gefeliciTAART.nl - Black Friday

Trekt je kind zomaar de kleren uit? Houd je kind ineens de adem in? 8 Gekke dingen die kinderen, maar iets heel anders betekenen. Met soms heel verrassende uitkomsten die jou als ouder helpen om je kind beter te begrijpen.

 

Sta jij soms ook versteld van het gedrag van je kind?

Misschien doet je kind wel eens dingen en kun jij alleen maar je hoofd schudden. Je begrijpt maar niet waarom je kind iets doet en vooral wat de achterliggende gedachte ervan is. Hoe vaak je je kind ook uitlegt dat het ermee op moet houden, het is aan dovemansoren gezegd. Tijd om eens nader in te gaan op bepaald gedrag van je kind en waarom je kind dit gedrag vertoond.

8 Gekke dingen die kinderen doen, maar iets heel anders betekenen

Onderstaande gekke dingen zijn vooral op kleine kinderen tot een jaar of 4 – 5 van toepassing. Hoe ouder kinderen worden, hoe makkelijker je met ze kunt communiceren. Daardoor wordt het voor jou als ouder ook makkelijker om bepaald gedrag te bespreken met je kind.

 

1. Adem inhouden/ breath-holding spells

De zogenaamde breth-holding spells is niets anders dan het inhouden van de adem of eigenlijk stoppen met ademen na een driftbui. Dit kan 1 minuut of zelfs langer aanhouden. In het ergste geval loopt je kind rood en blauw aan. Dat is voor elke ouder erg schrikken, maar je kind kan hier zelf weinig aan doen. Het is een reactie op boosheid, angst, pijn of een schok. Alhoewel het er hartstikke eng uitziet hoef je je in principe niet druk te maken. Het gaat vanzelf weer over. Is je kind eenmaal 4 of 5 jaar oud, dan houdt het er ook vanzelf mee op.

 

2. Constant kleren uitdoen

Erg onhandig, zeker als je in een openbare ruimte bent. Ineens zie je je kind zonder gene de kleren uittrekken. Dat is ook precies het geval: je kind heeft tot een bepaalde leeftijd geen schaamte, ook niet als het naakt is. Dus de kleren worden te pas en vooral te onpas uitgetrokken. De reden dat je kind de kleren uittrekt kunnen divers zijn. Misschien heeft je kind dit net geleerd en wil het zijn of haar nieuwe vaardigheid zo vaak als mogelijk gebruiken. Het kan ook zijn dat de kleren gewoon niet comfortabel zitten, maar je kind dit niet op een andere manier duidelijk kan maken.

 

3. Badwater drinken

Je moet er als ouder niet aan denken, maar veel kinderen drinken (wel eens) badwater. Voor kinderen is water water of dat nu uit de kraan komt of uit bad. Daarnaast wordt het bad toch ook gevuld met water uit de kraan? Tijdens het spelen in bad komt er veel water in de mond en dan is het niet zo gek om het badwater gewoon eens te proeven. Zorg er wel voor dat je kind hier niet te veel van binnen krijgt of gebruik natuurlijke middelen voor in bad.

8 Gekke dingen die kinderen doen, maar iets heel anders betekenen badwater drinken

 

4. Bonken met het hoofd

Sommige kinderen doen dit regelmatig, andere kinderen alleen zo nu en dan. Er zijn kinderen die hun hoofd tegen de muur of het bed bonken tijdens het in slaap vallen. Sommige kinderen worden zelfs midden in de nacht wakker en bonken dan met hun hoofd. Veel ouders maken zich zorgen als ze zien dat hun kinderen zo hardnekkig met hun hoofd bonken. Toch is het meestal geen reden tot zorg. Voor kinderen kan dit een manier zijn om tot rust te komen, vergelijkbaar met het zuigen op de duim of bijvoorbeeld het zuigen op een speen. Ook hiervoor geldt: je kind groeit er vanzelf overheen.

 

5. Dingen in de neus, oren en ogen stoppen

Kinderen doen er alles aan om de wereld te ontdekken. Dat dit niet altijd gaat zoals de ouders in gedachten hebben blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks tientallen kinderen op de EHBO post belanden omdat ze iets in hun ogen, oren of neus hebben gestopt. Dit is wel iets om in de gaten te houden, zeker als het de luchtwegen blokkeert.

Note: ik ben als kind ook op de SEH belandt nadat ik zo nodig een strijkkraal in mijn neus moest stoppen. Dat leek in eerste instantie goed te gaan, maar helaas. De kraal zat helemaal vast en uiteindelijk zag de kleuterjuf geen andere mogelijkheid dan mijn moeder te bellen om mij naar de dokter te sturen. Helaas, die nieuwsgierigheid om dingen uit te proberen heb ik nog heel lang behouden. Zelfs nu ben ik nog buitengewoon nieuwsgierig. Dat kan echter ook te maken hebben met het feit dat ik een vrouw ben 😉

 

6. Vreemde dingen eten

Je moet er niet aan denken, maar je kind probeert werkelijk alles. Dat varieert van slakken (mijn dochter doodleuk gedaan toen ze een jaar of 2 was en in de tuin aan het spelen) tot het eten van pulken. Werkelijk alles moet in de mond gestopt en geproefd worden. Dit is eveneens een voorbeeld van het feit dat kinderen de wereld aan het ontdekken zijn. En hoe doe je dat beter dan door alles te proeven? Zolang het bij onschuldige dingen blijft is er overigens niets aan de hand. Grote kans dat je kind zijn gezicht vertrekt als het iets in de mond gestopt heeft dat niet lekker smaakt.

 

7. Aan de haren trekken

Let wel: het gaat hier om kinderen die aan hun eigen haren trekken, dus niet aan het haar van een ander kind. Een kind tot 2 jaar trekt aan de eigen haren om zichzelf tot rust te brengen. Dat is hetzelfde als bonken met het hoofd of het zuigen op een speen. Een kind van 3  heeft door dat ouders dit misschien een minder leuk trekje vinden en gebruiken het om aandacht van de ouders te krijgen. Het maakt daarbij niet uit of de aandacht positief of negatief is. Voor oudere kinderen geldt: het trekken aan de eigen haren kan een teken zijn van ADHD.

8. Telkens uit hetzelfde boek voorgelezen willen worden

Het klinkt misschien heel gek, maar het voorlezen uit hetzelfde boek geeft het kind een soort van controle. Deze controle zorgt er dan weer voor dat een kind rustig wordt. Het is eigenlijk onderdeel van hun avondritueel en dat zorgt voor rust. Het kind weet dat het voorgelezen gaat worden. Voor je kind is het verhaal al bekend, waardoor het met een gerust hart de ogen kan sluiten en in slaap kan vallen.

Welke van bovenstaande dingen heeft jouw kind wel eens gedaan of doet je kind wel eens?

8 Gekke dingen die kinderen doen, maar iets heel anders betekenen voorlezen

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelSex tijdens de zwangerschap: antwoorden op de 6 meest gestelde vragen
Volgend artikelBewegen en sporten voor kinderen op een leuke manier

2 REACTIES

  1. Hier heeft de jongste eens een legoblokje (heel klein, rond en plat) van zijn oudere broer in zijn neus gestopt.
    Bij het niezen kwam deze er weer uit… Ze laten je soms werkelijk versteld staan

  2. Telkens hetzelfde boek willen lezen is heel herkenbaar. Ik probeer het ook een beetje te sturen door naast dat vertrouwde verhaal telkens een ander verhaal erbij te lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in