gefeliciTAART.nl - Black Friday

Eten is voor sommige ouders een behoorlijke strijd. Wil je dat je kind alle benodigde vitamines en mineralen binnen krijgt zonder strijd? Zo help je jouw kind als het een moeilijke eter is.

 

Kinderen en eten

Waar het ene kind probleemloos alles eet wat het voorgeschoteld krijgt is een ander kind kieskeurig of zelfs lastig. Er zijn kinderen waarbij eten een grote strijd is. Kinderen die zeer kieskeurig zijn, waarbij ouders zich zelf zorgen moeten maken of het kind de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Of je kind alleen af en toe of juist dagelijks kieskeurig is, met onderstaande tips krijgt een moeilijke eter alle voedingsstoffen binnen.

 

Zo help je jouw kind als het een moeilijke eter is

Een gevarieerd voedingspatroon is onmisbaar voor je kind. Door de juiste voedingsstoffen wordt het immuunsysteem versterkt, groeit je kind goed en voelt je kind zich goed. Ervoor zorgen dat je kind de benodigde groenten en fruit eet, genoeg vitamine C, proteïne en antioxidanten binnenkrijgt kan echter nog een behoorlijke strijd zijn.

Leestip: Tips om de weerstand van je kind te verhogen

 

Geef als ouder het goede voorbeeld

Kinderen doen graag dingen die ouderen laten zien. Dat geldt op alle vlakken en zeker ook op het gebied van eten. Als jij als ouder het goede voorbeeld geeft zal je kind dit veel makkelijker en sneller oppikken. Woorden en uitleg waarom je kind iets moet eten hebben veel minder effect. Wil je dus dat je kind alles eet? Geef dan zelf het goede voorbeeld. Laat je kind zien dat je (veel) groente en fruit eet. Zet niet alleen een gezond tussendoortje voor je kind neer, maar eet zelf ook een gezonde snack.

 

Jong geleerd oud gedaan

Vanaf het moment dat je kind vast voedsel mag eten is het belangrijk dat je het met zo veel als mogelijk groente en fruit in aanraking brengt. Biedt vooral veel variatie aan, maar vergeet vooral niet dat het kind moet wennen aan nieuwe smaken. Geduld is daarom een belangrijke sleutel in het proces om je kind te laten wennen aan gezonde voeding.

 

Geduld, geduld en nog eens geduld

Een toverwoord in deze is geduld. Wist je dat het 10 – 20x kan duren voordat je kind gewend is aan een nieuwe smaak? Geef het dus tijd en blijf het voedsel geduldig aanbieden. Beloon je kind ook als het bijvoorbeeld wel probeert. Begin met één hap om het überhaupt te proeven. Vind je kind het eten niets? Maak het dan volgende keer een beetje anders. Soms helpt het namelijk om voedsel dat je op een andere wijze bereidt aan te bieden.

Denk daarbij aan zoete aardappel. De meeste kinderen vind dit niet lekker als ze het de eerste keer proeven. Je kunt zoete aardappel echter op verschillende manieren aanbieden: geroosterd, gefrituurd, gebakken, gepureerd of gewoon gekookt. Op die manier kun je achterhalen of het misschien aan de manier van bereiden ligt. Dit kun je vervolgens toepassen op groente, fruit, vlees en nog veel meer.

 

 

Laat je kind helpen

Kinderen vinden het ontzettend leuk om in de keuken te helpen. Soms heb je niet meer nodig dan de hulp van je kind om een moeilijke eter wel te laten eten. Betrek je kind bij het hele proces. Van het kiezen van de maaltijd tot het doen van de benodigde boodschappen. Daarna moet natuurlijk gekookt worden en daar kan je kind prima bij helpen.

Een goed hulpmiddel hierbij is het aanschaffen van leuke kookboeken voor kinderen.

 

Zo help je jouw kind als het een moeilijke eter is voorbeeld kind

Kinderen doen graag andere kinderen na

Als je kind echt een moeilijke eter is, dan is het handig om eens in de naaste familie- of vriendenkring te kijken naar een kind dat juist een hele makkelijke eter is. Vaak imiteren kinderen niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. Door een makkelijke eter (kind) uit te nodigen kun je je kind ook makkelijker iets laten proeven of eten. Overigens werkt dit alleen als er vanuit jouw kant geen druk gezet wordt. Dus er de hele tijd bovenop zitten en het andere kind loven dat het zo makkelijk eet en alles lust, zal alleen maar averechts gaan werken voor jouw kind. Moedig alleen het proeven aan.

 

Kook niet apart

Hoe lastig het ook is met een moeilijke eter: zorg dat je niet in de verleiding komt om apart te koken voor je kind. Vanaf het moment dat je apart gaat koken voor je kind (tenzij dit om medische redenen is) ben je nog verder van huis. De kans dat je kind dan nog moeilijker wordt wat eten aangaat is zeer groot.

Zorg dus dat je kind altijd hetzelfde gezonde voedsel krijgt als jij. Geeft het echt problemen omdat je kind niets wil eten, dan kun een klein compromis sluiten. Zeg dat je kind per maaltijd 1 ding mag benoemen dat hij/zij niet wil, maar dat de rest gewoon gegeten moet worden.

 

 

Maak eten visueel aantrekkelijk

Niet voor niets eten we zelf graag in een restaurant. Niet alleen omdat het eten daar heerlijk smaakt, maar ook omdat het eten leuk opgediend wordt. Voor kinderen is eten ook maar gewoon eten. Maak het aantrekkelijk door bijvoorbeeld figuren van fruit en groente te maken. Maak van een boterham een kunstwerk. Voorbeelden zat als je bijvoorbeeld zoekt op Pinterest. Eten doe je namelijk niet alleen met je mond, maar ook met je ogen.

Zo help je jouw kind als het een moeilijke eter is eten leuk presenteren

Verstop groenten en fruit in het eten

Weigert je kind echt groente te eten of bijvoorbeeld vlees? Dan zou je dit in het eten kunnen verstoppen. Het enige dat je nodig hebt is een pureerstaaf of een blender. Pureer de groente, waardoor deze wel in de saus, maar niet meer zichtbaar is. Of maak gevulde soep, waarbij je gewoon alles pureert. Van gepureerd fruit kun je ijs maken, dat vinden de meeste kinderen heerlijk.

 

 

Doe deze dingen vooral niet als je een moeilijke eter hebt

  • Dwingen en/of straffen: voeding mag nooit tot dwang of straffen leiden, omdat dit averechts kan werken en voor nog meer afweer zorgt
  • Grote porties opscheppen
  • Verwachten dat je kind elke dag zijn bord op eet. Ook kinderen hebben niet altijd even veel honger
  • Zoetigheid aanbieden als beloning als je kind groente eet
  • Je kind een schuldgevoel proberen aan te praten door te zeggen hoe ondankbaar het is, terwijl er kinderen rondlopen die geen eten hebben
  • De hele dag door zoet drinken geven, beter is om dan een keer sap te geven (vers, zonder toegevoegde suikers) en voor de rest water of ongezoete thee
  • Net als jij zal je kind niet alles lusten. Geef je kind de kans om bepaalde dingen niet te hoeven eten, omdat hij of zij het gewoon echt niet lust

 

 

Meer informatie over eten voor kinderen van 4 – 13 jaar vind je hier.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste sieraden voor moeders
Volgend artikelHuidverzorging voor moeders: tijdbesparend en duurzaam

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in