gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wordt het thuis even te veel? Wil je even je handen vrij hebben om te werken of te relaxen? In deze tijd is een oppas een must. Met deze 5 tips om makkelijk een oppas te vinden kun jij je even op andere dingen richten dan de zorg van je kind(eren).

 

Waarom een oppas inschakelen?

Een oppas is vooral fijn als je even je handen vrij wilt hebben. Nu iedereen thuis moet werken kan dat extra handig zijn. Door het inschakelen van een oppas kun jij je even op je werk concentreren, maar ben je er toch indien het niet klikt tussen oppas en jouw kind.

Daarnaast kunnen we momenteel geen kant op. Alle restaurants zijn gesloten, dus even een avondje stappen zit er niet in. Wil je toch met je partner genieten? Schakel dan een oppas in. Spreek af dat de oppas boven blijft, zodat jullie beneden (of omgekeerd) even helemaal bij kunnen komen.

Leestip: Thuiswerken met kinderen, zo maak je er een succes van

 

Wat kost een oppas?

Hoeveel een oppas kost is afhankelijk van een aantal factoren. Zowel de leeftijd als de ervaring van de oppas speelt een belangrijke rol. Daarnaast moet je ook kijken of het een naast familielid is (vaak iets goedkoper) of dat het via een oppasbureau loopt. Gemiddeld kost een oppas 7,40 euro per uur.

Er zijn echter ook uitschieters naar boven en beneden. Sommige mensen betalen het minimum uurloon voor 15 – 18-jarigen (van 3,20 – 4,80 euro per uur) volgens het Nibud. Sommige mensen vragen echter ook gewoon 10 euro per uur.

Hoeveel je betaald ligt bovendien aan het feit of de kinderen slapen of dat de oppas bijvoorbeeld mee kan eten. Maak hier vooraf goede afspraken over, zodat er geen teleurstelling is achteraf. Overigens: nu iedereen thuis is kun je gerust iets minder betalen. Jij bent er immers ook nog. Het is alleen een extra paar handen. Tenzij de oppas helpt met schoolwerk: dan moet je juist weer iets meer betalen, omdat het niet alleen om oppassen gaat, maar ook helpen met schoolwerk.

 

 

5 Tips om makkelijk een oppas te vinden

Nu je weet waarom en wanneer je een oppas in kunt schakelen en wat een oppas kost, ben je natuurlijk benieuwd naar de tips om makkelijk een oppas te vinden.

 

1. Vraag eens rond in de naast familie

Het is momenteel misschien wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Misschien zijn er in je familie tieners die momenteel niets of weinig om handen hebben die je in kunt schakelen als oppas. Omdat het familie is is het bovendien een stuk vertrouwder. Bijkomend voordeel is dat je geen vreemde in huis haalt en je soms iets voordeliger uit bent.

 

2. Check in de buurt

Heb je niet direct iemand in de familie die op kan passen? Kijk dan eens rond in je buurt. Wonen er veel tieners? Dan kan dat een voordeel zijn. Pols je buurkinderen of zet een bericht in een buurtapp om een geschikte oppas te vinden. Eventueel kun je ook een flyer maken en uitdelen in de buurt.

 

3. Zet een oproep op social media

Niets zo krachtig als een oproep op social media. Meld je aan bij groepen in jouw buurt, zodat je kans op het vinden van een oppas het grootst is. Vermeld in je oproep wel duidelijk aan welke eisen de oppas moet voldoen en wat jij van hem of haar verwacht. Er zijn diverse groepen waar je een oproep kunt plaatsen.

 

4. Maak gebruik van een officiële oppassite

Inmiddels zijn er ook tientallen oppassites waar je een oppas kunt zoeken. Het voordeel van deze sites is dat je makkelijker iemand vindt met ervaring en referenties. De grootste oppassite in Nederland is sitly.nl. Hier vind je vooral studenten die als bijbaan oppassen. Een overzichtelijke website die het makkelijk maakt om een geschikte oppas te vinden die aansluit bij jouw wensen en behoeften.

 

 

5. Spreek af met andere ouders

Je kunt het natuurlijk ook heel anders aanpakken. Spreek af met andere ouders om in roulatie op elkaars kinderen te passen. Een mooie manier om met gesloten beurs elkaar te helpen. Bovendien is het voor kinderen ook heel gezellig. Zij kunnen met elkaar spelen, waardoor er veel minder nodig is om echt op te passen. Dat werkt ook heel goed als de kinderen thuis schoolwerk moeten maken. Zeker als de kids in dezelfde groep zitten op school.

Hoe selecteer je een oppas?

Nog een laatste en zeer belangrijke tip: wees heel streng bij de selectie van een oppas. Zeker als je een vreemde in huis haalt. Nu is dat misschien iets minder erg als je zelf thuis bent, maar mocht je weg zijn, dan is het wel belangrijk dat je de oppas volledig vertrouwd. Je kinderen zijn je grootste bezit en die wil je natuurlijk alleen in goede handen achterlaten.

Kies bij voorkeur een oppas met ervaring. Het is nooit slecht om referenties te vragen of ervaring en deze te checken. Je kunt ook een proef aangaan: korte tijd oppassen met jouw in de buurt om te kijken of het werkt. Maar bovenal: moeders hebben een vijfde zintuig. Heb je het gevoel dat de oppas niet voldoet? Bedank degene dan en zoek iemand anders. Er moet niet alleen een goede klik zijn, maar je moet het gevoel hebben dat je kinderen veilig zijn in de handen van de oppas.

 

Maak jij wel eens gebruik van een oppas? Zo ja, hoe heb je jouw oppas gevonden?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel11 Valentijn tips voor kinderen
Volgend artikelAlles over de verzorging van babyharen

3 REACTIES

  1. Goede tips!
    Ik vind het zo eng om mijn kids achter te laten bij een vreemde.
    Vaak gaan wij dan ook voor onze ouders, en zelfs dat is in het begin nog een beetje eng.
    Als ze wat ouder zijn ga ik zeker deze tips proberen voor een oppas in de buurt 🙂

    Liefs,

    Angela

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in