gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niets zo leuk als samen met je kind de keuken in te duiken om te bakken. Dat is niet alleen leuk als quality time met elkaar, maar stimuleert verschillende vaardigheden bij je kind. Daarnaast bevordert het ook de onderlinge band tussen jou en je kind. Ontdek nu 4 reden waarom jij moet bakken met je kind inclusief tips wat te bakken.

 

8 Redenen waarom jij moet bakken met je kind

De dagen worden korter, de avonden langer en in het weekend is het weer vaak te slecht om buiten iets leuks te ondernemen. Tijd om de keuken in te duiken om iets lekkers te bakken.

Zet even al je vooroordelen opzij en ga lekker samen aan de slag. Het opruimen van de troep, tussendoor snoepen en het feit dat er wellicht iets niet helemaal zo verloopt als je had gehoopt, zijn allemaal bijzaken die achteraf vaak reuze meevallen. Betrek je kind bij de voorbereidingen en het opruimen en maak er gewoon een gezellig middagje van.

Je kind haalt namelijk zo veel meer uit een middagje bakken samen met jou dan je zou denken, waaronder onderstaande vaardigheden:

 

1. Versterken van de familieband

Zoals door een Duitse studie is aangetoond, wordt in veel gezinnen niet alleen regelmatig met kinderen gebakken, maar gaf  84 procent van de ouders ook aan dat samen bakken daadwerkelijk goed is voor de familieband. Of het nu gaat om koekjes, cakepops, taarten of muffins maakt eigenlijk niet uit. Het draait vooral om samenwerken en je kind het gevoel geven dat het belangrijk is en kan helpen. Hiermee stimuleer je onbewust het verantwoordelijkheidsgevoel en geef je het signaal af dat je kind belangrijk deel van het gezin is.

 

2. Creativiteit

Bij het bakken wordt de creativiteit van je kind sterk gestimuleerd. Of het nu gaat om het gebruik van verschillende bakvormen, materialen of decoratie je kind wordt creatief. Dat zou zomaar een reden kunnen zijn waarom bakken met kinderen volgens de studie populairder is dan samen koken met kinderen. Zowel jong als oud kan zich met bakken creatief helemaal uitleven.

 

3. Geduld

Of het nu gaat om het maken van het deeg, geduldig voor het ovenraam zitten wachten op de gebakken koekjes of beginnen met versieren, het vereist allemaal geduld. Heb je een ongeduldig kind? Dan is dit een leuke manier om je kind geduld te leren.

 

4. Fijne motoriek en concentratie

Twee andere vaardigheden die je kind tijdens het bakken leert zijn fijne motoriek en concentratie. Dit begint al met het zorgvuldig klaar zetten van de ingrediënten op de werkplek, het voorzichtig breken van de eieren en het correct openen van de bakpoederverpakking.

En het gaat nog verder met het voorzichtig toevoegen van de bloem aan de mengkom, het kneden van het deeg, het voorzichtig beschilderen van de nog licht broze koekjes met een glazuurkwast en het voorzichtig aanbrengen van de decoratieve strooisels op de koekjes. Al deze typische activiteiten rond het bakken verbeteren de fijne motoriek, hand-oogcoördinatie en de concentratie van je kind.

 

5. Begrip van getallen

Een belangrijk onderdeel van bakken is tellen en wegen, met andere woorden getallen. Hiermee kun je niet vroeg genoeg beginnen en wat is er leuker dan dit spelenderwijs te introduceren? Op een leuke manier kun je met je kinderen beginnen te tellen, samen te wegen en meer. Het tellen kun je dan later doortrekken naar andere (speel) momenten, zodat je kind makkelijk en snel getallen herkent.

 

6. Opruimen en schoonmaken

Hoe leuk bakken ook is, als jullie klaar zijn moet er nog steeds werk verricht worden in de vorm van opruimen en schoonmaken. Betrek je kind hierbij en leer direct dat orde houden, hygiëne en schoonmaken nu eenmaal onderdeel is van bakken.

