gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wordt je kind midden in de nacht gillend wakker? Dan heeft je kind last van nachtschrik. Night terrors of nachtangst bij kinderen alles wat je moet weten. Wat is nachtangst? Wat is de oorzaak van night terrors? Wat kun je doen tegen Pavor Nocturnus en veel meer.

 

 

Slaap bij kinderen

Net als met zo veel dingen kan ook de slaap van je peuter of kleuter heel anders verlopen als bij jou. Niet zo gek natuurlijk, je kind moet nog veel leren en ontdekken. Dit alles neemt je kind mee in de slaap en moet uiteindelijk verwerkt worden. Maar het is niet alleen de slaap zelf die anders is. Vaak begint dat al met het inslapen. Vaak gaat hier een heel rituaal aan vooraf. Ik schreef er al eerder een artikel over: Met deze tips laat je je kind goed slapen.

Daarnaast hebben kinderen een heel ander slaappatroon. Zij slapen over het algemeen veel langer, maar worden normaal gesproken ook veel vroeger wakker. Tot grote spijt van veel ouders die wel eens een dagje uit zouden willen slapen. Misschien kun je daarom eens deze 4 tips om je kind langer te laten slapen proberen.

 

 

Night terrors of nachtangst bij kinderen alles wat je moet weten

Slaapt je kind eindelijk en lijkt alles van een leien dakje te gaan, wordt je peuter of kleuter midden in de nacht gillend wakker. Blijkt je kind last te hebben van nachtschrik, een slaapprobleem dat voorkomt bij jonge kinderen. Geen idee waar het over gaat? Lees dan snel verder en ontdek alles over night terrors bij peuters en kleuters.

 

Wat is nachtangst?

Nachtangst staat ook wel bekend als night terror, nachtschrik of de Latijnse naam Pavor Nocturnus. Het heeft veel weg van een nachtmerrie, alleen gaat dit nog een stapje verder. Heeft je kind last van night terrors dan wordt het midden in de nacht krijsend en gillend wakker. Je kind kan daarbij om zich heen slaan. Als je probeert met je kind te praten dan zul je hier geen reactie op krijgen, het is namelijk niet wakker, maar verkeert in een soort slaapfase. Je kind zal niet reageren op troosten, aanraken of knuffelen.

Je kind kan in grote paniek zijn wat zich uit in:

  • Zweten
  • Snelle hartslag
  • Angst
  • Snelle ademhaling
  • Rood gezicht

Deze nachtelijke onrust duurt meestal maar een paar minuten, maar voor jou als ouder kan dit een eeuwigheid lijken. Vooral het gekrijs gaat door merg en been en zal ook door de buren gehoord kunnen worden.

Overigens hebben kinderen van 3 – 5 jaar hier het meeste last van. Alhoewel alle kinderen tussen 3 en 12 jaar last kunnen krijgen van nachtangst.

 

 

Wat is de oorzaak van night terrors?

Misschien vraag je je af waar deze intense onderbreking van het slaapritme nu eigenlijk vandaan komt. Er zijn hier verschillende theoriën over, de juiste oorzaak is echter niet helemaal te achterhalen. Volgens het slaapcentrum Slingeland ziekenhuis komt de onderbreking van de slaap bij kinderen door:

  • Stress
  • Erfelijkheid (als één van de ouders last had van night terrors kan het kind dit ook hebben)
  • Overgang naar diepe slaap verloopt niet soepel: kind wordt wakker tijdens diepe REM-slaap
  • Onregelmatig slaappatroon
  • Slaapgebrek
  • Deel van hersenen wakker, andere deel in slaaptoestand
  • Angst
  • Traumatische ervaringen
  • Medicatie

Vooral bij kinderen tussen 3 – 5 jaar lijkt de oorzaak van Pavor Nocturnus te liggen in stress/ te veel indrukken op een dag. Maar ook een onregelmatig slaappatroon kunnen nachtschrik uitlokken.

 

 

Wat kun je doen tegen Pavor Nocturnus?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende oorzaken voor nachtangst. Helaas heb je op nagenoeg geen enkele invloed. Natuurlijk kun je zorgen voor minder stress, minder veel indrukken en kun je angst proberen weg te nemen. Maar helaas is dat nog geen garantie dat je kind kan genieten van de broodnodige diepe slaap.

Een vast slaapritme lijkt ook te helpen. Daarom is het al voor het slapen belangrijk om je kind tot rust te brengen. Werken met vaste rituelen heeft daarbij de sterke voorkeur, omdat je kind en de hersenen van je kind zich dan in kunnen stellen op de slaap.

 

Wanneer ontstaat nachtschrik?

In principe ontstaat deze nachtelijke onrust in de eerste 2 – 3 uur nadat je kind in slaap is gevallen. Heeft je kind echter een verstoorde slaapcyclus? Dan kan het zomaar gebeuren dat je kind veel later in de nacht gillend wakker wordt. Als je peuter of kleuter hier eenmaal last van heeft gehad, dan kan zich dit herhalen. Vaak op hetzelfde tijdstip. Je kunt hier weinig aan doen.

Sommige kinderen hebben wekenlang elke nacht last van deze aanval. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een kind meerdere night terrors per nacht krijgt. Gelukkig zijn dit over het algemeen uitzonderingen. Soms verdwijnen de aanvallen ineens, om dan weken of maanden later weer terug te komen.

Night terrors of nachtangst bij kinderen alles wat je moet weten tips

 

Hoe lang houdt een night terror aan?

Het is natuurlijk vreselijk om je kind zo te zien. Daarbij zorgt het gegil niet alleen van onderbreking van jouw nachtrust, maar ook van de buren. Gelukkig duurt een aanval meestal niet langer dan een paar minuten. Na maximaal een half uur zal je kind weer rustig worden en zijn slaap hervatten alsof er niets gebeurd is.

Overigens zal je kind zich de volgende ochtend niets herinneren. Grote kans dat je kind fris en fruitig opstaat, terwijl jij het liefst nog een uurtje langer zou willen liggen.

 

Behandeling van Pavor Nocturnus

Helaas voor jou als ouder is er geen behandeling mogelijk of nodig voor deze nachtelijke onderbrekingen. Wel zijn er een aantal dingen die je als ouder kunt doen:

  • Zorg voor een veilige slaapplek, zodat je kind zich niet bezeert als het slaat en schopt
  • Laat je kind met rust en maak het niet wakker
  • Word je kind elke nacht rond hetzelfde tijdstip wakker? Zorg dan dat je hem of haar 15 minuten eerder wekt
  • Breng de omgeving op de hoogte, zodat zij minder schrikken (ook even aan de buren melden!)
  • Zorg voor vaste slaaptijden en een vast slaapritueel

 

 

 

Wanneer naar de huisarts?

In principe hoef je hiervoor niet naar de arts te gaan. Mocht je echter twijfelen of houdt het weken of zelfs maanden aan? Dan zou je contact op kunnen nemen met de huisarts. Meestal wordt geadviseerd om niets te doen. In extreme gevallen kan voor een korte periode medicatie voorgeschreven worden.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelSpelenderwijs leren voor kinderen van 3 – 8 jaar
Volgend artikelAlles over anticonceptie van hormonaal tot natuurlijk

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in