Als kersverse ouder krijg je te pas en te onpas (goede) raad van andere (groot) ouders. Tussen alle goede adviezen zitten ook geregeld zaken die onder mythes vallen. Mythes die al door onze grootouders en hun ouders werden geloofd en daarom hardnekkig standhouden. Daarom duiken we vandaag in 11 mythes over je baby: wat is waar, deels waar of onzin?
Table of Contents
Advies voor kersverse ouders
Als je voor de eerste keer ouder wordt komt er heel veel op je af. Dat geldt zowel voor de moeder als de vader. Dan is niets fijner dan zo nu en dan raad en advies te krijgen van iemand die meer ervaring heeft. In veel gevallen wordt daarbij teruggevallen op de eigen ouders (grootouders van de baby). Maar ook andere ouders in de familie en vriendenkring worden geregeld om advies gevraagd. Nog vaker wordt echter ongevraagd (goed bedoelt) advies gegeven.
Leestip: 7 Onmisbare tips voor kersverse vaders
11 Mythes over je baby: wat is waar, deels waar of onzin?
Helaas zitten er heel vaak mythes tussen. Dingen die onze ouders of grootouders zo deden of dachten dat het zo was en dat wordt dan gewoon klakkeloos overgenomen. Dat terwijl nieuwe onderzoeken bijvoorbeeld uitgewezen hebben dat het heel anders ligt of in elk geval veel genuanceerder. Daarom vind je hieronder veel gehoorde mythes rondom je baby en wat ervan (deels) waar of helemaal onzin is.
1. Baby’s horen of zien niets na de geboorte
Een grote mythe die direct ontkracht moet worden. Alhoewel baby’s vooral de eerste paar dagen iets minder horen, is het gehoor het eerste zintuig dat in de buik ontwikkeld wordt. Sterker nog, zelfs in je buik kan de baby alles horen, weliswaar gedempt maar toch. Voor zien geldt hetzelfde. Je baby ziet in het begin nog niet zo scherp en vooral tot 30 cm, maar het is niet zo dat baby’s helemaal niet kunnen zien na de geboorte.
2. Duwt de baby pap of ander eten uit de mond? Dan moet je het gewoon terugduwen
Tja, dat is wel hoe het vroeger gebeurde, maar tegenwoordig weten we dat baby’s perfect aan kunnen geven als ze toe zijn aan ander voedsel. Blijft je kind de pap of vast eten uit de mond duwen met de tong? Dan is je kind nog niet klaar om de overstap te maken naar ander voedsel. Dwingen verhoogd de kans op verslikken.
3. Als de baby naar vast voedsel grijpt of kijkt is het er ook aan toe
Dit is pertinent een mythe. Baby’s moeten de wereld om zich heen ontdekken en daar hoort ook alles bij wat interessant is voor de ouders. Dus als je baby op je schoot zit terwijl je eet is de kans groot dat het een poging zal wagen om iets van je bord te pakken. Dat doet je kind niet per se omdat het toe is aan vast voedsel, maar omdat hij of zij ziet dat jij dat ook doet. Begin vooral niet te vroeg met de overstap naar vast voedsel, want de darmen van je baby zijn hier nog niet aan toe. Dat geldt pas vanaf 3 maanden, maar nog beter is om te wachten tot 4 – 7 maanden.
4. Baby’s huilen vaak zonder reden en huilen is goed voor de longen
Dat was een gedachtegang die vroeger geloofd werd. Daarom werden huilende kinderen vaak weggelegd, want er was geen reden om te huilen. Daarnaast was het goed voor de longen als de baby af en toe flink huilde. De wetenschap is echter inmiddels zo ver dat ze weten dat een baby nooit zomaar huilt.
Naast het feit dat een baby huilt vanwege honger, krampen en pijn of omdat het moe is of een volle luier heeft, kan een baby ook bij overprikkeling huilen. Alle indrukken zijn nieuw en dat kan ervoor zorgen dat je baby zich niet fijn voelt en moeite heeft om alles te verwerken. Dit uit zich in huilen. Zorg dus dat je je baby troost op het moment dat het huilt en jij zeker weet dat je alles gedaan hebt wat je kon doen.
