gefeliciTAART.nl - Black Friday

Er komt een nieuwe mijlpaal aan in het leven van je kind: het leert veters strikken. Dat kan vanuit school, maar kun je ook zelf thuis leren. Geen idee waar je moet beginnen? Hoe leer je je kind veters strikken? Ontdek het met deze tips.

 

Hoe oud leren kinderen veters strikken?

Hoe oud je kind veters leert strikken is afhankelijk van je kind (en jou). Kinderen die alleen schoenen met veters dragen zullen over het algemeen sneller willen leren strikken dan kinderen die schoenen met klittenband dragen. De meeste kinderen leren tussen 4 – 8 jaar veters strikken. Vaak wordt hier op school in groep 1 en 2 aandacht aan besteed.

 

Veter strikken fijne motoriek

Hoe beter de fijne motoriek van je kind is hoe sneller hij of zij veters kan strikken. Dus voordat je begint met veters strikken moet je kind al goed bezig zijn met fijne motoriek. Die kun je oefenen met tekenen, kleuren, knippen, kraaltjes rijgen en meer.

 

Hoe leer je je kind veters strikken? Ontdek het met deze tips

Is je kind zo ver dat het wil leren om de eigen veters te strikken, dan kun je onderstaande tips gebruiken om je kind hiermee te helpen.

 

1. Begin met eenvoudige oefeningen

Voordat je met veters strikken begint, laat het kind oefenen met het rijgen van veters in speciale oefenschoenen of met een speelgoed schoenveterbord. Dit helpt om vertrouwd te raken met de beweging van het rijgen van de veters.

 

2. Doe het stap voor stap voor

Laat je kind zien hoe het de veters moet vasthouden en hoe je de strik moet maken. Doe dit langzaam en herhaal indien nodig de stappen totdat je kind het begrijpt. Hieronder zie je nog een leuk filmpje om je kind makkelijk en snel te leren veteren:

 

 

3. Oefen met grote veters en schoenen

Begin met grotere en dikkere veters, omdat deze gemakkelijker vast te pakken zijn. Daarna kunnen ze geleidelijk overstappen op de kleinere veters van hun eigen schoenen.

 

4. Gebruik verschillende kleuren veters

Om het leren veteren makkelijker te maken kun je veters in verschillende kleuren gebruiken. Hierdoor ziet je kind gemakkelijk het verschil tussen de linker- en rechterkant van de schoen.

 

5. Maak het leuk

Probeer het leerproces leuk te maken door het om te zetten in een spelletje. Bijvoorbeeld, wie kan de snelste strik maken? Of oefen op een schoenveterbord dat kleurrijk en aantrekkelijk is.

 

6. Herhaal regelmatig

Net als bij elke vaardigheid is herhaling onmisbaar. Moedig je kind aan om regelmatig te oefenen, want oefening baart kunst.

 

7. Geduld en positieve bemoediging

Prijs en beloon je kind voor alle inspanningen en vorderingen, zelfs als het resultaat niet meteen perfect is. Positieve bemoediging zorgt ervoor dat het kind niet opgeeft en weet dat je achter hem of haar staat.

 

8. Zorg voor een goede houding

Help je kind om de juiste zithouding aan te nemen en de schoenen stevig vast te houden tijdens het strikken.

 

9. Leer een ezelsbruggetje

Sommige kinderen vinden het gemakkelijker om te leren als ze een ezelsbruggetje onthouden. Bijvoorbeeld: “Konijntje door het gaatje, om het paaltje en weer terug door het gaatje.”

 

10. Laat het kind zelf oefenen

Wanneer het kind de basisbeginselen begrijpt, stimuleer je kind dan om zelf de veters te strikken, zelfs als dat in het begin wat langer duurt. Calculeer dat ook in tijdens het ochtendritme, zodat je zonder stress de dag begint. Nog beter: laat je kind in de vakantie oefenen met veters strikken.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om de vakantie feestelijk af te sluiten
Volgend artikelZwangerschapsvergiftiging: alles wat je moet weten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in