gefeliciTAART.nl - Black Friday

Nieuwsgierigheid, aanleg en fysieke bouw bepalen het tempo waarin het lopen van jouw kindje zich ontwikkelt. Maar het tempo doet er niet zoveel toe, toch? Vaak zie je, na het kruipen, dat een kindje zich eerst op handen en voeten of op de knieën verplaatst. Of misschien verkent jouw kindje al tijgerend, achteruit kruipend of wippend de wereld. Ook goed! Misschien vinden deze ontwikkelingen wel plaats wanneer jouw kindje net 1 jaar geworden is….. Op naar de volgende fase.

 

De eerste stappen naar lopen

Na verloop van tijd zie je dat jouw kindje zich optrekt aan meubels of aan jou en probeert rechtop te gaan staan. Ben je vanaf nu bewust van het feit dat niet meer alle plekken in huis even veilig zijn voor jouw baby of dreumes. De eerste echte stapjes zijn aandoenlijk! Al waggelend verplaatst jouw zoon of dochter zich van het bankstel, naar de plantenpot en van de tafel naar jou. Pas na een tijdje durft jouw dreumes het aan zich om te draaien tijdens het lopen, achteruit de lopen of bijvoorbeeld tegen een bal te trappen.

De eerste kinderschoentjes

Het is verstandig om jouw kindje in de beginfase van het lopen vaak op blote voeten te laten lopen. Soms is het daar te koud voor en voor buiten niet ideaal natuurlijk. Een extra harde zool is voor een eerste schoentje niet aan te raden. De schoentjes mogen soepel, zacht en bewegelijk zijn waardoor het voor je kindje aanvoelt als hij of zij op blote voeten loopt. Hoe weet je dit? Pak de schoen die je op het oog hebt en buig deze alle kanten op. Lukt dat? Top!

De perfecte schoen voor jouw kindje die net begint te lopen? Die schoen omsluit het kindervoetje perfect, is gemaakt van natuurlijke materialen en is op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd. Het is belangrijk dat de schoentjes goed ademen en een antislip zool is aan te raden.

 

Over op stevige kinderschoenen?

Het is verstandig de schoenmaat van jouw kindje te laten opmeten door een professional in een schoenwinkel. Je koopt kinderschoenen voor een dreumes namelijk een maatje groter. Ook in deze volgende fase, wanneer je kindje al beter loopt, ben je het beste af met stevige schoenen met een soepel zool. Een nieuwe schoen vormt zich naar de voet van jouw kindje. Hoewel hergebruik zegeviert anno 2022 is dat voor de eerste paren niet aan te raden.

Leestip: Tips voor het kopen van goede kinderschoenen

 

Overige tips voor het leren lopen van jouw kindje

Natuurlijk ben jij zijn of haar grootste fan! Toont jouw kindje initiatief? Trekt jouw dreumes zich op aan meubels en in de box? Applaus! Een gladde ondergrond is minder fijn om op te leren lopen. Door te oefenen met jouw kindje op een vloer waar hij meer grip heeft, helpt hem.

Probeer een veilige omgeving te creëren waarin je kindje kan vallen zonder ernstige verwondingen op te lopen. Want dat vallen zal nogal eens gebeuren….. Ben alert op scherpe tafelpunten, ingewikkeld bedrading en de randen van dikkere vloerkleden. En natuurlijk ben jij het grote vangnet wanneer het even mis gaat.

 

Forceren? Nooit! Stimuleren? Jazeker!

Je merkt het, je ziet het en je voelt het wanneer jouw kindje er klaar voor is….. Klaar om te oefenen met lopen. Door op je knieën voor je baby te gaan zitten en je handen uit te steken wordt je baby gestimuleerd naar je toe te lopen. Denk je dat je kindje meer stimulans kan gebruiken in het proces van leren lopen? Schaf dan een loopfiets, loopwagen of loopauto aan.

Een loopstoeltje is een speeltoestel voor kinderen die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet kunnen lopen. De baby wordt ondersteund om rechtop te zitten in een zitje dat gedragen wordt door een metalen of kunststof frame op zwenkwieltjes. Het gebruik van deze loopstoeltjes wordt o.a. door veiligheid.nl afgeraden omdat er wereldwijd veel ongelukken met loopstoeltjes. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier.

Klaar voor het volgende avontuur? Bijvoorbeeld voor de eerste vliegen met je kindje? Check hier 10 belangrijke tips!

Auteur: Milou van Dooren-Weekers van reisblog www.nextdooren.com

Leren lopen – Welke schoentjes zijn geschikt voor jouw kindje

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel4 Dingen waar de meeste moeders een grondige hekel aan hebben (en terecht!)
Volgend artikelExtreme haaruitval na de zwangerschap: wat nu?

3 REACTIES

  1. Heel interessant artikel! Nog een paar maandjes en dan zal onze dochter haar 1e stapjes gaan zetten.

  2. Mijn dochtertje Alisha ze is vorige maand 1 jaar geworden kan vanaf gisteren lopen! Ik ben super trots alleen zit ik ook met welke schoentjes ik voor haar kan kopen , bedankt voor de tips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in