5. Met drie maanden kunnen baby’s doorslapen
Je komt het zo vaak tegen: kersverse moeders die snakken naar een nacht doorslapen en ervan uitgaan dat een baby met drie maanden al moet kunnen doorslapen. Helaas is niets minder waar. Een baby die vanaf dag één doorslaapt is juist een alarmsignaal. Een baby moet de eerste tijd zowel overdag als in de nacht gevoed worden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zijn er baby’s die vrij snel doorslapen, maar dat zijn uitzonderingen of baby’s die weten dat ze genegeerd worden ook al huilen ze.
Overigens houdt doorslapen volgens de wetenschap in dat een baby 5 uur aaneen slaapt zonder onderbrekingen of de behoefte om te drinken. Dat is dus een heel andere benadering dan verwachten dat je baby 8 – 10 uurtjes per nacht doorslaapt.
6. Goed baby speelgoed zorgt voor slimmere kinderen
Spelen is ontzettend belangrijk voor elk kind, het is zelfs een mensenrecht. Maar dat wil niet zeggen dat een kind slimmer wordt van goed baby speelgoed. Al willen fabrikanten je anders laten geloven. Een kind dat het nieuwste speelgoed heeft met alle toeters en bellen wordt niet slimmer dan een kind dat met eenvoudige blokken hout, dozen of een bos sleutels speelt.
7. Te veel dragen is niet goed voor de rug van de baby
Een veelgehoorde mythe die heel snel de wereld uitgeholpen moet worden. De baby de hele tijd laten liggen is niet nodig. Sterker nog: eeuwen lang worden baby’s al zo dicht als mogelijk bij de moeder gehouden door deze te dragen. Dat gebeurd in heel veel niet Westerse landen nog steeds. Baby’s lopen geen schade op aan de rug als zij de hele tijd gedragen worden. Sterker nog: het is juist goed voor de ontwikkeling van je kind! De enige die last kan krijgen van de rug ben jij. Vooral als je niet gebruik maakt van een geschikte draagzak of draagdoek.
8. Er bestaat niets zoals een onderbuikgevoel van moeders
Veel mensen, vooral artsen doen dit af als grote onzin. Maar hoe vaak voelde jij als moeder al dat er iets niet klopte? Je kind bleef maar jengelen en de artsen konden niets vinden? Tot je met de vuist op tafel sloeg, want je onderbuikgevoel zei dat er iets mis was… Alhoewel hier geen bewijzen voor te vinden zijn kun je in 9 van de 10 gevallen als moeder perfect op je onderbuikgevoel vertrouwen.
9. Baby’s kunnen al zindelijk worden
Zindelijk maken van je kind kan behoorlijk veel werk zijn. En waarom zou je wachten als je hiermee al kunt beginnen vanaf de geboorte? Het is geen mythe: ook baby’s kunnen aanvoelen wanneer ze behoefte moeten doen. Je kunt hier perfect op inspelen door je kind goed te observeren. Zie je dat je kind moet plassen of poepen? Dan zet je het met ondersteuning van jou op het potje. Deze eeuwenoude methode wordt eliminatiecommunicatie-methode genoemd. Er gaat wat tijd inzitten, maar uiteindelijk bespaar je op luiers en loopt je kind voor.
Leestip: Tips om je kind makkelijk en snel zindelijk te maken
10. Voordat baby’s lopen moeten ze kruipen
Een mythe die meteen ontkracht kan worden: een baby bepaalt zelf of het eerst gaat kruipen en dan gaat lopen of niet. Sommige baby’s slaan het hele kruipen over en gaan direct lopen. Sommige kinderen gaan niet kruipen, maar over de grond schuifelen of tijgeren. Kruipen is niet per se noodzakelijk en sommige kinderen hebben hier schijnbaar geen behoefte aan.
11. Je kunt de baby vanaf de geboorte verwennen
Dat is klinkklare onzin: je kunt de baby niet direct verwennen, niet door te veel knuffelen of door teveel dichtbij je dragen. Integendeel: een baby heeft jou juist in de eerste dagen en weken meer dan ooit nodig. De buitenwereld is compleet nieuw en alle indrukken en alle geluiden kunnen behoorlijk veel indruk maken en te veel zijn om te verwerken. Huilt je baby? Troost hem of haar dan, pak de baby op en wieg het even. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je je baby hierdoor verwent.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024
Leuk om te lezen!
Wat een leuke weetjes en mythes. Had ik eerder moeten weten hahaha
Zo heeft ieder zijn eigen mening, zonder dat er per se een goed of fout is.
Heel leuk en interessant artikel! Gelijk doorgestuurd naar mijn (zwangere)vriendinnen😀