gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kinderen en spelen gaan hand in hand. Wist je dat spelen zelfs een mensenrecht is? Maar waarom is spelen zo belangrijk voor een kind? Ontdek waarom spelen zowel samen met je kind als alleen spelen zo belangrijk is voor je kind.

 

Spelen als mensenrecht

Spelen is zo belangrijk dat de Verenigde Naties het opgenomen hebben als een mensenrecht. Het is op zo veel vlakken belangrijk voor een kind en bepaalt zelfs een groot deel van hoe een kind zich gaat ontwikkelen. Waar we hier in het rijke Westen misschien weinig van merken, in andere landen is spelen helaas niet vanzelfsprekend. Dat heeft te maken met de sociale omstandigheden, maar ook met het milieu waarin een kind opgroeit. Armoede, oorlog, afwezigheid van ouders, het zijn allemaal omstandigheden die een kind kunnen beperken in de mogelijkheid om te kunnen spelen. Omdat spelen echter een grote impact heeft op een kind is het dus een mensenrecht, een recht dat voor elk kind zou moeten gelden.

 

Waarom is spelen zo belangrijk voor een kind?

Spelen staat op nummer 1 als het aankomt op de ontwikkeling van je kind. Door te spelen kan je kind zich volop ontwikkelen. Dat begint al heel vroeg met het geven van speelgoed aan je baby. Natuurlijk is dat speelgoed helemaal afgestemd op de leeftijd van de kleine. Het eerste speelgoed is vooral bedoelt om de motoriek van je kleintje te bevorderen. Door te spelen leert je baby hand-oog coördinatie, een belangrijke ontwikkeling voor de rest van zijn of haar leven.

Hoe ouder je kind wordt hoe meer je kind zal leren door te spelen. Het speelgoed wordt aan de leeftijd aangepast, waardoor je kind telkens met nieuwe uitdagingen te maken krijgt. Ook de mogelijkheid om samen met anderen te spelen groeit naarmate het kind ouder wordt. Samenspelen is niet alleen noodzakelijk voor kinderen onderling, maar ook voor de ouders. Door samen met je kind te spelen versterk je niet alleen de band met je kind, maar leer je de wereld ook zien door de ogen van je kind.

Door te spelen leren kinderen de wereld om zich heen te verkennen. Je kind gebruikt zijn of haar fantasie en bouwt fysieke, cognitieve en sociale kracht op. Spelen stimuleert ook het brein om zich te blijven ontwikkelen. Het helpt een kind om de wereld tegemoet te treden, maar dan op eigen niveau. Dit zie je vaak terug als je kind bijvoorbeeld met Lego, Playmobil of poppen speelt.

Waarom is spelen zo belangrijk voor een kind 1

 

Spelen en de ontwikkeling van een kind

De ontwikkeling van je baby

Zodra je baby 5 -6 maanden oud is zal het steeds meer interesse gaan tonen voor de grote wereld om zich heen. Dat betekent ook dat het de meest geschikte tijd is om je kind kennis te laten maken met speelgoed. Zoals eerder gezegd is dit speelgoed vooral bedoelt om je kind een betere hand-oog coördinatie te leren. Daarnaast maakt je kind kennis met nieuwe materialen, kleuren, geluiden enz.

Spelen is daarbij een leuke manier om je kind in deze wereld te introduceren. Naarmate je kind ouder wordt, wordt het speelgoed ook uitdagender. Een kind van 10 maanden vind het bijvoorbeeld al leuk om op speelgoedinstrumenten te slaan, een torentje te bouwen en nog veel meer. Knopjes indrukken voor een bepaald geluid, plaatjes in een boekje kijken, het kan allemaal.

 

Spelen en de ontwikkeling van je peuter

Is je kind eenmaal een peuter dan kun je voor de ontwikkeling naast leuk speelgoed ook leerzaam speelgoed introduceren. Hoe meer verschillende soorten speelgoed hoe beter. Dat wil niet zeggen dat je kind een kamer vol speelgoed moet hebben, het gaat erom dat je kind verschillende dingen kan doen. Bijvoorbeeld autootjes, poppen, een leercomputertje van V-tech, boekjes, Duplo om te bouwen enz.

