren op een andere manier te benaderen. Dit zijn de do’s en don’ts.
- Ontkennen dat je niet blij bent, sterker nog dat je gefrustreerd bent werkt averechts. Dit versterkt je gevoelens alleen maar en maakt de situatie nog moeilijker
- Aan de andere kant: alles maar uiten is ook niet goed. Door blijven zagen over problemen lost deze niet op, maar zorgt er juist voor dat je brein zich niet kan richten op het zoeken naar een oplossing. Dat is slecht voor je gezondheid.
Klinkt een beetje tegenstrijdig: aan de ene kant moet je je gevoelens de ruimte geven en aan de andere kant moet je deze niet uiten. Daarom deel ik hieronder 6 stappen om een gelukkig en vooral blije moeder te worden.
Zo wordt je in 6 stappen een gelukkige moeder
Allereerst: zelfs de meest blije of gelukkige moeder is wel eens minder blij. Mocht het een keer tegen zitten of je denkt dat je op het punt staat om uit je slof te schieten, tel dan tot 10 en volg onderstaande stappen op. Niet alles werkt voor iedereen, dus kijk even wat het beste in welke situatie voor jou werkt.
1. Benoem je gevoelens
Gebruik één of twee woorden om je gevoelens te beschrijven. Begin daarbij met: ‘Ik voel me…’, bijvoorbeeld: ‘Ik voel me gestrest of ik voel me vervelend.’ Op het moment dat je namelijk in de stress schiet, je ergert of uit je hum bent schiet de amygdala in je brein in een soort noodtoestand. Voor je brein zijn zelfs de kleinste dingen die je overdag meemaakt en jouw een onplezierig gevoel geven reden om in de overlevingsstand te gaan.
Door je gevoelens met slechts één woord te benoemen geef je een signaal af aan je brein om tot rust weer te keren. Het is daarbij belangrijk om het woord ‘voelen’ te gebruiken in plaats van het woord ‘zijn’. Dus niet ‘ik ben gestrest’, maar ‘ik voel stress’. Hierdoor wordt het gevoel losgetrokken van de staat waarin je verkeerd. Het is makkelijker om een bepaald gevoel kwijt te raken als je aangeeft dat je zo voelt, in plaats van dat je zo bent. In feite is het een truc om je brein te misleiden en de rust te doen weerkeren.
2. Zeg hardop ‘Dit heeft geen betrekking op mij’
Mocht je kind iets gedaan hebben dat onredelijk is en helemaal verkeerd, dan heb je al snel de neiging om boos te worden en uit je slof te schieten. Om te voorkomen dat je tegen je kind onredelijk wordt en het helemaal verkeerd aanpakt, kun je beter eerst het volgende tegen jezelf zeggen: ‘Het gaat niet over mij, maar over mijn kind’.
Stel je stapt op het zoveelste Lego blokje die dag en natuurlijk draag je geen pantoffels. Dan is dat zeer pijnlijk en wil je het liefst uit je slof schieten, want je hebt het al 100 keer gezegd. Dit is niet jouw schuld, jij hebt het al zo vaak gezegd. Toch heeft het geen nut om daarover tegen je kinderen te schreeuwen. Dat zullen zij niet begrijpen en werkt averechts.
Tel tot 10 en leg uit waarom je niet blij bent. Laat ze desnoods voelen dat een Legoblokje behoorlijk pijn kan doen (laat ze voorzichtig zelf op een blokje stappen). Door een beetje afstand te nemen kun je beter reageren, waardoor de kinderen niet bang worden, maar de situatie beter begrijpen en het voortaan anders aan zullen pakken. (let wel: ik zeg niet dat je kinderen met fluwelen handschoenen aan moet pakken en nooit terecht moet wijzen, integendeel).
3. Knuffelen
Het is algemeen bekend dat knuffelen met de juiste persoon gelukshormonen vrijmaakt in je lichaam. Om overall meer rust in je leven te creëren en je gelukkiger te voelen moet je veel en vaak knuffelen. Dit zorgt er ook voor dat de amygdala tot rust komt en dat merk je in je hele lichaam. Spanningen gaan weg en je voelt je ontspannen.
Neem daarom geregeld de tijd om ook met je kinderen te knuffelen. Dat zorgt niet alleen voor een positieve reactie van jouw lichaam en van het kind, het versterkt ook nog eens jullie onderlinge band. Niet alleen als ze heel klein zijn, ook grotere kinderen hebben een knuffel nodig en omgekeerd. Zorg er wel voor dat een knuffel langer dan 6 seconden duurt voor het beste resultaat.
4. Bewegen en ontspannen
Je hebt het vast al vaker gehoord: bewegen en ontspannen horen bij elkaar. Daarnaast kun je door lekker te bewegen even afstand nemen van bepaalde situaties, waardoor jij je beter voelt. Als drukke moeder kun je natuurlijk een vrij gaatje in je agenda zoeken om te sporten, maar het helpt al als je een blokje om gaat of even de beentjes losgooit in huis. Hoef je overigens niet alleen te doen. Gooi de volumeknop even omhoog en dans er vrolijk op los samen met de kinderen. Muziek helpt ook nog eens om het stresslevel in je lichaam te verlagen.
5. Zorg voor voldoende slaap
Klinkt bijna als iets magisch vooral als je kleine kinderen hebt? Met deze tips kun je in elk geval je kind leren doorslapen. Daarnaast is het belangrijk dat je hoe dan ook voldoende uren maakt, tenzij je tot het kleine percentage mensen behoort dat voldoende heeft aan 7 uur slaap per nacht of minder. Dus, doet je kind een middagdutje, neem dan zelf ook de tijd om even te slapen. De ideale tijd voor een powernap is 25 minuten. Mocht je wat meer slaapgebrek gehad hebben in de nacht, zet je wekker dan pas 90 minuten later om even goed en diep te kunnen slapen.
6. Doe 5 positieve dingen
De wetenschap is het erover eens: als je een ratio aanhoudt van 5:1, dus 5 positieve dingen tegenover 1 negatieve ervaring dan ben je gelukkiger. Als je dus het gevoel hebt dat je gevoel als blije moeder in het gedrang is, zorg dan voor 5 goede ervaringen. Dus: je ergert je aan het niet opruimen van de kinderen dan zorgt dat voor negatieve gevoelens. Als je met je kinderen knuffelt, danst, beweegt of even zorgt voor wat positieve dingen, dan herstel je sneller van je negatieve gevoelens. En alleen zo wordt je in 6 stappen een gelukkige moeder.
Wat doe jij als moeder om je gelukkig te voelen?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek de Magische Wereld van Klorofil speelsets + winactie - 23 december 2024
- Clementoni Vormen en Kleuren en Alfabet – spelenderwijs leren - 12 december 2024
- Review: Leo the Firefighter Cat voor de Switch - 12 december 2024