gefeliciTAART.nl - Black Friday

Heeft je kind altijd problemen met rekenen of wiskunde? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je kind last heeft van dyscalculie ook wel bekend als rekenzwakte. Ontdek nu alles wat je moet weten over dyscalculie of rekenzwakte. Wat is dyscalculie, hoe herken je dyscalculie, wat kun je eraan doen, hoe kun je je kind helpen bij dyscalculie en kan je kind rekenen op hulp en ondersteuning (vanuit school).

 

Wat is dyscalculie of rekenzwakte?

Rekenzwakte of dyscalculie is het wiskundige equivalent van dyslexie. Het is een zogenaamde deelvaardigheidsstoornis in rekenen bij kinderen die over het algemeen gemakkelijk leren en anders niet opvallen door leerproblemen.

Leerlingen met rekenzwakte hebben moeite om basisrekenvaardigheden te automatiseren. Wat ze al hebben geleerd, gaat telkens weer verloren als het niet voortdurend wordt geoefend en herhaald. Voor hen zijn getallen tekens zonder symbolische betekenis

Heeft jouw kind moeite om hoeveelheden correct in te schatten – en ook basisrekenoefeningen zijn een probleem? Dyscalculie, ook wel rekenzwakte genoemd, komt al op jonge leeftijd, in de kleuter- of basisschoolleeftijd, aan het licht.

 

Hoe herken ik of mijn kind echt dyscalculie heeft?

Dyscalculie is een vaardigheidsstoornis in rekenen – dit betekent in wezen dat kinderen die rekenzwakte hebben, op andere gebieden vaak gemiddeld tot zelfs bovengemiddeld begaafde leerlingen zijn. Kinderen met rekenzwakte vallen doorgaans steeds terug op “telkens opnieuw tellen”, waarbij ze vaak hun vingers gebruiken. Ook  kan je kind bijvoorbeeld grote moeite hebben met de tafels (vermenigvuldigen). Een ander opvallend teken zijn ook de moeilijkheden bij het inschatten van hoeveelheden.

Vaak is een goede graadmeter voor ouders de vraag: “Leert mijn kind anders graag, is het alert en geïnteresseerd, bijvoorbeeld al aan het lezen of het schrijven van geweldige kleine teksten, maar worstelt het verschrikkelijk met rekenopdrachten op school?” Dan is het de moeite waard om nauwkeuriger te kijken naar de oorzaak van de rekenproblemen – vooral als je kind nog op de basisschool zit, waar de rekenprocessen nog niet al te complex zijn.

In ieder geval moet er een test worden afgenomen worden door een specialist om dyscalculie vast te stellen. Ontdek hier meer over het vaststellen van dyscalculie, wie de test doet en wat je met de uitslag kunt doen.

Alles wat je moet weten over dyscalculie reken jeu des boules
Blocky is een leuke variant op jeu des boules maar dan met cijfers

 

Diagnose: dyscalculie

Bij het stellen van de diagnose rekenzwakte wordt naar met de volgende punten rekening gehouden:

  • Intelligentiequotiënt van het kind ligt boven de 70 procent
  • De rekenkundige prestaties in vergelijking met anderen van dezelfde leeftijd in de onderste 10 procent liggen
  • Dt niet het gevolg is van een ziekte, een neurologische stoornis of gebrekkig onderwijs (wat aantoont hoe belangrijk en moeilijk de afbakening is)
  • Het kind aanzienlijk slechter presteert in rekenen/wiskunde dan zijn intelligentie zou doen vermoeden.

 

Welke problemen zijn er bij de diagnose van dyscalculie?

Eén van de moeilijkheden waar je tegenaan kunt lopen is dat intelligentietests ook vaardigheden testen die nodig zijn voor rekenkundig/wiskundig leren. Daarom zal een IQ-test bij een kind met rekenzwakte automatisch iets lager uitvallen. Het kan dus zijn dat de afwijking tussen IQ en wiskundige test te klein is om dyscalculie duidelijk vast te stellen.

Angst kan ook gemakkelijk de resultaten van een rekenkundige/wiskundige test vertekenen. Bovendien kunnen leerlingen met dyscalculie nog steeds worden beïnvloed door andere problemen zoals ADHD. Het onderscheiden en afbakenen van verschillende kwesties is niet gemakkelijk voor ouders, maar ook leertherapeuten hebben tijd nodig om dit te doen.

 

Waarom vroegtijdig herkennen van dyslexie belangrijk is

Hoewel de diagnose misschien een beetje moeilijk is, bevordert vroegtijdige herkenning van dyscalculie de leergroei aanzienlijk, net als bij dyslexie. Voor kinderen die altijd moeite hebben gehad met rekenen/wiskunde kan het een enorme opluchting zijn te weten dat ze niet “dom” zijn.

Voor kinderen is het uitermate belangrijk om goed met hun leerstoornissen om te kunnen gaan. Belangrijk is ook dat een kind weet dat de rekenstoornis “erkend” en onschuldig is en dat anderen er ook onder lijden. Dat betekent niet dat ze achterover kunnen leunen, want er komt veel leer- en oefenwerk op hen af. Maar op psychologisch vlak kan dit weten al voor opluchting zorgen, zeker als je kind meer tijd krijgt om zaken te begrijpen.

 

 

Dyscalculie en school: welke hulp kan je kind krijgen?

Als dyscalculie officieel vast is gesteld zal je kind in eerste instantie vooral veel meer oefenwerk krijgen. Daarnaast kunnen er met een officiële verklaring vanuit school dispenserende en compenserende maatregelen genomen worden, waardoor de druk bij je kind afneemt. Bij dispenserende maatregelen kun je denken aan het niet hoeven te maken van een bepaalde opdracht. Bij compenserende maatregelen gaat het bijvoorbeeld om het toestaan van het gebruik van extra hulpmiddelen of krijgt je kind (net als bij dyslexie) meer tijd voor een toets of examen.

Alles wat je moet weten over dyscalculie reken jeu des boules
Maak rekenen en wiskunde tastbaar met dit rekenspel van Formula

Je kunt dit spel overigens ook gratis online spelen via: http://www.playformula.nl. Wil je liever het fysieke spel? Bestel dit dan hieronder:

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

3 REACTIES

  1. Helaas zijn die testen als je ze particulier laat onderzoeken best prijzig. Helaas vind school het niet nodig om mijn dochter te onderzoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in