 

7. Bakken verhoogd het zelfvertrouwen

Of je nu oud of jong bent: iedereen is blij met een succesmoment. Als de zelfgemaakte muffins voor de neus van je kind staan zullen de ogen glinsteren en de kans is groot dat je kind zelfs in de handen klapt of een vreugdedansje doet. Dat is het moment dat het zelfvertrouwen van je kind groeit. Het hele proces van afwegen, kneden, versieren en uiteindelijk het eindresultaat zien: dit alles zorgt voor meer zelfvertrouwen.

 

8. Kennis over voedingsmiddelen

Jong geleerd is oud gedaan en met kennis over voedingsmiddelen kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. En ook hier geldt: spelenderwijs pikt je kind veel meer op dan je denkt. Als je tijdens het bakken precies uitlegt wat de verschillende ingrediënten zijn en waarom je deze gebruikt en waar ze vandaan komen, dan geef je je kind een schat aan informatie mee. Daarnaast kun je ongemerkt ook wat informatie delen over gezond eten. Welke ingrediënten zijn gezond en welke minder?

 

Tips wat te bakken met je kind

Natuurlijk kun je naar de supermarkt rennen en pakjes kopen, waarmee je iets kunt bakken met je kind, maar veel leuker is het om vanaf scratch te werken. Dat wil zeggen dat je alle ingrediënten zelf bij elkaar zoekt en dan aan de slag gaat. Dit heeft bovendien als voordeel dat je eventueel aanpassingen kunt maken als je kind bijvoorbeeld een voedselintolerantie of -allergie heeft.

Wat je met je kind kunt bakken is afhankelijk van je eigen ervaring met bakken en de leeftijd van je kind. Wat het altijd goed doet zijn koekjes. Vooral zandkoekjes zijn een groot succes met kinderen. Zoek je een ietwat andere variant dan kun je deze heerlijke Duitse kerstkoekjes maken (kunnen natuurlijk het hele jaar door gebakken worden). Iets avontuurlijker zijn deze piñata koekjes die gevuld en daarna versierd zijn. Heb je geen vormpjes? Dan maak je heel simpel en snel deze Duitse eierkoeken die je daarna kunt versieren.

Recept Pasen piñata koekjes speciaal voor kinderen
Pinata koekjes
Recept Amerikaner koekjes maken met kinderen
Eierkoeken versierd

Al deze koekjes kunnen naar hartenlust versierd worden. Voor de allerjongsten kun je ook deze makkelijke en snelle koekjes zonder geknoei maken. Ideaal voor mensen die geen bakervaring hebben, peuters die snel afgeleid zijn en moeders die geen zin hebben in veel geknoei en gerommel.

Bakken met peuters makkelijke en snelle koekjes 1

Daarnaast zijn cupcakes ook altijd heel leuk om samen te bakken. Net als met koekjes kun je met cupakes eigenlijk alle kanten op. Vooral het versieren van de cupcakes zal erg in de smaak vallen bij je kind. En hoe ouder, hoe ingewikkelder de recepten mogen zijn. Van een simpele egel cupcake tot de meer geavanceerde uilen cupcakes of deze griezelige spinnen cupcakes.

Recept egel cupcakes
Egel cupcake
Recept uilen oreo cupcakes
Uilen cupcake
Recept spinnen muffins chocolade cupcakes 1
Griezelige spinnen cupcake

Daarnaast kun je variëren van het maken van een simpele cake tot het in elkaar flansen van een heuse taart. Of je maakt deze heerlijke en vooral gezonde pizza taart (no bake) als een variant op een wat minder gezonde gewone taart.

In de keuken met kinderen fruitpizza maken pizza
Fruit pizza taart

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je je samen met je kind uitleven in de keuken.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTwister Air een verrassend leuke variant op het klassieke Twister spel
Volgend artikelDarmkrampjes en buikpijn bij baby: symptomen, oorzaken en tips wat te doen

9 REACTIES

  1. Hier is bakken echt een feest voor ons zoontje van bijna 3 (grotendeels omdat hij steeds met bloem staat te strooien.aps confetti haha). Wij maken ook vaak Rice Krispies treats, gaat best wel snel en hoeft de oven niet in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in