gefeliciTAART.nl - Black Friday

Veel ouders vragen zich af wanneer gaat een baby kruipen en hoe leer je een baby kruipen? Voor veel mensen geldt de regel dat de baby eerst gaat zitten, dan kruipen en vervolgens lopen. Toch hoeft dit niet. Sommige baby’s slaan het namelijk helemaal over. De gemiddelde leeftijd wanneer baby’s kruipen ligt tussen de zeven tot tien maanden. Ontdek wanneer je baby kruipt, wat je kunt doen om te oefenen met kruipen en waarom baby alleen achteruit kruipt.

 

 

Wanneer gaat een baby kruipen en hoe leer je een baby kruipen?

De ontwikkeling van een kind gaat razendsnel in het eerste jaar. Van liggen naar kruipen, staan of zelfs lopen. Voor de één kan het niet snel genoeg gaan, een ander geniet juist van de afhankelijkheid van de baby. Hoe je er ook tegenaan kijkt, er komt een moment dat je kind zelf op ontdekkingstocht wil gaan. En dat begint al op het moment dat je baby van buik naar rug en andersom kan rollen. Vaak duurt het dan ook niet meer lang voordat de baby gaat kruipen. Soms worden de benen alvast onder de buik getrokken en probeert de baby te schuifelen. Ook zie je dat de baby omhoog kruipt in bed. Dit kan overigens al vanaf vier maanden gebeuren. Maar wanneer gaat een baby kruipen?

 

Tijgeren fase voor het kruipen

Belangrijk is om te onthouden: geen enkel kind is gelijk. Sommige kinderen ontwikkelen zich sneller dan anderen. Voor de meeste kinderen geldt dat zij vanaf zes maanden pogingen zullen ondernemen om te kruipen. Hiervoor is het belangrijk dat de nek- en rugspieren optimaal ontwikkeld zijn en sterk genoeg zijn. Je baby begint met oefenen  eigenlijk al vanaf het moment dat het zich omdraait van rug naar buik en omgekeerd. Ook het omhoog houden van het hoofdje is een belangrijke oefening voor de kleine. Dit noem je ook wel tummy time.

In veel gevallen zul je zien dat de baby nu langzaam verwoede pogingen gaat doen om zich voort te bewegen. Je kind trekt zich met de armen vooruit over de vloer: het zogenaamde tijgeren is begonnen. Nu is het zaak om te zorgen dat alles in veiligheid is gebracht. Een tijgerende baby kan namelijk behoorlijk snel zijn. Voor je het weet heeft het iets te pakken wat niet mag. In principe gaat de fase van tijgeren over in leren kruipen. Maar wanneer gaat een baby kruipen blijft een verrassing. Je kind geeft zelf aan als het zover is.

 

Baby kruipen tussen zeven tot tien maanden

De meeste baby’s kruipen tussen zeven tot tien maanden. Het is niet erg als jouw kind er eerder of later mee begint. Een baby kruipt vanaf het moment dat het er zelf aan toe is. De leeftijd van zeven tot tien maanden is een gemiddelde en zeker niet iets waar je je als ouder op blind moet staren. Natuurlijk moet je kind wel de mogelijkheid krijgen om het te leren. Zet je kind geregeld op de grond en zorg dat je baby veilig overal heen kan gaan. Verder kun je je baby stimuleren om te kruipen.

Wanneer gaat een baby kruipen en hoe leer je een baby kruipen gras

Leren kruipen baby

Alhoewel een baby zich dus op zijn eigen tempo ontwikkelt kan het geen kwaad om je baby te helpen. Zeker als je ziet dat je kind gefrustreerd raakt omdat het wel wil, maar nog niet lukt. Sommige kinderen vind het makkelijker om zicht vanuit de tijgeren fase op te trekken en dan te kruipen. Voor anderen is het makkelijker om vanuit zithouding te gaan kruipen. Niet zo gek als je bedenkt dat er heel wat meer komt kijken dan je voeten en handen heen en weer te bewegen om vooruit te komen.

Je baby moet namelijk niet alleen leren om met de handen en voeten iets anders te doen. Ook het hoofdje moet recht vooruit gehouden worden. Dit vergt veel van de arm- en beenspieren. Daarnaast is het een hele kunst om te ontdekken dat je met je armen en benen kunt bepalen of je vooruit of achteruit gaat kruipen. Heeft je baby dit eenmaal door, dan is er waarschijnlijk geen houden meer aan. Dan is het opletten geblazen dat je woonkamer babyproof ingericht is.