Vanaf het moment dat je peuter een kleuter is gaat het hard met de ontwikkeling. Blijf de ontwikkelingen op de voet volgen en zorg voor een passend aanbod speelgoed. De wereld van je kind wordt steeds groter, de overgang van peuterspeelzaal of kinderdagverblijf naar school betekent ook dat er veel nieuwe dingen op het pad van je kind komen. Dit proces kun je begeleiden door je kind de mogelijkheid te geven om veel te spelen. Zorg dat je kind alle nieuwe dingen die op hem of haar afkomen kan verwerken tijdens het spelen. Door het spel van je kind te volgen kun je ook direct zien wat er in zijn of haar belevingswereld rondgaat.

Spelen en de ontwikkeling van je kind van 6  – 12 jaar

Is je kind kleuter af, betekent dat nog niet dat het spelen voorbij is. Sterker nog: hoe ouder je kind wordt, hoe meer uitdaging er moet zijn tijdens het spelen. Speelgoed is er dan niet alleen nog maar voor het vermaak, maar vaak ook om dingen te leren. Vanaf een jaar of 6 worden bordspelletjes ook echt interessant voor kinderen. Hoe ouder het kind, hoe leuker en vooral uitdagender de bordspelletjes worden. Belangrijk daarbij is dat je kind leert om samen te spelen en te verliezen. Dat is belangrijk voor de rest van het leven: niet altijd kun je alles naar je zin krijgen en verliezen hoort in de breedste zin van het woord bij het leven.

Natuurlijk hoef je voor de ontwikkeling van je kind van 6 – 12 jaar niet alleen speelgoed te kopen waarbij hij of zij iets leert. Ontspannen en gewoon spelen, waarbij je kind zijn fantasie de vrije loop kan laten is nog steeds heel belangrijk. Zorg daarom voor een goede balans is educatief en ontspannend speelgoed.

 

Spelen voor tieners

Helaas is het tegenwoordig zo dat steeds meer tieners kiezen voor het spelen van spelletjes op de computer of de telefoon. En dat is jammer, want ook voor tieners geldt dat spelen bij kan dragen aan hun algemene ontwikkeling. Natuurlijk hoeft een tiener niet meer met Lego en dat soort dingen te spelen, het speelgoed op die leeftijd is aangepast aan hun behoeften. Denk daarbij aan veel creatief speelgoed (maak je eigen armbanden of maak je eigen robot hand), bordspelletjes en speelgoed met water of zaken als Nerf (om mee te schieten). Dit speelgoed is allemaal ontwikkelt om je kind te helpen ontspannen, creatief bezig te zijn of gewoon te genieten. Je kind is de hele dag op school, moet veel nieuwe dingen leren en dan is spelen na schooltijd hartstikke leuk. Ook al moet je de term spelen nooit gebruiken bij een tiener.

Online spelletjes en spelletjes op de game computer hoef je niet uit het leven van je tiener te bannen. Ook deze zijn ontwikkelt om je kind nog een tijd te laten spelen. Zorg er wel voor dat je kind niet te lang achter het scherm blijft plakken, want dat is dan weer niet goed voor de ontwikkeling en gezondheid.

 

 

Jouw rol als ouder tijdens het spelen

Spelen is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van je kind. Ook voor jou als ouder is hierin een belangrijke rol weggelegd. Benieuwd waarom het zo belangrijk is dat jij als ouder je kind laat spelen? Ik geef je een aantal redenen:

