gefeliciTAART.nl - Black Friday

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen: regeldagen. Maar wat zijn regeldagen nu eigenlijk? Hoe herken je deze en vooral: hoe kom je deze regeldagen door? Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over regeldagen bij je baby.

 

Wat zijn regeldagen?

Denk je net een mooi ritme te hebben gevonden, lijkt je kind ineens van slag, meer te huilen en ontregelt het hele schema. Deze dagen staan ook wel bekend als de zogenaamde regeldagen. Het gaat daarbij om korte periodes waarin je baby plotseling meer behoefte heeft aan voeding en meestal vaker wil drinken dan normaal. Dit zorgt ervoor dat het voedingsschema dat je misschien net opgebouwd hebt, helemaal in de war geschopt wordt. Voor je kind zijn deze dagen echter nodig, aangezien dit zorgt voor groei en verdere ontwikkeling.

 

Wanneer regeldagen baby?

Regeldagen variëren van baby tot baby, maar om je toch een kleine houvast te geven, vind je hieronder de algemeen geldende tijden dat je een regeldag kunt verwachten”:

  • Pasgeborenen: De eerste regeldag treedt meestal op rond 2-3 weken na de geboorte. Dit is vaak een periode van snelle groei en aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder.
  • 3-6 weken: Een nieuwe reeks regeldagen doet zich voor wanneer de baby ongeveer 3-6 weken oud is.
  • 3 maanden: Sommige baby’s ervaren een extra set regeldagen rond de leeftijd van 3 maanden. Dat is vaak ook de periode dat je als moeder terugkeert naar je werk, waardoor het extra lastig is om een bepaald schema aan te houden.
  • 6 maanden: Rond de 6 maanden, wanneer vast voedsel wordt geïntroduceerd, kan je baby opnieuw regeldagen hebben.

Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn en dat elke baby uniek is. Het kan zijn dat jouw baby regeldagen heeft buiten deze tijdslijnen.

 

Oorzaken van regeldagen baby

Er zijn verschillende redenen waarom baby’s regeldagen hebben, dit kan onder andere komen door:

  • Groei: Je zult merken dat je baby rond de regeldagen vaak een groeispurt doormaakt. Dat betekent dat je baby meer voeding nodig heeft om te voorzien in de eisen van hun snelgroeiende lichaam.
  • Ontwikkelingsfase: Vaak gaan regeldagen en een nieuwe ontwikkelingsfase hand in hand met elkaar. Juist omdat de wereld steeds groter wordt voor je kleintje kan de interesse in voeding van tijd tot tijd afnemen. Als er een voeding minder gegeten wordt, dan moet dit natuurlijk op een ander moment ingehaald worden. En dit zorgt voor een regeldag, waarop het voedingsschema niet meer klopt en verandert.
  • Veranderde melkproductie: Soms loopt de borstvoeding wat terug en moet je kind op een ander moment inhalen. Dit zorgt ook weer voor een regeldag. Door frequent aan te leggen tijdens regeldagen wordt er weer meer melk geproduceerd om aan de stijgende behoeften van de baby te voldoen.
  • Extra bescherming: het kan ook zijn dat je kind iets onder de leden heeft, maar jij dit nog niet opgemerkt hebt. Geef je je kind borstvoeding? Dan wordt dit gedetecteerd en wordt niet alleen de samenstelling van de melk aangepast, maar kan het ook gebeuren dat je kind vaker aangelegd moet worden.

 

 

Verschil tussen regeldagen bij borst- en flesvoeding

Alhoewel regeldagen vooral opvallen bij ouders die kiezen voor borstvoeding, hebben ook baby’s die flesvoeding krijgen ‘last’ van regeldagen. Er zijn wel kleine verschillen in hoe je de regeldagen oplost.

  • Borstvoeding: Geef je je kind borstvoeding? Dan kan het zijn dat je baby vaker en langer aan de borst wil drinken. Hierdoor wordt de melkproductie aan de behoeften van je kleintje aangepast.
  • Flesvoeding: Baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen vaker om een flesje vragen en meer willen eten dan gebruikelijk. Pas de voeding aan de behoeften van de baby aan, maar voorkom dat je baby te veel eet.

Leestip: Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

 

Zo herken je regeldagen

Het herkennen van regeldagen kan soms best lastig zijn, vooral als je niet weet wat je kunt verwachten en je voor de eerste keer ouder bent geworden. Zo herken je regeldagen:

  • Frequente voeding: Je baby wil vaker eten en lijkt bijna niet verzadigbaar.
  • Korte dutjes: Tijdens regeldagen zijn dutjes vaak korter dan normaal.
  • Kieskeurigheid: Je baby kan kieskeurig of prikkelbaar zijn en meer behoefte hebben aan troost en jouw nabijheid.
  • Meer huilbuien: Sommige baby’s huilen meer dan normaal tijdens regeldagen.
  • Onrustig slapen: Je baby kan onrustiger slapen en vaker wakker worden ’s nachts.

 

Wat te doen op regeldagen?

Voorkomen kun je regeldagen gewoonweg niet, maar het is wel fijn om wat handvaten te hebben om te weten wat je kunt doen op een regeldag.

  1. Stel je verwachtingen bij: Een regeldag is normaal en hoort bij de ontwikkeling van je baby, stel je verwachtingen wat vaste voedings- en slaapschema’s betreft gewoon bij.
  2. Luister naar je baby: Belangrijk is om in te spelen op de behoeftes van je kind. Biedt troost en geef je kind voeding wanneer dat nodig is.
  3. Voldoende rust: Probeer zelf voldoende rust te pakken wanneer je baby slaapt. Schakel ook hulp in van familie of vrienden om echt even op adem te komen tussen het voeden door.
  4. Goede voeding: Zorg ervoor dat je baby goed gevoed is en pas de voeding aan, aan de behoeften van de groeispurt.
  5. Bied troost: Troost je baby met extra knuffels en kalmerende activiteiten zoals zacht wiegen of zachte muziek.
  6. Zoek steun: Soms kunnen regeldagen behoorlijk overweldigend aanvoelen voor jou als ouder. Praat daarom met je partner, moeder of iemand anders als het allemaal even te veel dreigt te worden.
  7. Let ook op jezelf: Let op tekenen van postnatale depressie of angst en zoek hulp als dat nodig is.

 

Hoe lang duren regeldagen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de naam suggereert dat het om iets gaat dat dagen aan kan houden, maar in de regel gaat het om niet meer dan 1 – 2 dagen. Daarna is alles weer perfect afgesteld op de baby en kun je weer verder met een (aangepast) voedingsschema. Duurt het iets langer? Dan hoef je je geen zorgen te maken, zolang je merkt dat je baby goed groeit en normale plasluiers produceert.

 

Regeldagen horen nu eenmaal bij de ontwikkeling en groei van je kind. Merk je dat je kind een regeldag heeft? Speel dan hierop in door de voeding en frequentie van voeden aan te passen. Zorg goed voor jezelf en houd in gedachten dat dit slechts een fase is.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in