 

Wil je de baby stimuleren om te kruipen? Dan helpen de volgende tips:

  • Op een tapijt is het makkelijker kruipen voor de baby dan op een gladde vloer. Op een gladde vloer kan je kind sneller uitglijden
  • Je kunt op een gladde vloer gebruik maken van een baby kruipkleed
  • Er zijn speciale baby kruipen kniebeschermers verkrijgbaar die je eventueel kunt gebruiken als je een gladde vloer hebt. Daarnaast beschermen de kniebeschermers de tere huid van de kleine
  • Leg een stuk speelgoed neer binnen zicht van je kleine, maar zorg dat het net niet binnen handbereik is. Op die manier zal je kind moeite moeten doen om het speelgoed te pakken te krijgen. In het begin misschien door te tijgeren, maar al snel door te kruipen
  • Let op de veiligheid: ga zelf op de grond liggen en kijk kritisch om je heen. Zijn er stopcontacten die niet afgedicht zijn? Liggen dingen als een afstandbediening binnen handbereik? Of ontdek je onder een kast een batterijtje? Allemaal zaken die je waarschijnlijk alleen ontdekt als je op dezelfde ooghoogte bent als je zoontje of dochtertje
  • Laat je baby buiten kruipen, zeker als je gras in de tuin hebt. Dat is heerlijk zacht en als je kind toevallig omvalt dan komt het zacht neer.
  • Een knuffel of een pop die kruipt kan een goed voorbeeld zijn voor je baby.

 

Baby slaat kruipen over

Zoals ik in het begin al zei: elk kind bepaalt zijn of haar eigen tempo. Sommige baby’s gaan van zitten naar kruipen, anderen slaan het in zijn geheel over. Of: ze kruipen helemaal niet maar schuifelen over de grond. Dit billenschuiven kan in principe geen kwaad, zeker niet als je baby nog heel jong is. Blijft je kind hardnekkig billenschuiven, dan is het goed om er een keer naar te laten kijken. Het kan namelijk zijn dat je kleine moeite heeft met zijn evenwicht bewaren. Maar nogmaals, meestal is het geen reden tot ongerustheid.

Zelfs als je baby van 11 maanden niet kruipt is het geen reden tot bezorgdheid. Wellicht staat je baby wel en heeft het ontdekt dat lopen veel leuker is. Ik had een buurmeisje die met tien maanden al liep. Het hele proces van kruipen heeft zij volledig overgeslagen. Geef je kind de ruimte om zichzelf te zijn en te ontwikkelen om de wereld op eigen tempo te ontdekken.

Wanneer gaat een baby kruipen en hoe leer je een baby kruipen overslaan

Baby kruipt raar, kruipt alleen achteruit of is gefrustreerd

Soms lijkt het of een baby raar kruipt of wil de baby alleen achteruit kruipen. Dat is misschien in jouw ogen apart, maar eigenlijk is het heel normaal. Achteruit kruipen is namelijk een stuk makkelijker dan vooruit. Kruipen betekend de rechter- en linkerhersenhelft iets anders te laten doen en soms is dat makkelijker in de achteruit stand. Dat geldt dus ook voor een baby die op de rug kruipt. Dat noem je overigens rugschuiven. Een rugschuiver zal vaak op de rug rollen, schuiven en op de gewenste plek (vaak bij het gewenste stuk speelgoed) weer op de buik schuiven. Sommige rugschuivers vinden kruipen niet belangrijk en slaan deze fase daarom volledig over.

Vanaf het moment dat je baby leert kruipen kan het gefrustreerd reageren. Die frustratie zie je vooral in het begin. Je baby wil wel, maar nog niet alles werkt zoals zou moeten. Geef je kleine de tijd en ruimte. Bij te veel frustratie kun je helpen: zet je hand achter de voetzolen, zodat je baby zich af kan zetten. Op die manier stimuleer je het en zal er minder sprake zijn van frustratie.

 

Wanneer baby kruipen is dus heel persoonlijk

Baby’s ontwikkelen zich op eigen tempo, sommige sneller dan andere. Toont je kind tot de eerste verjaardag geen enkele interesse om mobieler te worden (het maakt daarbij niet uit je kind gaat kruipen, rollen, tijgeren, rugschuiven of buikschuiven) en zie je dat er moeite is om gecoördineerde bewegingen te maken met armen en benen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken en er een kinderarts naar te laten kijken.

 

Vanaf welke leeftijd is jouw kind gaan kruipen of heeft het dit compleet overgeslagen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelNooit meer papier weggooien dankzij Correctbook
Volgend artikelKoortsstuipen symptomen, wat te doen en gevolgen voor baby, kind en volwassenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in