 • Door je kind te laten spelen leer je als ouder met je kind communiceren. Geef je kind de ruimte om te spelen en ontdek wanneer je kind behoefte heeft aan interactie en wanneer niet
 • Door je kind te laten spelen leer je zelf weer te spelen. Lijkt op het eerste gezicht nietszeggend, maar het kost moeite om jezelf in te leven in de wereld van je kind en op te gaan in het spel van hem of haar
 • Leer de lichaamstaal van je kind begrijpen tijdens het spelen. Het kennen van de lichaamstaal is zo belangrijk en daar helpt (samen) spelen zeker bij
 • Geduld en je kind begrijpen door te spelen. Als je met je kind gaat spelen, zorg er dan voor dat je het spel niet overneemt. Dit ondermijnt de mogelijkheid voor je kind om zich uit te kunnen leven. Daarnaast kun je door gewoon mee te gaan in het spel van je kind je kind beter leren begrijpen. Je kind kan je duidelijk maken hoe zij de wereld ziet, wat beangstigend is, wat hij of zij graag wil en nog veel meer. Geduld is daarbij het sleutelwoord, evenals gewoon meedoen en het spel niet proberen te veranderen, ook als zou je je kind dan iets kunnen leren.

 

Daarom is spelen voor een kind belangrijk

Hieronder vind je nog een keer een beknopt overzicht waarom spelen zo belangrijk is voor een kind.

 • Spelen is de basis van spreken. Door te spelen maakt je kind kennis met allerlei nieuwe geluiden en klanken. Kinderen leren nieuwe woorden al dan niet tijdens het samen spelen met vrienden. En de fantasie wordt aangewakkerd door het vertellen van allerlei verhalen tijdens het spelen (kinderen houden vaak hele gesprekken met zichzelf tijdens het spelen)
 • Spelen is leren. Dat begint al bij de behoefte van een baby om nieuwe dingen te ontdekken. Spelen kan hier in de ruimste zin van het woord genomen worden: het schudden met een rammelaar is ook al spelen. Een kind kan alleen spelen, samen met leeftijdsgenootjes of met een ouder
 • Spelen geeft een kind de mogelijkheid om spontaan te worden/zijn.
 • Door te spelen leert een kind keuzes maken. Door een verscheidenheid aan speelgoed en spelletjes leert je kind keuzes te maken
 • Spelen geeft kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen op fysiek en mentaal gebied
 • Spelen is vooral ontspannen en moet leuk zijn. Kinderen van tegenwoordig moeten al zo veel. Van kleins af aan moeten kinderen leren, leren en nog eens leren. Ze zitten hele dagen op school, waar ze kennis bijgebracht wordt. Spelen is dan een leuke uitlaatklep voor kinderen om zichzelf te zijn, dingen te verwerken en gewoon te ontspannen.

Wat doe jij om je kind te stimuleren om te spelen?

Waarom is spelen zo belangrijk voor een kind 2

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelMaak een tastbare herinnering van de mooiste foto ’s inclusief winactie
Volgend artikelBespaar tijd met deze 8 tips voor moeders

21 REACTIES

 1. […] Spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Daar hoort ook het spelen van bordspelletjes bij. Door het spelen van gezelschapsspelletjes leren kinderen onder andere verliezen, samen spelen (zeker bij coöperatieve spelletjes) en geduld. Voor jonge kinderen zijn er tal van leuke spelletjes op de markt gebracht. Een leuk en educatief spelletje is memory. Omdat het voor kinderen heel belangrijk is om dingen te herkennen is het Ravensburger Baby Shark memory ontzettend leuk. […]

 2. […] Spelen is belangrijk voor kinderen.  Sterker nog: spelen is een mensenrecht. Dat is niet zo gek, want spelen heeft voor kinderen een paar grote voordelen. Spelen is bijvoorbeeld cruciaal voor de algemene ontwikkeling voor je kind. In het begin is speelgoed vooral bedoeld om de (fijne) motoriek van je kind te ontwikkelen. Later leert je kind de wereld ontdekken via speelgoed en als het iets ouders is leert je kind delen en samenwerken. Zoals je ziet is spelen dus ontzettend belangrijk in alle fases van de ontwikkeling. […]

 3. […] Spelen is ontzettend belangrijk: of je kind nu een paar maanden oud is, een peuter of kleuter. Juist door spelen leren kinderen heel veel. Van een goede motoriek tot nadenken, inzicht in ruimte en nog veel meer. Belangrijk bij de keuze voor speelgoed is dat je deze afstemt op de leeftijd en vooral de ontwikkeling van je kind. Voor baby’s kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sophie de Giraf speelgoed. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in