gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het houten babyhuisje dat al bijna 100 jaar bestaat, wint steeds meer terrein. Het klinkt toch ook als muziek in de oren? Frisse lucht, fluitende vogels en volop vitamine D verwelkomen jouw kindje tijdens het middagslaapje. Het is dan ook niet vreemd te noemen dat je deze konijnenhok-lookalikes steeds vaker bij de kinderopvang en BSO tegenkomt.

Wat is een Lutje Potje?

Een Lutje Potje is een houten huisje waarin jongere kinderen overdag buiten kunnen slapen. Het originele ontwerp behelst wielen aan de onderkant zodat de slaapcabine op ieder gewenst moment eenvoudig verplaatst kan worden. Een hor beschermt jouw slapende baby, dreumes of peuter tegen insecten en andere ongewenste gasten in het slaaphuisje.

In een reiswieg of buitenbox wordt jouw kindje minder of niet goed beschermd tegen wind, regen en felle zonnestralen. Het veilig buiten laten slapen van jouw kindje; met die gedachte is de Groningse Lutje Potje ontstaan.

 

Lutje Potje – Jouw kindje verantwoord buiten laten slapen en de gedachte van de huisarts…

Volgens dokter Posthumus uit Eenrum zijn licht en lucht essentiële benodigdheden voor jonge kinderen om ziekten buiten de deur te houden. In samenwerking met timmerman Van Til ontwierp deze huisarts daarom in de jaren 30 de ‘Lutje Potje’, dat zoveel betekent als ‘kleine kinderen’. De zuivere buitenlucht is gezond voor de longen van jonge kinderen, zeker wanneer er sprake is van astmatische aanleg, kinderen zouden dieper slapen door de omgevingsgeluiden van buiten en er wordt meer vitamine D opgenomen wanneer kinderen buiten slapen. Ook wanneer de Lutje Potje niet (volledig) in de zon staat. In de jaren ’30 was deze uitvinding bovendien een uitkomst voor moeders die op het land werkten en hun kinderen in de gaten wilden houden tijdens het middagdutje.

 

Denk ook na over…

Baby’s moeten na de geboorte erg wennen aan het leven buiten de baarmoeder en de aanwezigheid van ouders helpt hen daarbij. Dat heeft invloed op de hechtingsontwikkeling en draagt bij aan een gevoel van veiligheid van de baby. Ter preventie van wiegendood en ter bevordering van de hechtingsontwikkeling, wordt geadviseerd in ieder geval gedurende de eerste zes maanden, maar liefst het hele eerste jaar, baby’s in aanwezigheid van ouders te laten slapen.

Beslis daarom vanaf welk moment het buiten slapen past bij jouw kindje of dat het misschien minder geschikt is voor jouw kleintje. Sommige kinderen maken tot hun 4e levensjaar gebruik van het slaaphuisje en anderen slapen op hun 2e verjaardag al niet meer ’s middags.

 

Overige weetjes Lutje Potje

De Lutje Potje stond in 1967 in de landelijke spotlight toen een delegatie uit Eenrum een exemplaar aanbood aan prinses Beatrix en prins Claus, bestemd voor de pasgeboren Willem Alexander. Het is niet bekend of de koninklijke familie er ook daadwerkelijk gebruik van heeft gemaakt.

Wist je dat voor de kleur wit is gekozen vanwege de hygiëne en om warmte af te stoten? De voorkant heeft blauwe accenten omdat uit onderzoek is gebleken dat daar minder snel insecten op afkomen.

En wist je dat (online) verkopers van de slaaphokken verplicht zijn aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te voldoen? De veiligheidsregels worden constant aangepast. Alles wordt getest; de luchtcirculatie, de verf, de wieltjes, de sluiting, het gaas en ga zo maar door. Kortom, alles wordt in werking gesteld om jonge kinderen veilig buiten te laten slapen!

 

Een bijdrage van Milou van de blog nextdooren.com

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe Piraten van hiernaast 2: de ninja’s van de overkant + winactie
Volgend artikelDe meest kindvriendelijke bestemmingen in Europa

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in